Connect with us

Actualitate

Zeci de terenuri agricole sunt incendiate zilnic. Garda de mediu tace.

Published

on

Incendierea intenționată a miriștilor a devenit o metodă practică pentru deținătorii de terenuri agricole care vor să scape rapid și fără costuri de resturile vegetale. Chiar dacă este interzisă prin lege incendierea miriștilor, pompierii militari sunt solicitați la peste 20 de astfel de intervenții, în fiecare zi. Conform datelor oficiale furnizate de ISU Teleorman, de la începutul lunii august și până acum s-au înregistrat 502 incendii de vegetație uscată la nivelul județului. O risipă imensă de resurse și foarte puțini incendiatori prinși. Foarte rar mai cade câte un ghinionist în plasa autoritatilor, cum a fost cazul de ieri, la Plosca, unde pompierii încercau să stinga incendiul din câmp, iar proprietarul unui teren da foc in apropierea pădurii. Prins asupra faptului, incendiatorul a fost amendat cu 2500 lei și coordonatele GPS ale terenului au fost transmise de pompieri către APIA, institutia care, conform legii trebuie să îi sisteze plata subvenției.

Despre acest caz a  fost anunțată și Garda de mediu, o altă institutie cu atribuții de control și aplicarea de sancțiuni pentru arderea miriștilor. Ce măsuri au luat inspectorii de mediu împotriva celor care își curăță terenurile de resturi vegetale prin incendiere este imposibil de aflat din cauza lipsei totale de transparență la nivelul acestei instituții. Am încercat să aflam câte amenzi a dat Garda de mediu Teleorman pentru arderea miriștilor, dar astfel de informații nu putem obține decât dacă facem o solicitare scrisă și așteptam 30 de zile să ticluiască ei un răspuns. Nu că ne-ar surprinde această atitudine față de presă, dar constătam că pe cei de la Garda de mediu îi cam doare în cot și de Instituția prefectului,  prin intermediul căreia ni s-a transmis că vom primi a doua zi  un comunicat de presă pe acest subiect. Au trecut două zile și nu avem nici o reacție de la Garda de mediu, mult prea ocupată pentru a oferi niște răspunsuri despre activitatea pe care o desfășoară.

Nici cei de la APIA nu sunt mai cooperanți. Acolo toată lumea este așa de prinsă cu munca încât nimeni  nu poate să raspundă la telefon.

Între Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Garda Națională de Mediu și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență există un  Protocol de colaborare privind acțiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiții agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor permanente.

Cât de bine funcționează acest protocol este greu de aflat de la instituțiile implicate, cu excepția pompierilor de unde primim informări zilnice, în timp real, în limita atribuțiilor li competențelor Inspectoratului pentru Sițuatii de Urgență. Tot pompierii sunt nevoiți să  consume resurse uriașe materiale și umane pentru a înlătura efectele unor fapte comise în afara legii, de persoane iresponsabile care nu gândesc mai departe de intersul propriu.

T.C.

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

„TOMATA,, se extinde si anul acesta! Subvenție pentru ARDEI, CASTRAVEȚI , VINETE, VARZĂ , FASOLE PĂSTĂI , SALATĂ , SPANAC si CEAPĂ VERDE

Published

on

By

Programul de succes „Tomata,, se extinde și în 2025. Anul acesta, Guvernul, la inițiativa PSD vine cu și mai mult sprijin pentru fermieri.

Începând cu 2025, nu doar tomatele sunt subvenționate, ci și ardeii, castraveții, vinetele, varza, fasolea păstăi, salata, spanacul si ceapa verde.

Președintele Consiliului Județean Teleorman, Adrian Gâdea, face acest anunț pe o rețea de socializare, menționând: „Pentru fiecare 1.000 mp cultivați în solarii, legumicultorii primesc 1.500 euro, iar sprijinul poate ajunge până la 50.000 euro/fermier!

Bugetul alocat in 2025: 342,4 milioane lei. Cererile se pot depune pâna pe 30 mai la Directia Agricolă Judeteană. ”Mizăm pe produsele românesti, sustinem fermierii locali si reducem dependenta de importuri.Legume proaspete, sanătoase, cultivate aici, acasă – pentru români!,,.

Continue Reading

Actualitate

,,TOMATA,, se extinde și anul acesta Subvenție pentru ARDEI, CASTRAVEȚI, VINETE, VARZĂ, FASOLE PĂSTĂI, SALATĂ, SPANAC și CEAPĂ VERDE

Published

on

By

Programul de succes ,,Tomata,, se extinde și în 2025. Anul acesta, Guvernul, la inițiativa PSD vine cu și mai mult sprijin pentru fermieri.
Începând cu 2025, nu doar tomatele sunt subvenționate. Ci și ardeii, castraveții, vinetele, varza, fasolea păstăi, salata, spanacul și ceapa verde.
Președintele Consiliului Județean Teleorman, Adrian Gâdea, face acest anunț pe o rețea de socializare, menționând: ,,Pentru fiecare 1.000 mp cultivați în solarii, legumicultorii primesc 1.500 euro, iar sprijinul poate ajunge până la 50.000 euro/fermier!
Bugetul alocat în 2025: 342,4 milioane lei.
Cererile se pot depune până pe 30 mai la Direcția Agricolă Județeană.
Mizăm pe produsele românești, susținem fermierii locali și reducem dependența de importuri.
Legume proaspete, sănătoase, cultivate aici, acasă – pentru români!,,.

 

Continue Reading

Actualitate

Pensii mai mici pentru judecatori și procurori

Published

on

By

Parlamentul pregătește o reformă majoră în domeniul pensiilor de serviciu, care îi va afecta pe cei din sistemul de justiție. Până în prezent, magistrații și personalul auxiliar beneficiau de pensii calculate la 80% din veniturile brute, însă noul proiect le va reduce rata la 65% pentru toți.   

Începând cu 1 ianuarie 2026, judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți și personalul juridic se vor pensiona cu o rată de înlocuire de 65% din veniturile brute din ultimele 48 de luni. Grefierii, tehnicienii criminaliști și alți membri ai personalului auxiliar vor avea de asemenea pensii de 65%.

Pentru pensionare, este necesar un stagiu de 25 de ani de activitate exclusiv în aceste funcții și o vârstă minimă care, momentan, începe de la 48 de ani și crește treptat până la 65 de ani (conform unui calendar prevăzut de lege). De asemenea, pensia nu va depăși 100% din venitul net din ultima lună de activitate.

sursa: Știri pe Surse

 

Continue Reading

Cele mai citite