Connect with us

Actualitate

Zimnicea și-a cinstit eroii, la 100 de ani de la Marea Unire

Published

on

Centenarul Marii Uniri şi Ziua Naţională a României au fost marcate, sâmbătă, în judeţele ţării printr-o suită de manifestări care au inclus ceremoniale religioase şi militare, evenimente care transpun în prezent momentele din urmă cu o sută de ani de la Alba Iulia, parade militare, dar şi spectacole de teatru sau folclorice, Hora Unirii, concerte şi, nu în ultimul rând, aprinderea luminilor de sărbători în oraşe.
Ziua Naţională a României şi împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire au fost sărbătorite, la Zimnicea, printr-o serie de manifestări artistice şi ceremonii militare şi religioase, organizate în centrul oraşului.
Evenimentele dedicate Centenarului şi Zilei Naţionale au început sâmbătă, la ora 9:30, cu o paradă a elevilor zimniceni, îmbracați în culorile drapelului, care au defilat pe muzica patriotică, până la ceasul din centrul orașului. Punctul de plecare a fost Liceul Teoretic Zimnicea și traseul a fost B-dul Mihai Viteazu. Coregrafia spectacolului s-a desfășurat într-o hartă imensă a României desenată chiar în centrul orașului. Evenimentul a început cu intonarea Imnului național, după care  au avut loc scenete istorice, muzică și dansuri tradiționale din cele trei zone ale țării.


Ansamblul de dansuri al Liceului Teoretic Zimnicea, ”Plaiuri Dunărene”, a întreținut atmosfera și alături de ei s-au prins toți cei prezenți într-un flash-mob de senzație. A fost o oră de dans, muzică și voie bună după care acțiunea s-a mutat în parcul central unde au urmat slujba religioasa, comemorarea eroilor, prezentarea istorică a momentului de catre Elena Ichim, profesor de istorie la Școala cu cls. I-VIII Zimnicea – inițiator al acestui eveniment, discursul primarului orașului Zimnicea-Petre Pârvu, depunerea de coroane de către reprezentanții instituțiilor publice din oraș și  reprezentanții organizaților politice. La final a avut loc decernarea a 100 de plachete , diplome și drapele oferite urmașilor eroilor zimniceni care au participat la Războiul din 1918 .


Manifestările dedicate Zilei Naţionale şi Centenarului Marii Uniri s-au încheiat în jurul orei 12:30 lipsind pentru prima dată fasolea și cârnații – servite chiar de edilul orașului, așa cum obișnuia să facă de ,,1 Decembrie ” în anii trecuți.
La final, primarul orașului a mulțumit celor prezenți, aproximativ 2000 de persoane, care au participat la eveniment, unii direct implicați, alții bucurându-se de aceste momente, în calitate de spectatori.
Banii alocaţi pentru acest eveniment, 44.000 lei, au fost de la Guvernul Romaniei, oferiți Primăriei Zimnicea prin Ministerul Culturii.
Ziua Naţională a României şi împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire a unit zimnicenii veniți, cu mic,cu mare să se bucure de această zi, chiar dacă afară erau zero grade.

În 2018, la Centenarul Marii Uniri, toți cei care simt românește sărbătoresc

Credința românilor care au făcut Unirea că toată suflarea românească trebuie să trăiască împreună, într-un singur stat, ROMÂNIA.
Efortul românilor, de-a lungul timpului, de a nu uita că sunt români.
Năzuința românilor de a înfăptui Marea Unire, avută de-a lungul secolelor, indiferent de vicisitudinile istoriei.
Tenacitatea liderilor și a elitelor românești care au întreprins toate cele necesare ca Unirea să devină realitate.
Eroismul și jertfa celor fără de care visul românilor de veacuri, Marea Unire, nu ar fi fost posibil.
Nesupunerea românilor în fața imperiilor vremelnice care i-au afectat interesele și neacceptarea unei sorți potrivnice.
Ambiția românilor de a rămâne împreună după 100 de ani de la Marea Unire.
Rațiunea românilor de a căuta în permanență cele mai bune împrejurări pentru concretizarea aspirațiilor legitime și valorificarea acestor ocazii.
Această zi a fost un prilej de bucurie, unitate și comemorare în cinstea celor ce au facut ” România Mare ” ,pe care zimnicenii l-au trait de 1 Decembrie 2018.

Marcela Țânțaru

Continue Reading
2 Comments

2 Comments

  1. Florian

    03/12/2018 at 21:47

    Un numar de 7 fotografii nu va apartin . Nu ati cerut permisiunea nimanui nici nu ati mentionat sursa !!! E frumos ?

  2. Maruntelu Eugen

    05/12/2018 at 16:23

    Este foarte bine că prezentați lumii ceea ce se întâmplă frumos în micul oraș dunărean, aici unde, parcă se sfârșește lumea și pământul. Trebuie însă ca informația să fie în concordanță cu realitatea. În intersecția de la ceas de Ziua Națională pentru a celebra Centenarul Marii Uniri au participat îmbrăcați în culorile drapelului național elevi de la toate unitățile școlare din Zimnicea, cei care au conturat harta României Mari. În interiorul României Mari au fost prezentate proclamațiile de unire cu țara mamă ale Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cât și proclamația regelui Ferdinand Întregitorul. Sau cantat cântece patriotice de către elevi de la școlile 1 și 2, după care, formații de dansatori de la școlile din oraș au prezentat dansuri specifice fiecărei provincii cât și Regatului României, și anume: Hora Basarabiei- Școala nr. 2, Dansuri din Bucovina – Școala nr. 4, Dansul Sucitoarelor și Învârtita ardelenească- Liceul Teoretic Zimnicea și Hora Mare- Școala M.R.P.cei care au reprezentat Regatul României, iar în final cu toți au jucat hora mare pe muzica cântecului patriotic Hai să-ntindem hora mare interpretat de Veta Biriș.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Caravana Europa pentru tineri a ajuns la Teleorman

Published

on

Marți, 9 aprilie 2024, municipiul Alexandria a fost gazda Caravanei ,,Europa pentru Tineri’’. (mai mult…)

Continue Reading

accident

Accident în Roșiorii de Vede, la ieșire spre Caracal

Published

on

Au fost implicate 3 autoturisme și opt persoane. (mai mult…)

Continue Reading

Actualitate

Comunicat de presă -Concurs ,,Gogoși și turte,, la Alexandria

Published

on

Primăria Municipiului Alexandria organizează concursul anual de ”GOGOȘI ȘI TURTE”, în data de 26.03.2024, ora 11.30, la Clubul Pensionarilor (mai mult…)

Continue Reading

Cele mai citite