Connect with us

Cultura

Sebastian Domozină nu a fost uitat în Ianca natală

Published

on

Celebrul comentator radio Sebastian Domozină a văzut lumina zilei la data de 15 iulie 1938, în comuna Ianca din județul Olt. Recent s-au împlinit 21 de ani de la trecerea în neființă a vocii de aur care a însoțit marile performanțe ale echipei de fotbal Universitatea Craiova, în competițiile interne și internaționale, prin comentariile sale la postul public. Casa părintească în care și-a petrecut copilăria Sebastian Domozină este și astăzi folosită de familia marelui om de sport și radio. Locuitorii din Ianca Oltului se mândresc cu faptul că din comuna lor s-a ridicat un om de o asemenea valoare. Lui Sebastian Domozină i s-a acordat post-mortem titlul de cetățean de onoare al comunei Ianca, iar o placă memorială a fost amplasată în fața sălii de sport din Ianca. Baza sportivă comunală, recent modernizată și dotată cu instalație de nocturnă, poartă numele lui Sebastian Domozină și este utilizată de echipa de fotbal locală, în Liga a V-a județeană. Despre respectul celor din Ianca pentru Sebastian Domozină ne vorbește primarul comunei, Mirel Pascu: ”Sebastian Domozină reprezintă în memoria colectivă a locuitorilor din Ianca una din marile valori care s-a născut aici. Sebastian Domozină este recunoscut drept un comentator care a transmis marile evenimente sportive interne, dar și de peste hotare ale Craiovei Maxima, deoarece el însoțea echipa Universitatea Craiova la campionate europene și mondiale. În memoria sa, baza sportivă recent modernizată, dotată cu nocturnă, vestiare, tribună, utilități, dată în folosință în 2012, îi poartă numele. În al doilea rând, prin hotărârea Consiliului Local Ianca i-am acordat titlul de cetățean de onoare post-mortem bineînțeles. Se poate spune că Sebastian Domozină a fost sufletul Olteniei”.

Unul din nepoții marelui comentator, Liviu Domozină, este viceprimar la Ianca, localitate situată la 125 de kilometri distanță de Slatina, respectiv 26 de kilometri depărtare față de Corabia.

Sebastian Domozinp a absolvit Liceul „Frații Buzești“ din Craiova și apoi Facultatea de Ziaristică din București.

Prima sa transmisiune radiofonică a avut loc în anul 1964, în primul sezon al Universității Craiova în Divizia A, la meciul Știința Craiova – Steaua, pe Centralul din Bănie. Până în decembrie 1989, Domozină a fost corespondent principal al redacției de actualități din Radioteleviziunea Română pentru județele Dolj, Gorj, Olt și Mehedinți. Începând din anul 1990 a fost director al postului Radio Oltenia Craiova.

În decursul carierei, el a realizat aproape 1.000 de transmisiuni în direct de la meciurile Universității Craiova. Ultima transmisie radiofonică a sa avut loc în anul 1995. Sebastian Domozină era renumit pentru viteza sa în exprimare, comentariile sale fiind foarte rapide.

O astfel de relatare nu se poate încheia altfel decât cu vocea inegalabilului Sebstian Domozină, exprimându-și bucuria la golul marcat de Negrilă în data de 16 martie 1983 în poarta echipei vest-germane Kaiserslautern. Universitatea Craiova învingea atunci cu 1-0 și se califica în semifinalele Cupei UEFA: ”Negrilă șut și goooool. Gol, gol, gol, gol gollllll”.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cultura

Festivalul Ideo Ideis, ediția a 16-a, va avea loc între 9 și 15 august în Alexandria și alte 8 orașe

Published

on

Ideo Ideis Festivalul Național de Teatru Tânăr, cel mai mare eveniment dedicat educației alternative pentru liceeni, ajuns la cea de-a 16-a ediție. Timp de o săptămână, în perioada 9-15 august, comunități de liceeni din 9 orașe, vor avea parte de o experiență intensă de explorări personale, prin teatru și arte alăturate.

De-a lungul celor 15 ani de existență, Ideo Ideis a creat spațiul în care peste 3000 de adolescenți pasionați de teatru și arte alăturate, au întâlnit profesioniști care, prin mentorat, i-au adus mai aproape de vocația lor și de ei înșisi. Prin cele peste 500 de evenimente – spectacole invitate, ateliere de măiestrie, filme și masterclass-uri, festivalul a născut o adevărată mișcare socială și artistică în comunitatea locală, demonstrând, astfel, nevoia de proiecte culturale în orașele prea puțin expuse la astfel de evenimente.

Ediția a 16-a, ce va avea loc între 9 și 15 august în Alexandria și alte 8 orașe din țară și propune adolescenților o temă sensibilă, dar foarte importantă pentru viitorul lor: Identitatea. Organizatorii cred în puterea cu care un adolescent se poate exprima, crea și crește în comunitatea din care face parte, fiind ei înșiși foarte tineri atunci când au început drumul către ceea ce Ideo Ideis a devenit astăzi.
„Formatul din 2020 este potrivit și în acest an, în contextul în care suntem în continuare nevoiți să căutăm soluții pentru a organiza festivalul în condiții optime. Feedback-ul excelent pe care l-am primit după ediția de anul trecut, desfășurată în condiții similare, ne-a făcut să reluăm drumul către comunitățile trupelor selectate, participante la festival”, transmit organizatorii.

Cele 9 trupe selectate și orașele în care Ideo Ideis ajunge în 2021 sunt: 3,14 – Buzău, A.C.T. – Bacău, ALTER EGO – Alexandria, AMPRENTE – Brașov, ART ATTACK – Sibiu, DRAMA CLUB – Botoșani, PRAF DE STELE – Constanța, SILVER – Baia Mare și VICTORY OF ART – București.

