Actualitate

Proiectul de lege inițiat de Mara Calista privind drepturile persoanelor cu handicap a fost aprobat de Camera Deputaților

Published

on

Deputata de Teleorman, Mara Calista, în calitate de inițiator al unui  proiect de lege privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap a obținut un vot important în Camera Deputaților, care vine după o lungă perioadă de muncă susținută alături de o echipa dedicată formată din colegi și prieteni, persoane cu dizabilități sau nu, ONG-uri de specialitate și reprezentanți ai unor instituții publice.

Încă de la începutul mandatul de deputat și membru în comisiile de muncă și pentru egalitate de șanse, Mara Calista a pus în centrul preocupărilor sale problemele persoanelor cu dizabilități, ale mamelor și copiilor, victimelor violenței domestice, ale persoanelor vulnerabile, în general, fie că este vorba de vârstnici, tineri sau copii.

Unul dintre proiectelele legislative inițiate de Mara Calista, care a devenit lege, este cel referitor la modificarea și completarea unor acte normative privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Principala modificare pe care o aduce această lege este accesibilizarea instituțiilor publice și private, a transportului, accesul la educație, la sănătate, la ce înseamnă viața de zi cu zi a persoanelor cu dizabilități.

Alte modificări se referă la adaptarea rezonabilă la locul de muncă, mai exact, totalitatea modificărilor pe care angajatorii trebuie să le facă pentru a facilita exercitarea dreptului de muncă a persoanelor cu handicap, inclusiv a normei de muncă, dar şi a activităţilor adaptate tipului de handicap.

În calitate de inițiator al proiectului de lege , în intervenția din plenul Camerei Deputaților, Mara Calista a spus că acestă comunitate are dreptul la normalitate, iar “problemele persoanelor cu dizabilități nu țin de nici un fel de coloratură politică, nici de stânga, nici de dreapta sau minorități”.

Proiectul de lege a obținut un vot impresionant în Camera Deputaților unde 291 de deputați au votat pentru și doar unul s-a abținul, iar altul a ales să nu voteze.

T.C.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai citite

Exit mobile version