Connect with us

Actualitate

Dezvoltarea competențelor digitale și pregătirea profesională a cadrelor didactice – o prioritate a Casei Corpului Didactic Teleorman

Published

on

Pandemia de coronavirus a adus educația și implicit formarea personalului didactic în fața unei schimbări de paradigme educaționale, aceasta fiind pusă în fața unei noi provocări: cea digitală.

Din 11 martie, de când s-a decis închiderea școlilor, profesorii și elevii au trebuit să se adapteze la noua realitate, cea a distanțării sociale, în care procesul educațional trebuie să continue în mediul on-line și să fie pregătit și pentru noul an școlar 2020-2021.

Casa Corpului Didactic Teleorman, ca principal furnizor și facilitator de programe de formare, a inițiat în luna martie 2020, prin experiența acumulată în proiectul CRED în folosirea serviciilor G Suite pentru educație, webinarii, moderate de expertul regional e-learning din proiectul CRED și informaticianul Inspectoratului Școlar Județean Teleorman, pentru toate unitățile de învățământ din județ,  sprijinindu-le pas cu pas în implementarea învățământului online, prin integrarea noilor tehnologii în activitatea didactică și administrativă. Astfel, au fost formate 110 cadre didactice, personal resursă pentru fiecare unitate de învățământ, iar județul Teleorman ocupă locul doi la nivel național în folosirea serviciilor G Suite pentru educație. Până la sfârșitul lunii august toate școlile din județ vor avea licența gratuită G Suite for Education.

 În acord cu precizările Ministerului Educației și Cercetării oferta de formare a Casei Corpului Didactic  Teleorman a constituit un punct de start consistent în derularea unor activități ulterioare de formare continuă pentru dezvoltarea competențelor digitale necesare în activitatea didactică, cu accent pe clasa virtuală, platforme online de învățare, aplicații și laboratoare virtuale.

 Cadrele didactice au avut posibilitatea de a participa la webinarii/sesiuni de informare online, din oferta de formare a Casei Corpului Didactic  Teleorman, programele fiind adaptate la cerințele imediate în vederea eficientizării procesului de învățare la distanță.

Utilizarea noilor tehnologii în activități de învățare i-a determinat pe profesori să regândească procesul didactic în maniera de a-l face compatibil cu noua modalitate de comunicare facilitată de platformele digitale.

 Prin intermediul proiectului de mobilitate ,,Imbunătățirea calității formării la Casa Corpului Didactic Teleorman prin profesionalizarea europeană a formatorilor ”, Acţiunea cheie 1 – Educaţia Adulților, finanțat de Comisia Europeană prin programul Erasmus+, contract nr. 2018-1-RO01-KA104-048116,  Casa Corpului Didactic Teleorman, și-a îmbunătățit procesul de formare prin introducerea tehnologiei Web 2.0 în cadrul sesiunilor de  formare și a format gratuit prin intermediul programului de formare ”Alte modalități de predare-învățare – evaluare prin folosirea instrumentelor WEB 2.0 în educație” un număr de 100 de cadre didactice.

Directorul Casei Corpului Didactic Teleorman, doamna profesor  Eliza Marinela SOTIRESCU, ținând cont de reglementările legislative în vigoare emise de Ministerul Educației și Cercetării, a valorificat formatorii cu competențe în domeniul învățării blended learning/online și în perioada iunie-august cursurile din oferta Casei Corpului Didactic  Teleorman au fost reavizate pentru desfășurarea în format sincron/online, fiind desfășurate următoarele programe de formare:

  • Utilizarea calculatorului în activitatea didactică
  • Metode de utilizare a tehnologiei în grădiniță
  • CRED-curriculum relevant , educație deschisă pentru toți
  • Formarea continuă pentru profesorii metodiști ai  Inspectoratului Școlar Județean Teleorman
  • Dezvoltarea profesională din perspectiva examenului de definitivat
  • Program de formare a cadrelor didactice care fac parte din comisiile județene de organizare și desfășurare a probelor practice/orale în profilul postului și a inspecțiilor speciale la clasă
  • Program pentru pregătirea cadrelor didactice cu statut de suplinitor în vederea participării la susținerea concursului național de ocupare a posturilor vacante
  • Dezvoltarea competențelor de evaluare a cadrelor didactice care participă ca evaluatori la examenul de definitivat
  • Managementul strategic și operațional al activităților educative
  • Codul de etică- baza unei culturi organizaționale solide.

 Fiecare program de formare conține și un modul care vizează dezvoltarea competențelor digitale, fiind formate în această perioadă 650 de cadre didactice.

 Activitatea de formare continuă toată luna august și în primele două săptămâni ale lunii septembrie, C.C.D. Teleorman venind în sprijinul cadrelor didactice prin activități de consiliere în folosirea tehnologiei la clasă.

 Pentru participarea la cursuri, cadrele didactice se pot înscrie online prin completarea formularului http://ccd.isjtr.ro/category/navigare/formulare-online de pe site-ul  instituției, prin email la adresa ccd_tr@yahoo.com și direct la sediul Casei Corpului Didactic Teleorman, str. Carpați, nr.15, Alexandria.

 Casa Corpului Didactic Teleorman pregătește și alte programe de formare pentru anul școlar 2020-2021, care se adresează personalului didactic, didactic auxiliar și de conducere din învățământul preuniversitar teleormănean. Toate activitățile de formare ale Casei Corpului Didactic Teleorman sunt adaptate  priorităților M.E.C. referitoare la organizarea programelor de formare continuă, în scopul asigurării calității procesului de predare-învățare-evaluare.

Actualitate

Încep înscrierile pentru „Femeia Antreprenor” 2024

Published

on

Înscrierile pentru ediția din acest an a programului „Femeia Antreprenor” vor începe pe data de 30 iulie, la ora 10, şi vor fi deschise timp de 45 de zile. (mai mult…)

Continue Reading

Actualitate

Noua lege. Chelnerii și vânzătorii obligați să verifice buletinul consumatorilor pentru achiziționarea de tutun, alcool și energizante

Published

on

Klaus Iohannis a promulgat vineri o lege care impune chelnerilor și vânzătorilor să verifice actele de identitate ale clienților înainte de a vinde băuturi energizante, produse din tutun sau alcool. (mai mult…)

Continue Reading

Actualitate

Veniturile din surse neidentificabile, impozitate din iulie cu 70%

Published

on

Din iulie 2024, organele fiscale pot emite decizii de impunere prin care să impoziteze cu 70%, față de doar 16% acum, veniturile din surse neidentificabile. (mai mult…)

Continue Reading

Cele mai citite