Alexandria rămâne nucleul Ideo Ideis și pentru ediția din acest an. Astfel, programul festivalului este concentrat pe ateliere de măiestrie, întâlniri cu mentori și dezbateri pe idei culturale diverse. Spectacolele de teatru și proiecțiile de film vor fi și ele prezente în cele șapte zile de desfășurare, continuând să aducă la Alexandria subiecte de interes, în rezonanță cu tema festivalului și explorările personale ale adolescenților participanți.

Începând cu această ediție, Ideo Ideis are și un nou director. Liviu Romanescu, prezent în echipă de 14 ani, actor, producător și trainer, este absolvent al Universității de Artă Teatrală și Cinematografică ,,I.L.Caragiale’’ din București și al The Oxford School of Drama. Prin hub-ul artistic româno-britanic Vanner Collective, al cărui co-fondator este, Liviu organizează, din 2015, turnee naționale și campanii de informare prin intermediul spectacolelor de teatru, abordând subiecte precum sănătatea mentală, cenzura, empatia, fenomenul de bullying, masculinitatea toxică sau tema moștenirilor transgeneraționale pe filiera mamă-fiică.

„Ideo Ideis a fost locul în care m-am definit, în care am început să fac iau decizii legate de mine, de drumuri pe care le-am ales. Încă de la prima ediție, acum 16 ani, a fost un loc al întâlnirilor și al revelațiilor. Dacă îi întrebați pe cei care au trecut de-a lungul anilor prin festival, cel mai probabil vă vor spune același lucru. Este unul dintre principalele motoare ale dezvoltării prin educație alternativă pe care România le-a avut în ultimele două decenii și a pornit și cel mai onest, de la tineri către tineri. Este și motivul pentru care i-am mințit pe ai mei ca mă duc la cursuri de pregătire la UNATC și am “fugit” de acasă pentru prima ediție a festivalului. Și am rămas alături de echipă încă de atunci (chiar dacă timp de 2 ani am cutreierat prin străinătate”, spune noul director al festivalului, Liviu Romanescu.

„De 16 ani, spiritul Ideo Ideis continuă să atragă tot mai mulți tineri și adulți cu spirit tânăr Ultimul an ne-a dat curajul sa ieșim, prin caravanele Ideo, și spre alte orașe din țară. Continuăm să creștem acest dialog cu tinerii din România, să găsim împreună libertatea de a visa și curajul de a exprima”, mai transmite directorul festivalului despre ediția din 2021.

Festivalul Național de Teatru Tânăr face parte dintr-un manifest artistic și social care s-a cristalizat în 2021, folosindu-se de experiența și avântul ultimilor 15 ani. Astfel, Ideo Ideis devine mai mult decât un festival, păstrând nucleul care l-a consacrat, și anume evenimentul de vară din Alexandria, dar construiește o structură bazată pe șase piloni principali: tabăra de arte performative și revelații, festivalul de teatru tânăr, capsule de teatru și deșteptări, laboratorul de explorare personală prin teatru și arte alăturate, producții de teatru, filme și inclasabile și teatrul tânăr – un teatru fizic, cu sediul în București.
Noutăți și detalii despre festival pot fi urmărite pe site, Facebook și Instagram sau în clipul disponibil aici: https://youtu.be/he4FqSNhE-E

Continue Reading

Cultura

“Arta în pandemie”- expoziție de sculptură, acasă la artistul Costel Păun

Published

on

Sculptorul roșiorean, Costel Păun ne surprinde din nou cu talentul său de a da formă și expresie pietrei de râu. De această dată, artistul a preferat să-și prezinte lucrările acasă, cu o expoziție în aer liber, într-o armonie perfectă cu tema evenimentului, “Arta în pandemie”, organizat cu sprijinul Consiliului județean Teleorman, Centrul județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale.

În centrul expoziției s-au aflat cele trei lucrări reprezentative pentru vremurile pe care le trăim, cu măști și distanțare, realizate de artist în ultimul an. În cadrul evenimentului, artistul a prezentat fiecare opera de artă cu povestea ei de la materialul brut la forma finală. La acest eveniment, alături de Costel Păun s-a aflat fostul primar al municipiului Roșiori de Vede, Cristian Duică, un fidel admirator și sustinător al artistului.

Costel Păun este singurul sculptor care traansformă în artă piatra de râu, cu o evoluție fulminantă în anii care au trecut de la debutul său artistic și expozițional.

T.C.

 

Continue Reading

Cultura

Omagiu lui Constantin Brâncuși, la Roșiori de Vede. Expoziție de sculpură a artistului Costel Păun

Published

on

By

Vernisaj expozițional la Casa de cultură din Roșiori de Vede, eveniment dedicat Zilei Naționale Constantin Brâncuși. În semn de omagiu pentru unul dintre cei mai mari sculptori români, Constantin Brâncuși, la împlinirea a 145 de ani de la nașterea sa, în sala de conferințe a Casei de Cultură a avut loc vernisajul expoziției de sculptură a artistului plastic Costel Păun, singurul sculptor care transformă piatra de râu în operă de artă.

Printre lucrările expuse se află câteva replici ale operelor lui Brâncuși, dar și altele în care artistul roșiorean reinterpretează arta brâncușiană. În cadrul vernisajului, Costel Păun și-a prezentat cele mai noi lucrări printre care se evidențiază și cea inspirata de pandemia pe care o trăversam și care a schimbat viețile tuturor.

Expoziția rămâne deschisă publicului  până la sfârșitul lunii februarie.

T.C.

Continue Reading

Cele mai citite