Connect with us

Politica

Inițiativă legislativă privind concediile medicale și vechimea în muncă

Published

on

O Inițiativă legislativă semnată și de deputatul teleormănean Ică Florică Calotă ar putea îndrepta nedreptățile din sistem, în ceea ce privește vechimea în muncă în cazul concediilor medicale prelungite.

Potrivit expunerii de motive, în momentul elaborării Ordonanței de urgență nr.57/2019 privind
Codul administrativ, legiuitorul a pierdut din vedere că suspendarea de drept a raporturilor de serviciu, ca urmare a unui episod de boală, poate afecta vechimea în gradul profesional al funcției publice de execuție pe care funcționarul public o deține.

În actualului cadru de reglementare, medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă, cu durata de cel mult 10 zile calendaristice, pentru un episod de boală, în una sau mai multe etape.

În cazul menținerii incapacității temporare de muncă pentru aceeași afecțiune, concediul medical se poate prelungi de către medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, în caz de internare, în etape succesive de maximum 30/31 de zile calendaristice, până la 90 de zile calendaristice în decursul unui an, socotit de la prima zi de îmbolnăvire.

Așadar, incapacitatea temporară de muncă nu reprezintă un act voluntar al angajatului, ci o materializare a unor episoade de boli cronice, iar certificateIe de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă, pe o perioadă mai mare de o lună, se eliberează numai în anumite condiții legale.

Inițiatorii propun modificarea alin.(1) lit.i) si a alin. (3)al art.53 din Ordonanța de urgență nr.57/2019 privind Codul administrativ, astfel încât perioada în care funcționarul public de execuție a avut raporturile de serviciu suspendate pentru incapacitate temporară de muncă, pe o perioadă mai mare de o lună, să constituie vechime în gradul profesional al funcției publice de execuție.

Continue Reading
1 Comment

1 Comments

  1. SSM - Securitate munca

    13/11/2022 at 08:08

    CertificateIe de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă, pe o perioadă mai mare de o lună, se eliberează numai în anumite condiții legale. Corect.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administratie

La primăria Scurtu Mare, oala acoperită nu dă în foc

Published

on

Scurtu Mare este o comună teleormăneană cu 1344 de locuitori. În campania electorală din 2020, primarul în funcție a suferit un AVC dar locuitorii i-au mai dat girul la cârma comunei încă 4 ani, ajungând la al treilea mandat. (mai mult…)

Continue Reading

PNL

Vera Mitran va fi numită prefect de Teleorman

Published

on

PNL Teleorman, a ales cine îl va înlocui în funcția de prefect pe Haralambie Epure.

(mai mult…)

Continue Reading

PNL

,,Din păcate, din cauza corupției și a incompetenței unora, județul bate pasul pe loc de 34 de ani.,,- interviu cu președintele interimar al PNL Teleorman

Published

on

La începutul lunii februarie, în urma demisiei senatorului Pîrvulescu, șefia PNL Teleorman a fost preluată de deputatul Daniel Constantin. Acesta a avut amabilitatea de a ne acorda un interviu, pentru a ne informa despre viitoarele acțiuni ale PNL Teleorman în perioada ce urmează, până la alegerile din 9 iunie.: (mai mult…)

Continue Reading

Cele mai citite