Connect with us

Actualitate

Probleme cu gunoiul. Schema de selectare a deșeurilor gândită de ADI bulversează populația

Published

on

Niște minți luminate din birourile confortabile ale Guvernului au ticluit o ordonanță de modificare a legii privind regimul deșeurilor și alte minți luminate de la ADI Managementul Deșeurilot Teleorman au interpretat-o cum au vrut.

În contextul noilor reglementări legislative, ADI a creat o schemă de selectare a deșeurilor la sursă și un calendar de colectare pe care le-a așezat pe un  afiș frumos colorat, tipărit pe hârtie de calitate. Respectivele afișe destinate informării populației, pentru care s-au cheltuit cam 60.000 lei  au fost distribuite foarte târziu, iar la foarte multi nu au ajuns deloc. Mai mult de jumătate dintre familiile care locuiesc la case au rămas cu gunoiul neridicat în această săptămână, cand a devenit obligatorie selectarea deșeurilor la sursă.

Directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Managementul Deșeurilor Teleorman, Bogdan Ciobanu, ne-a asigurat că săptămâna viitoare va fi luat tot gunoiul care nu s-a ridicat acum din cauză că nu a fost selectat.

După ce au încropit un plan haotic și incomplet de selectare a deșeurilor, ADI se plânge că UAT-urile nu și-au făcut treaba să informeze populația la timp despre aceste măsuri. Este adevarat că nici primăriile nu sunt dispuse să dea piept cu cetățeanul pe o tema sensibilă cum este gunoiul, dar aceasta nu este o scuza pentru modul în care asociația a ales să aplice legea.

În viziunea celor de la ADI, în Teleorman selectarea deșeurilor este obligatorie doar pentru cetățenii care locuiesc la case, nu și pentru cei de la bloc unde gunoiul se ridica gunoiul în continuare amestecat. După noile reguli, oamenii sunt obligați să strângă într-un sac tampoanele, scutecele de unică folosință, hârtia igienică folosită și mucurile de tigară  pe care să-l păstreze două sau chiar mai multe  săptămâni pana îi vine rândul la colectare, conform graficului. La câte localități fără canalizare sunt în Teleorman, mediul înconjurător va fi “bine ” protejat cu aceste deșeuri “în așteptare”.

Dacă ADI zice că e musai să separi hârtia igienică folosita și mucurile de țigară de deșeurile menajere, în ceea ce privește sticla, cartonul, hârtia, plasticul și metalul, acestea merg si  amestecate in acelasi sac, galben.

Deocamdată, în Teleorman nu se asigură recipiente pentru selectarea deșeurilor și în afara sacului galben pe care îl ofera Polaris pentru reciclabile, fiecare trebuie să se descurce cum poate sau cum își permite. Cel puțin cu resturile vegetale s-a găsit o soluție fiind acceptate ca și deșeuri biodegradabile ce se colectează împreună cu resturile alimentare. În cazul becurilor, bateriilor, medicamentelor, seringilor, acelor, excrementelor de la animalele de casă sau molozului, autoritatile se mai gândesc ce fac cu ele. Până atunci, aceste tipuri de deșeuri se pun la păstrare pe unde poate fiecare, în ograda proprie.

Grăbiți  să aplice legea de la 1 iulie,  discriminatoriu pentru început și fără o corectă informare a populației, au pierdut din vedere că selectarea la sursă presupune micșorarea tarifelor. În acest sens, tot directorul ADI promite că se va trece și la reduceri de tarife, dar asta mai târziu. Până atunci, cetățenii  fac muncă voluntară.

Cu așa un sistem de colectare, în curând fiecare curte va deveni o mică groapă de gunoi de unde toți  respira aer curat și se gândesc la cât de protejat este mediul înconjurător.

Teodora Ciofalcă

 

 

Actualitate

Încep înscrierile pentru „Femeia Antreprenor” 2024

Published

on

Înscrierile pentru ediția din acest an a programului „Femeia Antreprenor” vor începe pe data de 30 iulie, la ora 10, şi vor fi deschise timp de 45 de zile. (mai mult…)

Continue Reading

Actualitate

Noua lege. Chelnerii și vânzătorii obligați să verifice buletinul consumatorilor pentru achiziționarea de tutun, alcool și energizante

Published

on

Klaus Iohannis a promulgat vineri o lege care impune chelnerilor și vânzătorilor să verifice actele de identitate ale clienților înainte de a vinde băuturi energizante, produse din tutun sau alcool. (mai mult…)

Continue Reading

Actualitate

Veniturile din surse neidentificabile, impozitate din iulie cu 70%

Published

on

Din iulie 2024, organele fiscale pot emite decizii de impunere prin care să impoziteze cu 70%, față de doar 16% acum, veniturile din surse neidentificabile. (mai mult…)

Continue Reading

Cele mai citite