Connect with us

Actualitate

Deputat Mara Calista – Declarație de presă.Programul pentru școli, încă un eșec al actualei guvernări

Published

on

A trecut un semestru de școală și copiii nu au văzut nici măcar un măr, să nu mai vorbim de alte fructe, lapte, produse lactate sau biscuiți. Acest lucru se întâmplă deși participarea României la Programul pentru școli al Uniunii Europene a fost aprobată prin legea nr. 55/2018, în vigoare din 11 martie 2018 cu completările impuse de cerințele și normele Parlamentului European, precum și ale Comisiei Europene în ceea ce privește ajutoarele pentru statele membre din partea Uniunii pentru furnizarea de fructe, legume, lapte și produse de panificație în școli.
Mai mult, sumele alocate acestui program în anul școlar 2018-2019 au fost repartizate, prin Hotărârea de Guvern nr. 533/2018 fiecărui județ încă de la începutul lunii iulie 2018. Însă, ce să vezi? Consiliile județene responsabile de organizarea procedurilor de achiziție publică sunt atât de interesate de copii încât, în marea lor majoritate, au așteptat până în decembrie să înceapă licitațiile. Mai sunt și excepții în unele județe, dar aproape că nu mai contează când atât de mulți copii au fost lipsiți de o gustare pe care unii părinți chiar nu și-o pot permite.
Știu că sunt destui cei care nu apreciază acest program , li se pare inutil, chiar păgubos, că se aruncă mult, dar în forma impusă și finanțată de Uniunea Europeană este mai mult decât binevenit, cu condiția să fie respectat. Nu numai că s-a diversificat gama de produse oferite copiilor din școli și grădinițe, dar programul presupune și derularea unor măsuri educative pentru preșcolari și școlari de care se fac responsabile Inspectoratele școlare din fiecare județ.
Din cauza incompetenței și a haosului instituit de guvernarea PSD–ALDE, copiii au fost privați de un drept instituit prin lege, iar România a pierdut banii alocați de Uniunea Europeana pentru aceste luni în care autoritățile au bâjbâit amânând nepermis de mult organizarea licitațiilor.
Suma totală pentru anul școlar în curs asigurată prin Fondul European de Garantare Agricolă sub formă de ajutor financiar acordat României, ca stat membru, este de 571.988 mii lei de care să beneficieze aproximativ 2,2 milioane de elevi și preșcolari.
Cum până acum nu s-a furnizat nimic din ceea ce presupune acest program pentru școli, în majoritatea județelor putem spune că aproximativ jumătate din bani s-au pierdut și asta pentru că pe cei care conduc România în acest moment nu-i interesează să hrănească și să educe copiii, chiar și cu bani de la Uniunea Europeană.

Mara Calista,
Deputat PNL

Actualitate

𝐂𝐚𝐫𝐚𝐯𝐚𝐧𝐚 ,,𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐚 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐓𝐢𝐧𝐞𝐫𝐢’’ 𝐚 𝐚𝐣𝐮𝐧𝐬 𝐥𝐚 Teleorman

Published

on

Marți, 9 aprilie 2024, municipiul Alexandria a fost gazda Caravanei ,,Europa pentru Tineri’’. (mai mult…)

Continue Reading

accident

Accident în Roșiorii de Vede, la ieșire spre Caracal

Published

on

Au fost implicate 3 autoturisme și opt persoane. (mai mult…)

Continue Reading

Actualitate

Comunicat de presă -Concurs ,,Gogoși și turte,, la Alexandria

Published

on

Primăria Municipiului Alexandria organizează concursul anual de ”GOGOȘI ȘI TURTE”, în data de 26.03.2024, ora 11.30, la Clubul Pensionarilor (mai mult…)

Continue Reading

Cele mai citite