Educatie
Profesionalizarea europeană a formatorilor și creșterea calității programelor de formare la Casa Corpului Didactic Teleorman prin proiecte europene
Sub deviza ”Împreună pentru un nou început!”, anul 2017 este anul în care preluam prin concurs național managementul Casei Corpului Didactic Teleorman, principala instituție publică de stat din judeţul Teleorman, responsabilă cu dezvoltarea profesională a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar, cu un inalt nivel de competențe transversale la formatori, în conformitate cu politicile şi strategiile naţionale în domeniul formarii pe tot parcursul vietii si atingerea Obiectivului strategic UE (Lisabona, martie 2000) . Atingerea acestui deziderat a presupus dezvoltarea puternică a câtorva capacități: mobilizare, comunicare, inițiativă și inovare pedagogică prin integrarea tehnologiei în activitățile de formare.
Încă de la început am știut că această instutuție avea nevoie de o schimbare radicală în privința calității proiectării pedagogice a programelor de formare a personalului didactic, schimbare văzută la început prin ochii și așteptările profesorului de la catedră, dar mai apoi din perspectiva managerului vizionar, de tip leader, prin scrierea și implementarea de proiecte, prin intermediul cărora am integrat în oferta educaţională programe consistente de predare-învăţare prin valorificarea tehnologiei.
Fără să fi anticipat pandemia de Coronavirus, în calitate de responsabil de programe de formare, am previzionat că educația și implicit formarea personalului didactic au nevoie de o schimbare de paradigme educaționale, văzută ca o provocare, dar și o oportunitate: cea digitală.
Auzeam tot mai mult de la elevi că ”profesorii sunt de modă veche, că nu folosesc tehnologia, că nu fac demersuri didactice suficient de atractive, că școală vine şi le spune: „îmi pare rău, eu îţi ofer (doar) manuale tipărite; cum să utilizezi diverse aplicaţii informatice ca să-ţi accelerezi învăţarea nu face parte din programa şcolară şi, apropo, n-avem timp pentru personalizarea învăţării. Facem predare frontală”, o imensă nepotrivire între aşteptările nativilor digitali şi oferta şcolară! Cu alte cuvinte ”el, nativul digital, se așteaptă să aibă acces nerestricționat la informație multimedia, să utilizeze pentru orice are de făcut o aplicaţie şi să-și personalizeze instrumentele cu care lucrează”.
În luna decembrie a anului școlar 2017, odată cu apariția Apelului național la propuneri de proiecte Erasmus+ , proiecte de mobilitate în domeniul educaţiei adulţilor, mi-am constituit o echipa mică formată din Eliza Marinela SOTIRESCU, director al C.C. D Teleorman și doi formatori, colaboratori externi ai organizației, Mihaela Cristina CIOFALCĂ și Simona Gabriela BĂȚĂUȘ.
Pentru că la baza scrierii unui proiect bun și a unei oferte de formare calitative, primul pas a fost să realizăm o analiză de nevoi elaborată din perspectiva celor două grupuri țintă/resurse umane cu care lucrează Casa Corpului Didactic, pe de o parte nevoile formabilului și pe de altă parte nevoile formatorului. Pe langă această analiză sursele de informare care au contribuit la identificarea nevoilor au fost: rapoartele inspectorilor şcolari de specialitate, chestionare aplicate în şcoli, rapoartele profesorilor metodiști, rapoartele formatorilor în urma desfășurșrii cursurilor de formare. Identificarea nevoilor de formare s-a făcut și prin sistemul intern de evaluare a calității prin evaluarea anuală a prestației formatorilor din care au reieșit prioritățile de formare a formatorilor.
Eșantionul care a stat la baza interpretării și analizei rezultatelor a fost de 1755 de cadre didactice, absolvenți a 37 de programe de formare și a 103 formatori ai CCD identificând urmatoarele probleme(nevoi):
49% dintre formatori nu au competențe specifice dezvoltării de instrumente digitale și nu valorizează potențialul lor ca instrument de invațare/predare/evaluare
63% dintre formatori au abilități scăzute de utilizare a platformelor e-learning și rularea de cursuri online
56% dintre formabili consideră insuficientă utilizarea noilor tehnologii în cadrul cursurilor
42 % dintre repondenți propun ca în oferta CCD să existe cursuri care să vizeze folosirea tehnologiei moderne în procesul de predare-invățare-evaluare.
