Connect with us

Actualitate

Măsuri de sprijin pentru sectoarele economice afectate de pandemia COVID-19

Published

on

Guvernul Orban continuă să sprijine, prin măsuri concrete, sectoarele economice afectate de pandemia COVID.

Recent, Ordonanța de Urgență nr. 132/2020 privind măsurile de sprijin pentru piața muncii, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Respectiva ordonanță de urgență face referire la măsurile de sprijin destinate salariaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru stimularea creșterii ocupării forței de muncă.

Astfel, ordonanța vizează acordarea unei indemnizații pentru reducerea timpului de muncă a salariaților cu cel mult 50% (angajatorul poate reduce timpul de muncă al salariaților și beneficiază de o indemnizație de la stat de 75% din diferența între salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă și salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv lucrate).

Acordarea indemnizației este condiționată dereducerea timpului de muncă cu cel mult 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă (CIM), cu informarea și consultarea sindicatului, a reprezentanților salariaților sau a salariaților, după caz, anterior comunicării deciziei salariatului; ca urmare a reducerii timpului de muncă, prin decizie, pentru o perioadă de cel puțin cinci zile lucrătoare consecutive, unde angajatorul are obligația stabilirii programului de muncă pentru întreaga lună; printr-o decize de reducere a timpului de lucru, care va cuprinde programul de lucru, modul de repartizare a acestuia și drepturile salariale aferente se comunică salariatului cu cel puțin cinci zile înainte de aplicarea efectivă a măsurii care se transmite în REVISAL, cel târziu, în ziua anterioară producerii acesteia; prin suportarea integral de de către angajator și achitată la data plății salariului aferent lunii respective, urmând a se deconta din bugetul asigurărilor pentru șomaj, după îndeplinirea obligațiilor declarative și de plată aferente veniturilor din salarii și asimilate salariilor din perioada pentru care se face solicitarea (în situația în care angajatorul nu recuperează indemnizația de la stat, nu are dreptul să o recupereze de la salariat);

Totodată, angajatorul poate dispune măsura reducerii timpului de lucru și poate solicita decontarea indemnizației dacă sunt îndeplinite, cumulative, anumite condiții, precum: măsura afectează cel puțin 10% din numărul de salariați ai unității; reducerea activității este justificată de o diminuare a cifrei de afaceri din luna anterioară aplicării măsurii sau cel mult din luna dinaintea lunii anterioare, cu cel puțin 10% față de luna similară din anul anterior; pentru PFA, II, IF, diminuarea se raportează la veniturile realizate).

Angajatorul, la rându-i, are obligațiaca peperioada de aplicabilitate a măsurii să nu angajeze personal pentru prestarea unor activități identice ori similare cu cele prestate de salariații al căror timp de muncă a fost redus, ori să subcontracteze activități desfășurate de salariații al căror timp de muncă a fost redus.

În plus, pe perioada de aplicabilitate a măsurii salariatul beneficiază de toate celelalte drepturi prevăzute în CIM sau în CCM, proporțional cu timpul efectiv lucrat.

În ceea ce-i privește pe salariații al căror program de lucru a fost redus, aceștia nu pot efectua muncă suplimentară la același angajator pe perioada aplicării măsurii.

În lunile în care se aplică reducerea timpului de lucru angajatorul nu poate iniția concedieri colective.

Indemnizația reprezintă venit de natură salarială pentru care se datorează impozit pe venit (se acordă deducerea personală), CAS, CASS si CAM.

Reducerea timpului de muncă se poate aplica și în cazul ucenicilor, programului de muncă în ture, precum și în cazul programului de muncă inegal.

Prevederile OUG nr.132/2020, însă, nu se aplică și instituțiilor publice, angajatorilor care se află în faliment, dizolvare, lichidare sau care au activitatile suspendate, potrivit legii, și nici angajatorilor care sunt înregistrați în jurisdicții necooperante în scopuri fiscale.

Biroul de comunicare al PNL Teleorman

Actualitate

Primăria Orbeasca, văzută ca sursă de ,, combinații,,?

Published

on

Un om de afaceri, din Lăceni, așa cum este cunoscut Marian Necșuțu, candidează la primăria Orbeasca. (mai mult…)

Continue Reading

Actualitate

La 14 Mai, Județul Teleorman aniversează 583 de ani de la prima sa atestare documentară

Published

on

Cu această ocazie, Consiliul Județean Teleorman invită toți cetățenii județului să participe la manifestările consacrate sărbătoririi Zilei Județului Teleorman, în perioada 11-14 mai. (mai mult…)

Continue Reading

Actualitate

COMUNICAT DE PRESĂ

Published

on

ADI MDTR – ASOCIAȚIA DE DEZVOLTAREA INTERCOMUNITARĂ MANAGEMENUL DEȘEURILOR TELEORMAN în parteneriat cu Instituția Prefectului Teleorman, alături operatorii SC POLARIS M HOLDING SRL și ECO SUD SA, au dat startul campaniei ,,TELEORMAN JUDEȚ CURAT 2024”. (mai mult…)

Continue Reading

Cele mai citite