Actualitate
Programul European de Educație Cinematografică – CinEd în Teleorman

Programul european de educație cinematografică – CinEd începe anul 4 de activitate în România cu o nouă serie de formări adresate profesorilor și bibliotecarilor. Astfel, sâmbătă, 16 februarie 2019, a avut loc la sediul Asociației de prietenie româno-franceză ROMFRA Alexandria, o nouă sesiune de formare pentru facilitatorii educaționali (cadre didactice și bibliotecari) din județul nostru ce doresc să aprofundeze abordarea pedagogică a programului CinEd și elemente noi de cinematografie. Training-ul a fost condus de criticul de film Andreea Mihalcea. A fost prezentă de asemenea și Anca Caramelea (Societatea culturală NexT).
Sesiunea a început cu prezentarea platformei și a catalogului programului, a modului de înregistrare pe platorma CinEd dar și a diferitelor activități pedagogice care pot fi făcute împreună cu elevii (înainte sau după proiecția unui film). A avut loc apoi proiecția integrală a filmului Tigrul albastru/Modry tygr (Republica Cehă, 2012) în regia lui Petr Oukropec, tot el semnând și scenariul. Într-un oraș condus de un primar diabolic, un singur lucru poate salva vechea Grădină Botanică de la a fi demolată pentru a se construi în locul ei un centru multicultural: tigrul albastru. Depinde de Johanka și Matyas să apere tigrul de urzelile primarului și să salveze grădina.
Vizionarea acestui film a fost punctul de plecare pentru o serie de discuții aplicate și exerciții practice (individuale sau pe echipe), integrând materialele pedagogice puse la dispoziție de platformă.
Au fost prezentate apoi cele 6 filme pedagogice: Conflicte, Distanțe, În mașină, Evadând, Real/Ficțiune, Priviri, adevărate eseuri video ce exemplifică diferitele viziuni regizorale în tratarea aceleiași teme.
Prin astfel de proiecții se dorește ca un număr tot mai mare de copii și tineri din Europa să aibă acces la filmele de artă din catalogul programului.
Biblioteca Județeană Marin Preda Teleorman a fost reprezentată de bibliotecarele Geanina Băețica și Daniela Onel .
Actualitate
„TOMATA,, se extinde si anul acesta! Subvenție pentru ARDEI, CASTRAVEȚI , VINETE, VARZĂ , FASOLE PĂSTĂI , SALATĂ , SPANAC si CEAPĂ VERDE

Programul de succes „Tomata,, se extinde și în 2025. Anul acesta, Guvernul, la inițiativa PSD vine cu și mai mult sprijin pentru fermieri.
Începând cu 2025, nu doar tomatele sunt subvenționate, ci și ardeii, castraveții, vinetele, varza, fasolea păstăi, salata, spanacul si ceapa verde.
Președintele Consiliului Județean Teleorman, Adrian Gâdea, face acest anunț pe o rețea de socializare, menționând: „Pentru fiecare 1.000 mp cultivați în solarii, legumicultorii primesc 1.500 euro, iar sprijinul poate ajunge până la 50.000 euro/fermier!
Bugetul alocat in 2025: 342,4 milioane lei. Cererile se pot depune pâna pe 30 mai la Directia Agricolă Judeteană. ”Mizăm pe produsele românesti, sustinem fermierii locali si reducem dependenta de importuri.Legume proaspete, sanătoase, cultivate aici, acasă – pentru români!,,.
Actualitate
,,TOMATA,, se extinde și anul acesta Subvenție pentru ARDEI, CASTRAVEȚI, VINETE, VARZĂ, FASOLE PĂSTĂI, SALATĂ, SPANAC și CEAPĂ VERDE

Programul de succes ,,Tomata,, se extinde și în 2025. Anul acesta, Guvernul, la inițiativa PSD vine cu și mai mult sprijin pentru fermieri.
Începând cu 2025, nu doar tomatele sunt subvenționate. Ci și ardeii, castraveții, vinetele, varza, fasolea păstăi, salata, spanacul și ceapa verde.
Președintele Consiliului Județean Teleorman, Adrian Gâdea, face acest anunț pe o rețea de socializare, menționând: ,,Pentru fiecare 1.000 mp cultivați în solarii, legumicultorii primesc 1.500 euro, iar sprijinul poate ajunge până la 50.000 euro/fermier!
Bugetul alocat în 2025: 342,4 milioane lei.
Cererile se pot depune până pe 30 mai la Direcția Agricolă Județeană.
Mizăm pe produsele românești, susținem fermierii locali și reducem dependența de importuri.
Legume proaspete, sănătoase, cultivate aici, acasă – pentru români!,,.
Actualitate
Pensii mai mici pentru judecatori și procurori

Parlamentul pregătește o reformă majoră în domeniul pensiilor de serviciu, care îi va afecta pe cei din sistemul de justiție. Până în prezent, magistrații și personalul auxiliar beneficiau de pensii calculate la 80% din veniturile brute, însă noul proiect le va reduce rata la 65% pentru toți.
Începând cu 1 ianuarie 2026, judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți și personalul juridic se vor pensiona cu o rată de înlocuire de 65% din veniturile brute din ultimele 48 de luni. Grefierii, tehnicienii criminaliști și alți membri ai personalului auxiliar vor avea de asemenea pensii de 65%.
Pentru pensionare, este necesar un stagiu de 25 de ani de activitate exclusiv în aceste funcții și o vârstă minimă care, momentan, începe de la 48 de ani și crește treptat până la 65 de ani (conform unui calendar prevăzut de lege). De asemenea, pensia nu va depăși 100% din venitul net din ultima lună de activitate.
sursa: Știri pe Surse
-
Actualitate3 săptămâni ago
Un medic caută colegi la SJU Alexandria – 7 posturi de asistente medicale vor fi scoase la concurs
-
Administratie2 zile ago
Primarul din Videle promovează tinerii interpreți de ziua orașului Pe scenă vor evolua doar tineri cântăreți teleormăneni
-
accident3 săptămâni ago
Dubă răsturnată la Prunaru: 7 persoane implicate
-
Actualitate4 săptămâni ago
Descoperire macabră – Un bărbat de 42 de ani omorât în propria mașină și găsit într-o parcare în Voluntari
-
accident4 săptămâni ago
Accident rutier cu victime la Roșiori
-
Actualitate3 săptămâni ago
Acțiunea „SPEED” în județul Teleorman Viteza excesivă – un pericol real pe drumurile publice
-
accident3 săptămâni ago
Accident dramatic în Prunaru: 6 persoane implicate
-
Administratie3 săptămâni ago
Guvernul dă liber primăriilor de orașe și comune la împrumuturi cu plafoane nelimitate Peste 7000 de proiecte cu probleme la cofinanțare sau cheltuieli neeligibile