Connect with us

Actualitate

Prefectul județului Olt a făcut verificări în localitățile unde există focare de pestă porcină africană

Published

on

Prefectul județului Olt, Angela Nicolae, a efectuat o acțiune de verificare în localitățile Orlea, Gura Padinii și Ianca, în care există focare de pestă porcină africană (PPA), precum și în localitatea Grojdibodu, unde în acest moment există suspiciune de PPA.

Acțiunea a vizat verificarea respectării măsurilor aplicate în zonele de restricție, protecție și supraveghere, precum și a celor impuse în fondurile de vânătoare, conform programelor aprobate în cadrul ședințelor Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Olt.

Zona de protecție se stabilește pe o rază de 3 kilometri în jurul exploatației suspecte, iar zona de supraveghere se stabilește pe o rază de 10 kilometri, în care este inclusă și zona de protecție. Zona de restricție este formată din zona de protecție și zona de supraveghere.

În cadrul discuțiilor cu autoritățile publice locale și cu cetățenii, prefectul județului a reiterat importanța respectării măsurilor de prevenire a pestei porcine africane, printre care:
• respectarea măsurilor de igienă de către orice persoană care intră sau iese dintr-o exploatație aflată în zona de protecție sau supraveghere;
• declararea imediată a tuturor porcilor morți sau bolnavi la medicul veterinar și la DSVSA Olt;
• curățarea, dezinfectarea și dezinsecția tuturor vehiculelor utilizate pentru transportul animalelor;
• schimbarea hainelor și a încălțămintei cu care s-au efectuat deplasări în fondurile de vânătoare.

De asemenea, fiecare crescător de suine își poate proteja exploatația prin utilizarea substanțelor virucide, amplasând o tăviță cu o astfel de substanță, chiar și cu soluție slabă de sodă caustică, la intrarea în adăpostul animalelor.

La nivelul județului Olt evoluţia bolii pestei porcine africane este zilnic monitorizată, prefectul județului convocând în ședință membrii CLCB Olt ori de câte ori se impune, pentru a analiza situaţia existentă și a dispune aplicarea măsurilor necesare.

Înțelegând situația grea prin care cetățenii trec atunci când le sunt sunt uciși porcii, prefectul județului roagă din nou populația să înregistreze porcii în baza națională de date pentru a putea beneficia de despăgubiri în cazul apariției bolii și să își ia măsurile minime de precauție care se impun.

Totodată, prefectul județului mulțumește tuturor cetățenilor din localitățile afectate, care au dat dovadă de înțelegere și au colaborat cu autoritățile pentru sacrificarea porcilor, totul pentru a limita răspândirea acestei boli extrem de agresive. Important este că ea nu afectează sănătatea omului.

Actualitate

𝐂𝐚𝐫𝐚𝐯𝐚𝐧𝐚 ,,𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐚 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐓𝐢𝐧𝐞𝐫𝐢’’ 𝐚 𝐚𝐣𝐮𝐧𝐬 𝐥𝐚 Teleorman

Published

on

Marți, 9 aprilie 2024, municipiul Alexandria a fost gazda Caravanei ,,Europa pentru Tineri’’. (mai mult…)

Continue Reading

accident

Accident în Roșiorii de Vede, la ieșire spre Caracal

Published

on

Au fost implicate 3 autoturisme și opt persoane. (mai mult…)

Continue Reading

Actualitate

Comunicat de presă -Concurs ,,Gogoși și turte,, la Alexandria

Published

on

Primăria Municipiului Alexandria organizează concursul anual de ”GOGOȘI ȘI TURTE”, în data de 26.03.2024, ora 11.30, la Clubul Pensionarilor (mai mult…)

Continue Reading

Cele mai citite