34% din formabili consideră că este necesară schimbarea metodei de formare prin introducerea sistemului de învatare de tip blended learning.
Așa a apărut proiectul „Îmbunătățirea calității formării la CCD Teleorman prin profesionalizarea europeană a formatorilor”, Acţiunea cheie 1 – Educaţia Adulților, finanțat de Comisia Europeană prin programul Erasmus+, contract nr. 2018-1-RO01-KA104-048116, implementat în perioada 02.09.2018-03.09.2020, în valoare de 39 720 euro.
Obiectivul general al proiectului ,,Imbunătățirea calității formării la Casa Corpului Didactic Teleorman prin profesionalizarea europeană a formatorilor ”, este îmbunătățirea procesului de formare prin introducerea tehnologiei Web 2.0 în cadrul sesiunilor de formare, elaborarea și avizarea/acreditarea unor programe de formare profesională mai dinamice şi orientate către satisfacerea nevoilor principalilor ,,actori” ai educației (profesorul si elevul). Pe parcursul a doi ani, 16 formatori ai instituției, selectați printr-un proces de selecție transparent, au avut posibilitatea de a se forma și perfecționa prin participarea directă la 4 (patru) cursuri cu tematici care vizează realizarea obiectivului general și care au fost organizate în Portugalia şi Malta.
Principalii furnizori de formare internaționali au fost:
• Executive Training Institute, cu sediul in St. Julians, Malta, a oferit cursul de formare ,,Empowerment in ICT skills:making use of technology tools”;
• Edu2Grow Association, Caldas da Rainha, Portugalia, a oferit cursul de formare ”Make Technology Your Friend” și ”Using ICT to engage students in the modern classroom” pentru două fluxuri de formatori;
• Edu2Grow, Senglea-Malta, “E-Learning: Synchronous Distance Learning in the Virtual Classroom;
Pe durata a 5 (cinci) sau 7 (șapte) zile de formare formatorii au învățat cum să aplice instrumentele Google Drive în conceperea sesiunilor de formare și în sala de clasă, folosind aplicații gratuite WEB 2.0, precum Prezi, Voki, WIKIs, cum să folosească platforma MOODLE, cum să conceapă produse multimedia și foarte multe aplicații ca Kahoot, MindMap, Crosswords, Webquest, Adobe Connect, Storyjumper, care au permis dobândirea de abilități mai bune în integrarea tehnologiei cu metodologiile de predare, folosind metode practice și experiențiale și proiectarea în mod interactiv a sesiunilor de formare, prin colaborare și lucrul în grup.
Rezultatele implementării proiectului au fost:
Un nou program de formare , ”Alte modalități de predare-învățare-evaluare prin folosirea instrumentelor WEB 2.0 în educație”, avizat MEN ,cu durata de 36 ore și în curs e acreditare la M.E.C.. Cursul și-a propus să-i ajute pe profesori să utilizeze resurse, instrumente şi metodologie specifică învățării digitale pentru a crea şi implementa activităţi bazate pe tehnologie. Programul de formare s-a desfășurat și în format face to face, dar și în format sincron/online, fiind formați peste 140 de profesori și 75 de formatori.
Realizarea a 3 (trei) webinarii pentru formatorii Casei Corpului Didactic Teleorman, în cadrul cărora au fost prezentate aplicațiile digitale Filmora Go, Google Keep, ProShow, Crossword Puzzle Maker., prezentarea platformelor Google Tools , Moodle, Adobe Connect etc
Realizarea de tutoriale pentru formatorii Casei Corpului Didactic Teleorman;
Elaborarea volumului Conferinței Internaționale, ediția I și II, Profesor în secolul XXI-Tehnologie și creativitate, ISBN 978-973-0-27507-0;
Elaborarea și publicarea Ghidului metodic ”Utilizarea instrumentelor Web 2.0”;
Realizarea siteului proiectului
https://sites.google.com/ccdtr.ro/erasmus/formatori?authuser=0;
Participarea la programele de formare internaționale, a celor 16 formatori, a avut un impact puternic și în schimbarea mentalității ca profesori la clasă, introducerea TIC în activitatea educaţională s-a resimțit asupra strategiilor didactice şi a dezvoltării unor forme de organizare a instruirii care nu sunt posibile cu ajutorul metodelor şi mijloacelor tradiţionale.
