Actualitate

Reacția Prefecturii Teleorman și primele măsuri după trei zile de insistențe pe tema arderii miriștilor

Published

on

Insistențele noastre din ultimele zile privind stoparea fenomenului de incendiere a miriștilor, extins în mod alarmant pe teritoriul județului Teleorman, nu au ramas făra ecou la nivelul Instituției Prefectului care ne-a transmis prin intermediul unui comunicat de presă ce măsuri s-au luat, în aceste zile, pentru depistarea și sancționarea celor care încalcă legea și dau foc la resturile vegetale de pe terenurile agricole.

“La nivelul Județului Teleorman, echipaje mixte, formate din pompieri și polițiști, vor efectua în perioada următoare, 24 de ore din 24, patrulări în zonele în care se observă ori sunt anunțate incendii de vegetație uscată și miriște, în vederea identificării celor care recurg la aceste practici de eliberare a terenurilor de vegetația uscată prin folosirea focului deschis și sancționării imediate a acestora, potrivit legislației în vigoare.

Activitățile desfășurate și măsurile instituțiilor implicate sunt:

În acest an, în perioada 1 ianuarie – 31 august, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Teleorman au fost înregistrate 6 dosare penale privind incendierea miriștilor, pentru fapte săvârșite atât în mediul urban (1), cât și în mediul rural (5) de către autor cunoscut (1- mediul rural), precum și autor necunoscut (5), dosare penale în care se efectuează cercetări în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor comiterii faptei și luării măsurilor care se impun, prin unitatea de parchet competentă teritorial.

Advertisement
Publicitate Electorala

Agenția pentru Protecția Mediului Teleorman în colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”A.D. Ghica” al Județului Teleorman, cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Teleorman, Comisariatul Județean Teleorman al Gărzii Naționale de Mediu și Direcția Silvică Teleorman a organizat în data de 3 iunie 2019 o activitate de instruire de specialitate, pe linia prevenirii și stingerii incendiilor, premergătoare începerii campaniei agricole de recoltare a cerealelor păioase cu reperezentanți ai principalelor exploatații agricole de pe raza județului Teleorman pentru prezentarea măsurilor specifice de apărare impotriva incendiilor pe perioada recoltării, transportării și depozitării păioaselor, precum și prezentarea prevederilor legale in domeniu.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că la acest moment este in desfaşurare actiunea de control la faţa locului pentru cererile unice de plată eşantionate la controlul pe teren – Campania 2019. Eșantionul de control conține un număr de 900 dosare selectate pentru verificarea normelor de ecocondiționalitate, a schemelor de sprijin pe suprafață și în sectorul zootehnic.  Controlul la faţa locului se va extinde in judeţul Teleorman si la cele peste 800 de cazuri de incendii de vegetaţie (arderi de miriști sau a vegetaţiei pajiştilor permanente) anunţate până în prezent prin serviciul 112 către ISU Teleorman.

Nerespectarea de către fermieri (din neglijenţă, din neştiinţă sau in mod intenţionat) a normelor privind ecocondiționalitatea conduce la aplicarea sancțiunilor administrative de reducere drastică a plăţilor sau excluderea de la plată, pentru unul sau mai mulți ani, după caz (art. 99 din Regulamentul 1306/2013).

În cazul în care fermierul refuză sau restricţionează accesul în exploataţie a reprezentanţilor APIA, pentru efectuarea controlului la faţa locului, cererea prin care s-a solicitat sprijin financiar devine neeligibilă.

Reamintim tuturor proprietarilor de terenuri agricole faptul că, potrivit legislației în vigoare, incendierea vegetației uscate este interzisă, acest lucru putând fi sancționat atât de pompieri, cât și de Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură sau Garda Națională de Mediu.

Advertisement
Publicitate Electorala

Distrugerea prin incendiere a vegetalelor uscate de pe terenurile agricole constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani, fapta fiind pedepsită și sub forma tentativei, chiar dacă terenul aparține făptuitorului.”

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai citite

Exit mobile version