Connect with us

Politica

Proiectul PNL de eliminare a dosarului cu șină a intrat în vigoare

Published

on

Dosarul cu șină a fost interzis, iar instituțiile publice nu vor mai avea voie să ceară copii ale avizelor sau documentelor care au fost emise de către alte instituții publice. Prevederile sunt parte dintr-o lege inițiată de parlamentarii PNL, promulgată în ianuarie 2023 și care a intrat în vigoare pe 4 iulie 2023.

Cetățenii nu vor mai pierde timp la cozi sau bani pentru copierea unor acte pe care statul le deține deja. Parlamentarii liberali afirma că obiectivul acestui proiect este debirocratizarea și digitalizarea administrației publice, dar și ca interacțiunea cetățeanului cu statul să fie mai simplă și mai eficientă.

,,Legea 9/2023 are două componente fundamentale: interzicerea copiilor și eliminarea dosarului cu șină, ambele cu scopul comun de a simplifica administrația României. Cetățenii implicați sunt esențiali pentru implementarea cu succes a legii. În acest sens, am creat platforma www.romaniafaradosar.ro. Aici, cetățenii se pot informa despre prevederile legii și, în plus, au posibilitatea de a sesiza instituția prefectului cu privire la orice situație în care le sunt cerute dosare cu șină, diverse obiecte de papetărie sau copii după documente. Încurajăm cetățenii să fie ambasadori pentru această lege și să îi informeze și pe alții despre beneficiile proiectului.”, George Tuță, deputat PNL și inițiator al legii.

Românii au la dispoziție site-ul www.romaniafaradosar.ro, unde pot citi în detaliu prevederile din lege și unde pot semnala situații în care le este cerut un dosar sau copii după documente.

,,Este o lege care are ca ax central libertatea și lupta împotriva birocrației. Legea a plecat de la un cetățean care s-a confruntat cu aceste probleme. Inițial, a fost Legea Tuță care a instituit această interdicție la nivel central, iar ulterior, alături de George Tuță, Diana Morar și Gabriela Horga, am extins această interdicție la nivel județean, local, dar și la nivelul instituțiilor care furnizează servicii publice, precum universități sau furnizori de servicii publice, precum Compania de Apă-Canal. Această lege va funcționa doar dacă fiecare român își va cere drepturile. Legea nu conține sancțiuni pecuniare, dar pentru abuzul funcționarilor publici există deja sancțiuni prevăzute în lege.”, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, fostul ministru al Digitalizării și inițiator al legii.

Principalele prevederi ale legii sunt:
-Instituțiile publice nu mai pot solicita cetățenilor obiecte de papetărie ori birotică;
-Instituțiile publice nu mai pot solicita documente emise de alte instituții publice;
-Dacă sunt necesare copii: fotocopierea se face gratuit; copia legalizată a fost eliminată; (funcționarul va constata conformitatea copiei cu originalul); copia după CI poate fi trimisă în format electronic, pe e-mail;
-Modelele tipizate de formulare sunt publicate pe site-urile instituțiilor, pentru a fi descărcate;
-Pe lângă plata cash, instituțiile publice trebuie să ofere și alte posibilități de plată, de exemplu plata cu cardul.

,,Debirocratizarea și simplificarea administrației publice este un obiectiv al PNL și al tuturor miniștrilor liberali. Instituțiile au la dispoziție 30 de zile pentru a se organiza în mod concret, astfel încât legea să fie aplicată întocmai. În calitate de ministru al Afacerilor Interne, voi trimite o scrisoare către toți prefecții pentru a supraveghea modul în care instituțiile statului aplică această lege. Actul normativ conține drepturi clare pentru cetățeni și vom monitoriza ca acestea să fie respectate.”, Cătălin Predoiu, vicepremier și ministru al Afacerilor Interne.

