Connect with us

Actualitate

Centrul pentru persoane vârstnice de la Talpa, un loc ce a devenit “acasă” pentru bătrânii din Teleorman

Published

on

Nu sunt prea multe centre, în Teleorman, pentru bătrânii care nu-și mai pot purta singuri de grijă, iar acolo unde sunt, locurile sunt insuficiente pentru nevoile unui județ în care numărul vârstnicilor ce au nevoie de îngrijire permanentă pe termen nelimitat este foarte mare. Unul din locurile devenite ” acasă” pentru bătrânii Teleormanului este și “Centrul rezidential pentru persoane vârstnice dependente Sf. Maria” din comuna Talpa.

Deși nu este un cămin spital, majoritatea bărânilor de aici au probleme grave de sănătate și sunt nedeplasabili având nevoie de îngrijire permanentă. Pentru a face față cheltuielilor destul de mari, caminul are susținere din partea Consiliului județean, ce în ultima lună a anului 2018 a suplimentat suma destinată cofinanțării acestei instituții cu 202.583 lei față de fondurile aprobate inițial, în valoare de 400.000 lei.

Pentru a asigura funcționarea în condiții normale, cu servicii de calitate, centrul a mai primit susținere atât din partea Ministerului Muncii, fonduri ce au fost direcționate către investiții, dar și din partea administrației locale, la care se adaugă contribuția bătrânilor sau aparținătorilor acestora. Edilul localității Talpa, Benone Rababoc, recunoaște că nu este ușor să menții o astfel de activitate pe termen lung, dar este necesară și chiar dacă se mai ivesc probleme, trebuie găsite soluții pentru a le depăși.

În anul 2018, prevederea bugetară a Centrului pentru persoane vârstnice Sf Maria  a fost de 1.617.000 lei, dar nevoile celor 60 de bătrâni aflați în cămin pot să răstoarne previziunile financiare până la sfârșitul anului. Deși capacitatea centrului este de 50 de locuri, odată cu instalarea anotimpului rece a fost nevoie de o suplimentare a numărului de locuri și unde a fost posibil s-au mai adus paturi, ajungându-se la 60 de persoane vârstnice asistate, în acest moment. Personalul angajat care are griăa ca cei 60 de bătrâni dintre care 40 sunt nedeplasabili este format din 25 de persoane și doar 3 au funcții strict administrative. Serviciile medicale sunt externalizate către un medic care vine săptămanal să îi consulte și să prescrie tratamentul, iar asistenta medicală din comună se ocupă de bătrânii din centru ca voluntar.

Preocuparea autorităților locale față de bătrânii apăsați de povara neputinței și singurătății nu se rezumă la activitatea acestui centru rezidențial. Primarul Rababoc ne-a spus că are un proiect depus în cadrul Grupului de Acțiune Locală, în valoare de 60.000 euro, pentru înființarea unui centru de zi pentru bătrâni și asigurarea serviciilor de îngrijire la domiciliu. Dincolo de grija evidentă față de niște oameni aflați la final de poveste în această lume, este de apreciat atitudinea primarul de la Talpa, deschisă și amabilă, fără exagerări și urme de infatuare, cum rar întâlnești la edilii din Teleorman, de orice culoare politică, mai ales în relația cu presa.

Teodora Ciofalcă

Continue Reading
5 Comments

5 Comments

 1. Mares Florea

  19/10/2019 at 16:07

  Mama mea in varsta de 89 ani , comuna Necsesti, are nevoie de ajutor. Eu locuiesc in Bucuresti, nu am spatiu si posibilitatea de a o ingriji. Ce trebuie sa fac pentru a o inscrie la Centrul de persoane varstnice din Talpa?
  va multumesc, cu respect,
  Mares Florea

  • Ziarul Contrapunct

   21/10/2019 at 09:18

   Luati legatura cu Centrul Rezidential pentru persoane varstinice Sfanta Maria – Talpa
   Telefon contact: 0247 895 668
   Director: 0784 204 406

 2. Badauta Marioara

  08/11/2019 at 17:45

  Mama mea are 87 ani ,e din comuna Troianul Jud Teleorman.Are demente senile si e nedeplasabila.As vrea sa stiu daca aveti locuri libere in caminul dvs de batrini si ce documente trebuie sa aduc .

 3. Sandu Daniela

  01/07/2020 at 10:06

  Am si eu pe tata de 65 ani vreau si eu detali de camin sint din Buc.Tel 0762326038

 4. Dobrin Nela Sanda

  12/02/2021 at 15:48

  Mama mea, in varsta de 72 de ani, are o dementa usoara, este deplasabila, iar eu nu o pot tine, deoarece stau cu chirie in doua camere, 5 persoane, dintre care un bebelus! Va rog sa ma ajutati sa o cazati la dumneavoastra! Are 800 ron pensie de urmas!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Veniturile din surse neidentificabile, impozitate din iulie cu 70%

Published

on

Din iulie 2024, organele fiscale pot emite decizii de impunere prin care să impoziteze cu 70%, față de doar 16% acum, veniturile din surse neidentificabile. (mai mult…)

Continue Reading

Actualitate

Primăria Orbeasca, văzută ca sursă de ,, combinații,,?

Published

on

Un om de afaceri, din Lăceni, așa cum este cunoscut Marian Necșuțu, candidează la primăria Orbeasca. (mai mult…)

Continue Reading

Actualitate

La 14 Mai, Județul Teleorman aniversează 583 de ani de la prima sa atestare documentară

Published

on

Cu această ocazie, Consiliul Județean Teleorman invită toți cetățenii județului să participe la manifestările consacrate sărbătoririi Zilei Județului Teleorman, în perioada 11-14 mai. (mai mult…)

Continue Reading

Cele mai citite