Connect with us

Actualitate

Direcția de Sănătate Publică Teleorman face precizări privind calitatea apei în Alexandria

Published

on

În urma informațiilor vehiculate în spațiul public privind calitatea apei în municipiul Alexandria, Direcția de Sănătate Publică a transmis un comunicat de presă în care se fac precizări pe acest subiect de interes pentru cetățeni.

“Sistemul de distribuire a apei potabile din Alexandria este captat din sursă subterană la peste 60 m adâncime , fiind un strat captiv , iar calitatea apei nu poate fi influențată de apele infiltrate de la suprafață .
Calitatea apei subterane poate depinde de proiectarea , construcția și exploaterea frontului de captare .
Rolul unei stații de tratare este de a corecta calitatea apei brute până la atingerea cerințelor utilizatorului, existand mai multe procese de tratare.
Având în vedere că captarea se face din sursă subterană care este locul de elecție al amoniului uneori concentrațiile acestuia ajung până la 5-10 ori mai mari decât valorile prevazute în Legea privind calitatea apei potabile . Exista două procedee de tratarea acestuia :
1.) Cu ozon care are un efect minim asupra amoniului, iar procesele biologice sunt dificile de aplicat în condițiile României datorită mortalității biomasei la temperaturi mai mici de 7% C .
2.) A doua procedură este cu clor prin oxidare însă aceasta conduce la formarea THM (trihalometan) daca în apa brută sunt prezente materiile organice naturale .
Tratarea apei cu clor excesiv ( în fiecare zi) duce la producerea de THM (trihalometan) cunoscuți fiind că produc efecte potențiale asupra sănătății , cum ar fi cancerul .
Cunoscut fiind acest fapt s-a cerut un plan de măsuri operatorului Apa Serv care s-a obligat să retehnologizeze cu aparatura modernă până în anul 2020 .
Menționam că la auditul efectuat de DSP-Teleorman din ultimii ani , apa nu a depășit de 10 ori nivelul de amoniu și nu există de-a lungul a 5 ani nicio analiză care să releve prezența de Ecoli și Enterococi în apă care ar fi constituit un real pericol pentru sănătate .
Sănătatea cetățenilor din Alexandria nu a fost pusă niciodată în pericol, întrucât amoniul nu a fost tratat prin hiperclorinare care ar fi produs THM ( trihalometan) substanțe cu efect cancerigen”.

Actualitate

Caravana Europa pentru tineri a ajuns la Teleorman

Published

on

Marți, 9 aprilie 2024, municipiul Alexandria a fost gazda Caravanei ,,Europa pentru Tineri’’. (mai mult…)

Continue Reading

accident

Accident în Roșiorii de Vede, la ieșire spre Caracal

Published

on

Au fost implicate 3 autoturisme și opt persoane. (mai mult…)

Continue Reading

Actualitate

Comunicat de presă -Concurs ,,Gogoși și turte,, la Alexandria

Published

on

Primăria Municipiului Alexandria organizează concursul anual de ”GOGOȘI ȘI TURTE”, în data de 26.03.2024, ora 11.30, la Clubul Pensionarilor (mai mult…)

Continue Reading

Cele mai citite