Cultura
Sebastian Domozină nu a fost uitat în Ianca natală
Celebrul comentator radio Sebastian Domozină a văzut lumina zilei la data de 15 iulie 1938, în comuna Ianca din județul Olt. Recent s-au împlinit 21 de ani de la trecerea în neființă a vocii de aur care a însoțit marile performanțe ale echipei de fotbal Universitatea Craiova, în competițiile interne și internaționale, prin comentariile sale la postul public. Casa părintească în care și-a petrecut copilăria Sebastian Domozină este și astăzi folosită de familia marelui om de sport și radio. Locuitorii din Ianca Oltului se mândresc cu faptul că din comuna lor s-a ridicat un om de o asemenea valoare. Lui Sebastian Domozină i s-a acordat post-mortem titlul de cetățean de onoare al comunei Ianca, iar o placă memorială a fost amplasată în fața sălii de sport din Ianca. Baza sportivă comunală, recent modernizată și dotată cu instalație de nocturnă, poartă numele lui Sebastian Domozină și este utilizată de echipa de fotbal locală, în Liga a V-a județeană. Despre respectul celor din Ianca pentru Sebastian Domozină ne vorbește primarul comunei, Mirel Pascu: ”Sebastian Domozină reprezintă în memoria colectivă a locuitorilor din Ianca una din marile valori care s-a născut aici. Sebastian Domozină este recunoscut drept un comentator care a transmis marile evenimente sportive interne, dar și de peste hotare ale Craiovei Maxima, deoarece el însoțea echipa Universitatea Craiova la campionate europene și mondiale. În memoria sa, baza sportivă recent modernizată, dotată cu nocturnă, vestiare, tribună, utilități, dată în folosință în 2012, îi poartă numele. În al doilea rând, prin hotărârea Consiliului Local Ianca i-am acordat titlul de cetățean de onoare post-mortem bineînțeles. Se poate spune că Sebastian Domozină a fost sufletul Olteniei”.
Unul din nepoții marelui comentator, Liviu Domozină, este viceprimar la Ianca, localitate situată la 125 de kilometri distanță de Slatina, respectiv 26 de kilometri depărtare față de Corabia.
Sebastian Domozinp a absolvit Liceul „Frații Buzești“ din Craiova și apoi Facultatea de Ziaristică din București.
Prima sa transmisiune radiofonică a avut loc în anul 1964, în primul sezon al Universității Craiova în Divizia A, la meciul Știința Craiova – Steaua, pe Centralul din Bănie. Până în decembrie 1989, Domozină a fost corespondent principal al redacției de actualități din Radioteleviziunea Română pentru județele Dolj, Gorj, Olt și Mehedinți. Începând din anul 1990 a fost director al postului Radio Oltenia Craiova.
În decursul carierei, el a realizat aproape 1.000 de transmisiuni în direct de la meciurile Universității Craiova. Ultima transmisie radiofonică a sa avut loc în anul 1995. Sebastian Domozină era renumit pentru viteza sa în exprimare, comentariile sale fiind foarte rapide.
O astfel de relatare nu se poate încheia altfel decât cu vocea inegalabilului Sebstian Domozină, exprimându-și bucuria la golul marcat de Negrilă în data de 16 martie 1983 în poarta echipei vest-germane Kaiserslautern. Universitatea Craiova învingea atunci cu 1-0 și se califica în semifinalele Cupei UEFA: ”Negrilă șut și goooool. Gol, gol, gol, gol gollllll”.