Connect with us

Actualitate

Zeci de terenuri agricole sunt incendiate zilnic. Garda de mediu tace.

Published

on

Incendierea intenționată a miriștilor a devenit o metodă practică pentru deținătorii de terenuri agricole care vor să scape rapid și fără costuri de resturile vegetale. Chiar dacă este interzisă prin lege incendierea miriștilor, pompierii militari sunt solicitați la peste 20 de astfel de intervenții, în fiecare zi. Conform datelor oficiale furnizate de ISU Teleorman, de la începutul lunii august și până acum s-au înregistrat 502 incendii de vegetație uscată la nivelul județului. O risipă imensă de resurse și foarte puțini incendiatori prinși. Foarte rar mai cade câte un ghinionist în plasa autoritatilor, cum a fost cazul de ieri, la Plosca, unde pompierii încercau să stinga incendiul din câmp, iar proprietarul unui teren da foc in apropierea pădurii. Prins asupra faptului, incendiatorul a fost amendat cu 2500 lei și coordonatele GPS ale terenului au fost transmise de pompieri către APIA, institutia care, conform legii trebuie să îi sisteze plata subvenției.

Despre acest caz a  fost anunțată și Garda de mediu, o altă institutie cu atribuții de control și aplicarea de sancțiuni pentru arderea miriștilor. Ce măsuri au luat inspectorii de mediu împotriva celor care își curăță terenurile de resturi vegetale prin incendiere este imposibil de aflat din cauza lipsei totale de transparență la nivelul acestei instituții. Am încercat să aflam câte amenzi a dat Garda de mediu Teleorman pentru arderea miriștilor, dar astfel de informații nu putem obține decât dacă facem o solicitare scrisă și așteptam 30 de zile să ticluiască ei un răspuns. Nu că ne-ar surprinde această atitudine față de presă, dar constătam că pe cei de la Garda de mediu îi cam doare în cot și de Instituția prefectului,  prin intermediul căreia ni s-a transmis că vom primi a doua zi  un comunicat de presă pe acest subiect. Au trecut două zile și nu avem nici o reacție de la Garda de mediu, mult prea ocupată pentru a oferi niște răspunsuri despre activitatea pe care o desfășoară.

Nici cei de la APIA nu sunt mai cooperanți. Acolo toată lumea este așa de prinsă cu munca încât nimeni  nu poate să raspundă la telefon.

Între Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Garda Națională de Mediu și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență există un  Protocol de colaborare privind acțiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiții agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor permanente.

Cât de bine funcționează acest protocol este greu de aflat de la instituțiile implicate, cu excepția pompierilor de unde primim informări zilnice, în timp real, în limita atribuțiilor li competențelor Inspectoratului pentru Sițuatii de Urgență. Tot pompierii sunt nevoiți să  consume resurse uriașe materiale și umane pentru a înlătura efectele unor fapte comise în afara legii, de persoane iresponsabile care nu gândesc mai departe de intersul propriu.

T.C.

 

Actualitate

𝐂𝐚𝐫𝐚𝐯𝐚𝐧𝐚 ,,𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐚 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐓𝐢𝐧𝐞𝐫𝐢’’ 𝐚 𝐚𝐣𝐮𝐧𝐬 𝐥𝐚 Teleorman

Published

on

Marți, 9 aprilie 2024, municipiul Alexandria a fost gazda Caravanei ,,Europa pentru Tineri’’. (mai mult…)

Continue Reading

accident

Accident în Roșiorii de Vede, la ieșire spre Caracal

Published

on

Au fost implicate 3 autoturisme și opt persoane. (mai mult…)

Continue Reading

Actualitate

Comunicat de presă -Concurs ,,Gogoși și turte,, la Alexandria

Published

on

Primăria Municipiului Alexandria organizează concursul anual de ”GOGOȘI ȘI TURTE”, în data de 26.03.2024, ora 11.30, la Clubul Pensionarilor (mai mult…)

Continue Reading

Cele mai citite