Partidul Național Liberal a avut de-a lungul timpului mai multe proiecte pentru digitalizare și simplificarea relației cetățeanului cu statul, printre care amintim: eliberarea online a cazierului judiciar, lansarea aplicației de mobil Ghișeul.ro și adăugarea mai multor servicii online în platformă, crearea hub-ului MAI, un portal ce conține multiple servicii publice ale MAI, crearea ROeiD, o singură identitate digitală a cetățenilor pe toate platformele statului.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Beeze

    11/09/2023 at 06:26

    Siguranta cetatenilor si simplificarea birocratiei este pe primul loc atunci cand vine vorba de administratia publica. Este o mare realizare pentru noi cetatenii ca aceasta lege sa intre in vigoare, pentru ca dimmeritatile si ineficienta vor disparea. Este important ca astfel de legi sa placa in acest fel cetatenilor si momentul de acum s-a asteptat de prea mult timp. Am incredere ca aceasta lege va schimba fata sistemului si va ajutata cetatenii sa se bucure de mai multa libertate si eficienta in interactiunea cu statul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Politica

Crin Antonescu și-a dat demisia din PNL după 35 de ani

Published

on

By

Coaliția a anunțat că astăzi la ora 13,00 , Crin Antonescu își va depune candidatura la alegerile prezidențiale la BEC. (mai mult…)

Continue Reading

Politica

Cei patru miniștri holtei ai Guvernului României

Published

on

By

CĂTĂLIN PREDOIU- Cel mai sărac ministru

MARIAN NEACȘU , actualul Secretar General al Guvernului are 61 de ani și este necăsătorit. Are 50% dintr-o casă de vacanță la Mila 23 Tulcea și un apartament în Slobozia. Nu are în proprietate niciun autoturism. Are 417.436 lei în conturi și acțiuni/părți sociale la SC ESTRELLA IMEX SRL, SC PUI DE CARNE SA, SC DELTA TRAVEL SRL. A avut venituri pe 2024 , salariu Secretariatul General al Guvernului  194 683 lei și indemnizație de la Exim Bank  de 252 542 lei.

MARIAN CĂTĂLIN PREDOIU conduce Ministerul Afacerilor Interne , are 57 de ani, nu are soție, nu are casă, nu are mașină, în schimb are ceasuri în valoare de 20.000 euro și obiecte de artă, tablouri, cărți de 25.000 euro

În conturile bancare deschise în 2024 are suma de 40.400 lei, În schimb are o datorie de 198.000 lei la Strat Vasile Alexandru, împrumut cu contract scandent în anul 2025.

Anul trecut a avut venituri de la Consiliul Suprem al Magistraturii în sumă de 55 957 lei , de la Ministerul Justiției de 86.239 lei și de la MAI, suma de 93.859 lei. Un total anual de 235.055 lei.

EMILIAN HORAȚIU HUREZEANU, ministrul Afacerilor Externe are 70 de ani, este singur pe declarația de avere. Are în proprietate un teren, doua apartamente și un SUV BMW X3. A declarat că are ceasuri în valoare de 15.000 euro și tablouri de 11.000 euro.  Are în câteva conturi suma de 149.732 euro si 90.000 lei. Ca ambasador a avut un venit anul trecut de 47.674 euro si 6166 lei.

MARCEL IOAN BOLOȘ conduce Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Are 57 de ani, nu are soție, nu are mașină, are în proprietate un teren și 2 apartamente. Are depozite bancare în valoare de 744.618 lei, acțiuni /părți sociale la Brm SC BERMAS SA, CHIAR SC CONSTRUCȚII HIDROTEHNICE și la  VESY SC VES SA. Veniturile acestuia pe anul 2024 au fost de 365.095 lei.

Continue Reading

Politica

Cele două femei ministru din Guvernul României

Published

on

By

Cele două femei ministru din Guvernul României

Ministra cu două arme de vânătoare cu lunetă

 

Simona BUCURA-OPRESCU este ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale din iulie 2023. Are 45 de ani, este căsătorită și are un copil. Este din 2016 deputat, aleasă în circumscripția din Argeș

Conform Declarației de avere, aceasta nu are casă în proprietate, însă singura avere mobilă sau imobilă a ministrei Muncii este compusă dintr-un Mercedes GLS din 2019 și 2 arme de vânătoare cu lunetă, dobândite în perioada 2021-2023 cu suma de 12.000 euro.

 

Ministra bogată de la Tineret

 

Natalia-Elena Intotero  este ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse din iulie 2023. Are 49 de ani și estecăsătorită.

Conform Declarației de avere are împreună cu soțul, terenuri, spații comerciale, o casă și un apartament, 4 autoturisme, Volkwagen Passat CC, Porche Panamera, Volkwagen Arteonși un Audi A5.

Este deputat din 2012, aleasă în circumscripția din Hunedoara.

 

Continue Reading

Cele mai citite