Actualitate

,,Marathon-ul Reciclării”- Cum reciclăm corect?, o campanie susținută de ADI Managementul Deșeurilor Teleorman

Published

on

STICLELE DE VIN
✔️ se pot recicla.
Ținând cont că majoritatea sticlelor de vin sunt făcute din sticlă, acestea se pot recicla cu ușurință.
Totuși este necesar să golim în întregime recipientul – de preferat să îl clătim și să îl lăsăm la scurs, cu gura sticlei în jos. Astfel, ne putem asigura că înăuntru nu mai rămân impurități.
Este indicat să punem dopul de plută separat și să nu îl lăsăm în sticlă atunci când o trimitem spre reciclare.
Sticla este un produs 100% natural (realizat din nisip de cuarț, calcar și sodă calcinată), durabil, inert și inactiv biologic (nu afectează în vreun fel calitățile și proprietățile produsului conținut). De asemenea, sticla poate fi reciclată prin topire, la infinit, fără a-și pierde proprietățile.

GHIVECELE DIN PLASTIC
❌ nu se pot recicla
Din păcate, ghivecele din plastic, pe care le cumpărăm cu flori sau răsaduri, nu se pot recicla.
Ghivecele din plastic negre sunt vopsite cu cerneluri de carbon care nu pot fi descompuse cu ușurință.
Acestea sunt făcute, de fapt, din plastic de unică folosință, care are nevoie de până la aproximativ 450 de ani pentru a se descompune.
Deoarece sunt derivate din hidrocarburi din combustibili fosili, nu sunt nici biodegradabile.
În plus, pentru a putea fi reciclate, acestea trebuie să fie:
• decontaminate;
• separate pe culori și densitate;
Ținând cont de faptul că nu pot fi reciclate cu ușurință, cel mai bine este să le returnăm producătorilor de flori pentru a fi refolosite, astfel încurajând un ciclu de viață mai lung.

PIXURILE
❌ nu se pot recicla
Pixurile și markerele sunt dificil de reciclat, deoarece sunt mici și sunt produse din diferite metale, materiale plastice și substanțe chimice. Poate părea o cantitate mică de deșeuri, dar ținând cont de numărul mare de pixuri pe care îl folosim într-o viață, se ajunge la o cantitate considerabilă.
Pixurile nu se pot trimite spre reciclare în coșurile normale pentru plastic, deoarece conțin bucăți de metal, precum și resturi de cerneală.
Ca și opțiune, puteți folosi stiloul sau pixul reîncărcabil sau clasicele creioane din lemn. Creioanele, față de pixuri, în special cele confecționate din lemn netratat, se pot recicla cu ușurință

AMBALAJUL DE UNT
❌ nu se poate recicla
Ambalajele de unt sunt, în marea lor majoritate, formate dintr-un amestec de hârtie, folie și/sau plastic, ceea ce face ca acestea să fie greu de reciclat, deoarece elementele componente nu se pot separa.
De asemenea, fiind dintr-un mix de materiale, printre care și plastic și aluminiu, acest tip de ambalaj nici nu se poate composta.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai citite

Exit mobile version