Actul învăţării nu mai este considerat a fi efectul demersurilor profesorului, ci rodul unor interacţiuni ale elevului cu cel care conduce învăţarea, cu calculatorul, cu telefonul mobil, cu sursele de informare puse la dispoziţie (Internet, medii de învăţare colaborative on-line etc.).
Utilizarea TIC şi a instrumentelor Social Media şi Web 2.0 în activitatea didactică au contribuit la creşterea nivelului de competenţe digitale pe care le au în prezent formatorii și care contribuie la creșterea calității procesului instructiv-educativ, a interesului şi a motivaţiei educabililor, prin tehnici noi de învățare pentru generația nativilor digitali.
Coordonator de proiect,
Casa Corpului Didactic Teleorman
Director – Eliza Marinela SOTIRESCU
Actualitate
Festivalul Ideo Ideis Alexandria- 19 ani de mișcare socială și artistică în procesul de revitalizare urbană
Ediția cu numărul 19 a Festivalului Ideo Ideis se desfășoară la Alexandria între 1 și 8 august 2024 și are drept temă un mesaj de încurajare a tinerilor în fața presiunii din partea societății: (mai mult…)
Actualitate
Șaizeci de elevi din Municipiul Alexandria au pornit în tabăra educațională organizată de Primăria Alexandria, prin proiectul ”Tu știi ce mănânci?”
Șaizeci de elevi din cadrul Școlii Gimnaziale ”Ștefan cel Mare” și Școlii Gimnaziale nr. 7 din Municipiul Alexandria, implicați în derularea proiectului ”Tu știi ce mănânci?”, au pornit într-o tabără educațională spre Slănic-Moldova, în perioada 1-6 august.
Tematica activităților educaționale are la bază principii, ca: promovarea unui stil de viață sănătos, descoperirea naturii și elementelor sale benefice dezvoltării armonioase a corpului și minții.
Prin urmare, vă aducem la cunoștință principalele activități educaționale propuse:
– vizite în natură la obiectivele turistice din zonă;
– jocuri și competiții cu probe, pe echipe, extrem de distractive și amuzante, bazate pe interacțiuni fizice, cooperare și spontaneitate;
– sesiuni de înviorare, gimnastică energetică și stretching;
– exercițiul tăcerii;
– activități educaționale despre nutriție și viață sănătoasă;
– relaxare, sănătate, cunoaștere – Salina Târgu Ocna;
– relaxare, sănătate, distracție – Ștandul cu apă sărată Târgu Ocna;
– drumeție la izvoarele minerale și prezentarea proprietăților curative ale acestora;
– experiențe culinare din bucătăria moldovenească, cu produse locale tradiționale, respectând principiile de bază ale unei alimentații sănătoase.
Astfel, 60 de copii vor continua, prin jocuri interactive, drumeții și relaxare, un program care îmbină armonios toate cerințele proiectului aflat în derulare, având ca obiective principale următoarele:
– relaxarea mentală și diminuarea stresului;
– schimbarea de atitudine și îmbunătățirea comunicării;
– creșterea tonusului psihic și a condiției fizice;
– creșterea energiei și a capacității vitale;
– detoxifierea corpului și minții;
– formarea unor deprinderi sănătoase.
Cultura
Spectacol de muzică și trăiri la Roșiorii de Vede
La Teatrul de vară din Roșiorii de Vede, marți 23 iulie, o seară obișnuită de vară toridă se va transforma intr-un adevărat spectacol de muzică și trăiri. (mai mult…)
-
Administratie3 săptămâni ago
Mircea Dumitrescu și Mihai Pisică, cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean Teleorman
-
Administratie4 săptămâni ago
Consiliul Județean Teleorman- Consilieri Județeni
-
Alegeri 20244 zile ago
Mesajul deputatului PNL Costel Barbu: ,, Îmi doresc ca toate acele promisiuni pe care le-ați auzit, să se împlinească,,
-
Alegeri 20242 zile ago
BEC a respins contestația de renumărare a voturilor formulată de Daniel Constantin, președintele PNL Teleorman