Connect with us

Actualitate

Primăria Alexandria are nevoie de 45 de zile să-și numere locurile de parcare din oraș

Published

on

De 45 de zile a avut nevoie Primăria Alexandria ca să -și numere locurile de parcare din oraș și să afle cine le administrează.La așa pricepere chiar și Ghiță Pristanda i-ar invidia pe cei din primăria reședinței de județ responsabili cu numărătoarea locurilor de parcare, în caz că vrea să afle cineva. Dar, până găsește primarul, Victor Drăgușin, un funcționar mai priceput la scris, vorbit și numărat, ne mulțumim cu micul “Pristanda” pe numele lui din buletin, Cristian Plosceanu, intitulat și “responsabil Legea Nr.544/2001” .

După titulatură, pare o funcție importantă, doar că ocupantul, Cristian Plosceanu, nu prea știe la ce se referă legea de care este responsabil. Funcționarul primăriei, ușor confuz, ca să nu spunem altfel, s-a gândit să ne raspundă la o solicitare de informații din partea redacției ziarului nostru privind parcările cu plată din Alexandria, după 15 zile de analiză profundă, că mai are nevoie de încă 30 de zile, precizând că acesta este termenul legal.

Adică, este treabă serioasă cu legea și transmiterea de informații publice, ai nevoie de timp să te lămurești câte locuri de parcare cu plată sunt în Alexandria, câte aparate de taxat, pe ce străzi se află și cine le administrează, complicat.

Trebuie să apreciem că funcționarul, Cristian Plosceanu s-a ținut de cuvânt și ne-a transmis astăzi, adică la fix 45 de zile de la solicitare, răspunsul așteptat și nu oricum, printr-o adresă oficială cu antet, număr de înregistrare și purtătoare de ștampilă, la care i-a făcut părtași pe secretarul și primarul municipiului. Pot să înțeleg că primarul semnează de multe ori ” ca primarul”, dar secretarul, “omul cu legea” să nu sesizeze, dincolo de ridicolul situației, că se află cu toții într-o gravă eroare?

În primul rând, o solicitare de informații publice din partea unei instituții de presă nu se numește “petitie”, iar pentru știința responsabilului cu Legea 544/2001, pe care nu o cunoaște,  Articolul 7 (1) din această lege spune: “Autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia să răspundă în scris la solicitarea informaţiilor de interes public în termen de 10 zile sau, după caz, în cel mult 30 de zile de la înregistrarea solicitării, în funcţie de dificultatea, complexitatea, volumul lucrărilor documentare şi de urgenţa solicitării. În cazul în care durata necesara pentru identificarea şi difuzarea informaţiei solicitate depăşeşte 10 zile, răspunsul va fi comunicat solicitantului în maximum 30 de zile, cu condiţia înştiinţării acestuia în scris despre acest fapt în termen de 10 zile.”

Cât de dificil, de complex și ce volum mare de documentare presupune să spui câte locuri de parcare cu plată sunt în Alexandria și câte aparate de taxat?

Aceeași lege prevede la  Art.8.(5)” Informaţiile de interes public solicitate verbal de către mijloacele de informare în masă vor fi comunicate, de regulă, imediat sau în cel mult 24 de ore.” Dacă așa spune legea, de ce ne puneți să facem solicitări scrise la care raspundeți după o lună sau mai mult, ca în cazul de față?

Domnilor ocupanți de funcții publice alese sau numite, când vă desemnați persoanele care să  reprezinte intituția în relațiile cu presa nu uitați să îi puneti să citească legea și mai ales acest paragraf “Structurile sau persoanele responsabile de relaţia cu presa a instituţiei sau autorităţii publice respective au următoarele atribuţii: a) sa furnizeze ziaristilor, prompt şi complet, orice informaţie de interes public care priveşte activitatea instituţiei sau autorităţii publice pe care o reprezintă”.

Cam despre asta este vorba în  relația instituțiilor cu presa din județul Teleorman.

Teodora Ciofalcă

 

Actualitate

𝐂𝐚𝐫𝐚𝐯𝐚𝐧𝐚 ,,𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐚 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐓𝐢𝐧𝐞𝐫𝐢’’ 𝐚 𝐚𝐣𝐮𝐧𝐬 𝐥𝐚 Teleorman

Published

on

Marți, 9 aprilie 2024, municipiul Alexandria a fost gazda Caravanei ,,Europa pentru Tineri’’. (mai mult…)

Continue Reading

accident

Accident în Roșiorii de Vede, la ieșire spre Caracal

Published

on

Au fost implicate 3 autoturisme și opt persoane. (mai mult…)

Continue Reading

Actualitate

Comunicat de presă -Concurs ,,Gogoși și turte,, la Alexandria

Published

on

Primăria Municipiului Alexandria organizează concursul anual de ”GOGOȘI ȘI TURTE”, în data de 26.03.2024, ora 11.30, la Clubul Pensionarilor (mai mult…)

Continue Reading

Cele mai citite