Connect with us

Actualitate

Sprijinirea familiilor active și creșterea natalității, proiectele deputatei Mara Calista pentru anul 2020

Published

on

Este cunoscut faptul că România se află într-un declin demografic ce nu poate fi stopat decât prin masuri adecvate care să asigure stabilitate financiară familiilor tinere, servicii medicale de calitate, structuri adecvate pentru creșterea și educația copiilor. Printre inițiativele legislative ale deputatei Mara Calista se află și câteva proiecte ce vizează creșterea natalității și sprijinul acordat familiilor active.

„În România se nasc din ce în ce mai puţini copii, familiile tinere se lovesc de reale probleme în creşterea celor mici, iar țara noastră pierde pe termen lung. Cred cu tărie că datoria unui parlamentar este să lucreze în beneficiul societăţii, în beneficiul oamenilor. Şi mai cred că dacă am pune fiecare dintre noi umărul la reconstrucţia şi reclădirea societăţii, foarte multe dintre problemele curente s-au rezolva cu mult mai puţin efort. De aceea, obiectivul meu pentru anului 2020 este ca prin proiectele pe care le-am depus, dar şi cele pe care le voi depune să creştem natalitatea şi să sprijinim familiile active din România”, spunea deputata Mara Calista, la începutul acestei sesiuni parlamentara.

Numărul mare de mame adolescente sau chiar copile cu vârste sub 15 ani, provenite din zone sărace, lipsa educație pentru sanătate în școli și a educației sexuale au fost principalele motive care au stat la baza modificărilor din Legea sănatății nr.95/2006, propuse de Mara Calista. Scopul acestui proiect este încadrarea creşterii natalităţii în programele naţionale de sănătate, asigurarea gratuităţii unui pachet minimal medical care să conducă la urmărirea optimă a unei sarcini.

„Mortalitatea infantilă, fenomenul mamelor adolescente, lipsa unei informări corecte cu privire la modalităţile contraceptive, dar şi cu privire la accesul medical pe parcursul evoluţiei unei sarcini trebuie să fie probleme ale secolului trecut, nu ale anului 2020” declară deputata liberala, în susținerea propunerilor sale.

Și la capitolul protejarea familiei societatea are multe carențe, spune Mara Calista, iar una dintre acestea este numărul insuficient al creșelor de stat, comparativ cu cererea foarte mare, mai ales în marile centre urban. În ceea ce privește creșele private, acestea sunt foarte puține și scumpe, depășind de cele mai multe ori posibilitățile financiare ale părinților.

O măsură benefică este înființarea unor servicii pentru îngrijirea şi educarea timpurie a copiilor propriilor angajaţi în instituţiile publice din România, finanţate parţial sau integral de la bugetul de stat, dar  şi în unitățile cu capital majoritar sau integral de stat. Prin aceste soluții  statul român răspunde problemei scăderii natalităţii din România.

„Astfel, vorbim despre susţinerea întoarcerii mai rapide a angajaţilor în activitate, despre siguranţa locului de muncă şi a unui venit clar, mai ales în rândul femeilor care nu vor mai avea temerea reintegrării în câmpul muncii dacă optează pentru acest lucru. Un alt element important este siguranţa şi apropierea copiilor faţă de părinţi. Creşele şi grădiniţele aflate la îndemâna părinţilor şi siguranţa financiară nu îi vor mai pune pe aceştia să aleagă între conturarea unei cariere şi obţinerea unui venit sigur, amânând astfel venirea pe lume a unui copil. Problemele demografice generate de fenomene precum scăderea natalităţii, emigrarea, îmbătrânirea populaţiei, nesiguranţa financiară şi a unui loc de muncă trebuie să fie tratate ca prioritate în următorii ani” mai spune Mara Calista, deputat PNL de Teleorman.

Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătătii și pentru completarea Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003 a fost adoptata în septembrie 2019 și promulgată de președintele României în octombrie 2019.

O altă inițiativă legislativă promovată de Mara Calista este Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, adoptata de Senat și care acum se află la Camera Deputaților pentru avizare în comisii, cu termen de prezentare a raportului pe data de 12.03.2020. Mara Calista se află printre inițiatorii propunerii legislative pentru modificarea şi completarea art.58 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 care prevede finanțarea de către stat a programului ” Școală după școală” pentru preșcolarii și elevii de până în clasa a IV-a. Legea a fost adoptată de Camera Deputaților la sfârșitul lunii noiembrie 2019 și a fost trimisă la Senat.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Bărbat reținut pentru părăsirea locului accidentului și vătămare corporală

Published

on

By

La data de 10 martie, în jurul orei 08:50, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Videle au fost sesizați de un cetățean că, pe DN 503, în localitatea Blejești, un autoturism condus de un bărbat de 21 de ani din comuna Siliștea, județul Teleorman, ar fi acroșat un minor de 14 ani, pieton pe partea stângă a carosabilului.

După producerea incidentului, conducătorul auto a părăsit locul accidentului fără a informa poliția sau procurorul. Ca urmare, minorul a suferit răni ușoare și a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale.

Pe baza probelor administrate, sub supravegherea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Videle, autoritățile au dispus reținerea bărbatului, care a fost internat în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Olt.

Cercetările continuă pentru stabilirea circumstanțelor exacte ale accidentului și identificarea tuturor elementelor implicate în acest caz.

Continue Reading

Actualitate

Sistemul e-Sigur aduce siguranță pe drumurile din Teleorman

Published

on

By

Din luna martie, Teleormanul implementează sistemul e-Sigur pentru a îmbunătăți siguranța pe drumurile locale. Astăzi, 13 martie, polițiștii din regiune au început monitorizarea traficului folosind radare mobile amplasate în zonele cu risc ridicat, sancționând contravențiile. Înregistrările sunt analizate rapid, iar sancțiunile sunt comunicate direct către cei vinovați. Această măsură eficientă ajută la reducerea accidentelor și la crearea unui mediu de trafic mai sigur.

Conduceți responsabil!

Continue Reading

Actualitate

Femeie reținută pentru tâlhărie calificată

Published

on

By


Ieri, 4 martie, polițiștii din Secția 4 Poliție Craiova au
reținut pentru 24 de ore o femeie de 61 de ani, din comuna Brateiu (județul Sibiu), bănuită că a săvârșit fapte de tâlhărie calificată. Incidentul a fost raportat inițial pe 12 ianuarie, când o femeie de 80 de ani din Craiova a sesizat poliția că, în timp ce se afla pe Bulevardul Dacia, două persoane au profitat de momentul de neatenție pentru a-i sustrage 700 de lei.

Investigațiile au scos la iveală că suspecta, alături de o adolescentă de 13 ani, ambele din comuna Brateiu, ar fi intervenit în acel incident: adolescenta ar fi preluat 700 de lei, iar femeia de 61 de ani a împins-o pe bătrână pentru a-i facilita acțiunea, banii ajungând ulterior în posesia acesteia.

Suspecta, care s-a sustrăzut inițial de la cercetări, a fost depistată în Craiova și condusă la sediul poliției pentru audieri. Conform probelor administrate sub supravegherea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, femeia a fost reținută pentru 24 de ore și va fi prezentată astăzi autorităților, cu propuneri de arestare preventivă.

Acest caz subliniază gravitatea faptei și importanța protejării persoanelor vulnerabile, iar autoritățile continuă investigațiile pentru a stabili cu exactitate circumstanțele incidentului.

Continue Reading

Cele mai citite