Connect with us

Actualitate

Deputatul Ică Calotă atrage atenția asupra pericolului creșterii inflației din cauza exploziei prețurilor la cereale

Published

on

Deputatul PNL Ică Florică Calotă aduce în atenția colegilor săi din Camera Deputaților o temă importantă cu impact major pentru România, explozia prețurilor la cereale.

“Pe măsură ce se va consolida, tendinţa de creştere a preţurilor cerealelor ar urma să amplifice pericolul creşterii inflaţiei, iar România nu va fi ferită de pericolul scumpirilor, chiar dacă are şanse mari să beneficieze, în continuare, de cel mai mic preţ din Uniune, aflat, potrivit Eurostat, cu 47% sub media europeană, spune deputatul liberal.

România a ocupat constant, din anul 2015, primul loc în Uniunea Europeană la producţia de floarea-soarelui, dar şi la suprafaţa cultivată.

Preţul grâului a crescut cu aproape 50% pe pieţele internaţionale de la începutul anului, în vreme ce preţul porumbului este mai mult decât dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Printre cauze se află cererea mai mare, mai ales din partea Chinei şi perspectiva reducerii producţiei.

Pentru România, vestea ar putea fi una bună pentru sectorul agricol, care a avut anul trecut un an foarte slab, doar 3,8% din Produsul Intern Brut, din cauza valului de secetă pedologică cu care s-a confruntat întreaga Europă şi a avut efect net de scădere economică.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, România a exportat anul trecut în spaţiul intra şi extra comunitar o cantitate de 1.544 milioane de tone de seminţe de floarea-soarelui, încasând aproape 606 milioane de euro.
În luna mai a acestui an, porumbul românesc s-a vândut chiar şi cu 243 de euro pe tonă, potrivit datelor publicate de Comisia Europeană. Este cel mai mare preţ din ultimii 8 ani, în trend cu tarifele de pe pieţele internaţionale. Însă se aşteaptă ca aceste creşteri să ducă şi la scumpirea alimentelor. La nivel mondial, o apreciere similară s-a înregistrat în cazul grâului, unde contractul de referinţă a fost cel mai mare preţ din ultimii şapte ani”.

Totodata, deputatul PNL subliniază faptul că deși vremea a fost nefavorabilă până acum, culturile arată bine, ajutând astfel pe agricultori să diminueze din pierderile suferite anul trecut.

Actualitate

La 14 Mai, Județul Teleorman aniversează 583 de ani de la prima sa atestare documentară

Published

on

Cu această ocazie, Consiliul Județean Teleorman invită toți cetățenii județului să participe la manifestările consacrate sărbătoririi Zilei Județului Teleorman, în perioada 11-14 mai. (mai mult…)

Continue Reading

Actualitate

COMUNICAT DE PRESĂ

Published

on

ADI MDTR – ASOCIAȚIA DE DEZVOLTAREA INTERCOMUNITARĂ MANAGEMENUL DEȘEURILOR TELEORMAN în parteneriat cu Instituția Prefectului Teleorman, alături operatorii SC POLARIS M HOLDING SRL și ECO SUD SA, au dat startul campaniei ,,TELEORMAN JUDEȚ CURAT 2024”. (mai mult…)

Continue Reading

Actualitate

Un român, cel mai bun bucătar din Italia

Published

on

Acum doua zile a avut loc cea de-a 17-a ediție a galei dedicate excelenței în arta gastronomică de la Milano, un eveniment foarte important, de prestigiu, dedicat celor mai buni bucatari.

In cadrul acestui eveniment critici culinari de renume si proprietari de restaurante cu trei stele Michelin au declarat un bucatar roman drept cel mai bun bucatar din Italia. Lucru excelent pentru reputatia tarii. Richard Abou Zaki, jurat in emisiunea Chefi la Cutite de la Antena 1 a castigat premiul pentru cel mai bun chef din Italia.

Acesta nu este singurul premiu castigat de Richard, deoarece cheful a primit o stea Michelin pentru restaurantul sau, Retroscena, la numai opt luni de la inaugurare și a fost distins cu premiul ”Inovația anului” în urmă cu două luni, în cadrul galei Identità Golose.

 

Continue Reading

Cele mai citite