Connect with us

Actualitate

Reacția Prefecturii Teleorman și primele măsuri după trei zile de insistențe pe tema arderii miriștilor

Published

on

Insistențele noastre din ultimele zile privind stoparea fenomenului de incendiere a miriștilor, extins în mod alarmant pe teritoriul județului Teleorman, nu au ramas făra ecou la nivelul Instituției Prefectului care ne-a transmis prin intermediul unui comunicat de presă ce măsuri s-au luat, în aceste zile, pentru depistarea și sancționarea celor care încalcă legea și dau foc la resturile vegetale de pe terenurile agricole.

„La nivelul Județului Teleorman, echipaje mixte, formate din pompieri și polițiști, vor efectua în perioada următoare, 24 de ore din 24, patrulări în zonele în care se observă ori sunt anunțate incendii de vegetație uscată și miriște, în vederea identificării celor care recurg la aceste practici de eliberare a terenurilor de vegetația uscată prin folosirea focului deschis și sancționării imediate a acestora, potrivit legislației în vigoare.

Activitățile desfășurate și măsurile instituțiilor implicate sunt:

În acest an, în perioada 1 ianuarie – 31 august, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Teleorman au fost înregistrate 6 dosare penale privind incendierea miriștilor, pentru fapte săvârșite atât în mediul urban (1), cât și în mediul rural (5) de către autor cunoscut (1- mediul rural), precum și autor necunoscut (5), dosare penale în care se efectuează cercetări în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor comiterii faptei și luării măsurilor care se impun, prin unitatea de parchet competentă teritorial.

Agenția pentru Protecția Mediului Teleorman în colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”A.D. Ghica” al Județului Teleorman, cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Teleorman, Comisariatul Județean Teleorman al Gărzii Naționale de Mediu și Direcția Silvică Teleorman a organizat în data de 3 iunie 2019 o activitate de instruire de specialitate, pe linia prevenirii și stingerii incendiilor, premergătoare începerii campaniei agricole de recoltare a cerealelor păioase cu reperezentanți ai principalelor exploatații agricole de pe raza județului Teleorman pentru prezentarea măsurilor specifice de apărare impotriva incendiilor pe perioada recoltării, transportării și depozitării păioaselor, precum și prezentarea prevederilor legale in domeniu.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că la acest moment este in desfaşurare actiunea de control la faţa locului pentru cererile unice de plată eşantionate la controlul pe teren – Campania 2019. Eșantionul de control conține un număr de 900 dosare selectate pentru verificarea normelor de ecocondiționalitate, a schemelor de sprijin pe suprafață și în sectorul zootehnic.  Controlul la faţa locului se va extinde in judeţul Teleorman si la cele peste 800 de cazuri de incendii de vegetaţie (arderi de miriști sau a vegetaţiei pajiştilor permanente) anunţate până în prezent prin serviciul 112 către ISU Teleorman.

Nerespectarea de către fermieri (din neglijenţă, din neştiinţă sau in mod intenţionat) a normelor privind ecocondiționalitatea conduce la aplicarea sancțiunilor administrative de reducere drastică a plăţilor sau excluderea de la plată, pentru unul sau mai mulți ani, după caz (art. 99 din Regulamentul 1306/2013).

În cazul în care fermierul refuză sau restricţionează accesul în exploataţie a reprezentanţilor APIA, pentru efectuarea controlului la faţa locului, cererea prin care s-a solicitat sprijin financiar devine neeligibilă.

Reamintim tuturor proprietarilor de terenuri agricole faptul că, potrivit legislației în vigoare, incendierea vegetației uscate este interzisă, acest lucru putând fi sancționat atât de pompieri, cât și de Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură sau Garda Națională de Mediu.

Distrugerea prin incendiere a vegetalelor uscate de pe terenurile agricole constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani, fapta fiind pedepsită și sub forma tentativei, chiar dacă terenul aparține făptuitorului.”

 

Actualitate

„TOMATA,, se extinde si anul acesta! Subvenție pentru ARDEI, CASTRAVEȚI , VINETE, VARZĂ , FASOLE PĂSTĂI , SALATĂ , SPANAC si CEAPĂ VERDE

Published

on

By

Programul de succes „Tomata,, se extinde și în 2025. Anul acesta, Guvernul, la inițiativa PSD vine cu și mai mult sprijin pentru fermieri.

Începând cu 2025, nu doar tomatele sunt subvenționate, ci și ardeii, castraveții, vinetele, varza, fasolea păstăi, salata, spanacul si ceapa verde.

Președintele Consiliului Județean Teleorman, Adrian Gâdea, face acest anunț pe o rețea de socializare, menționând: „Pentru fiecare 1.000 mp cultivați în solarii, legumicultorii primesc 1.500 euro, iar sprijinul poate ajunge până la 50.000 euro/fermier!

Bugetul alocat in 2025: 342,4 milioane lei. Cererile se pot depune pâna pe 30 mai la Directia Agricolă Judeteană. ”Mizăm pe produsele românesti, sustinem fermierii locali si reducem dependenta de importuri.Legume proaspete, sanătoase, cultivate aici, acasă – pentru români!,,.

Continue Reading

Actualitate

,,TOMATA,, se extinde și anul acesta Subvenție pentru ARDEI, CASTRAVEȚI, VINETE, VARZĂ, FASOLE PĂSTĂI, SALATĂ, SPANAC și CEAPĂ VERDE

Published

on

By

Programul de succes ,,Tomata,, se extinde și în 2025. Anul acesta, Guvernul, la inițiativa PSD vine cu și mai mult sprijin pentru fermieri.
Începând cu 2025, nu doar tomatele sunt subvenționate. Ci și ardeii, castraveții, vinetele, varza, fasolea păstăi, salata, spanacul și ceapa verde.
Președintele Consiliului Județean Teleorman, Adrian Gâdea, face acest anunț pe o rețea de socializare, menționând: ,,Pentru fiecare 1.000 mp cultivați în solarii, legumicultorii primesc 1.500 euro, iar sprijinul poate ajunge până la 50.000 euro/fermier!
Bugetul alocat în 2025: 342,4 milioane lei.
Cererile se pot depune până pe 30 mai la Direcția Agricolă Județeană.
Mizăm pe produsele românești, susținem fermierii locali și reducem dependența de importuri.
Legume proaspete, sănătoase, cultivate aici, acasă – pentru români!,,.

 

Continue Reading

Actualitate

Pensii mai mici pentru judecatori și procurori

Published

on

By

Parlamentul pregătește o reformă majoră în domeniul pensiilor de serviciu, care îi va afecta pe cei din sistemul de justiție. Până în prezent, magistrații și personalul auxiliar beneficiau de pensii calculate la 80% din veniturile brute, însă noul proiect le va reduce rata la 65% pentru toți.   

Începând cu 1 ianuarie 2026, judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți și personalul juridic se vor pensiona cu o rată de înlocuire de 65% din veniturile brute din ultimele 48 de luni. Grefierii, tehnicienii criminaliști și alți membri ai personalului auxiliar vor avea de asemenea pensii de 65%.

Pentru pensionare, este necesar un stagiu de 25 de ani de activitate exclusiv în aceste funcții și o vârstă minimă care, momentan, începe de la 48 de ani și crește treptat până la 65 de ani (conform unui calendar prevăzut de lege). De asemenea, pensia nu va depăși 100% din venitul net din ultima lună de activitate.

sursa: Știri pe Surse

 

Continue Reading

Cele mai citite