Connect with us

Actualitate

Centenarul Marii Uniri la Zimnicea

Published

on

Eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri și a marcării încheierii Primului Război Mondial – Simpozion județean, intitulat ” Memoria trecutului . File de istorie locală. Județul Teleorman în vâltoarea Primului Război Mondial – Centenarul Marii Uniri ”

Manifestările au debutat la Cimitirul Eroilor din curtea Catedralei „Sf. Împărați Constantin și Elena” din orașul Zimnicea, unde urmașii eroilor, funcționarii primăriei, reprezentanți ai instituțiilor de cultură la nivel județean, primarul orașului Zimnicea, Petre Pârvu și Dănuț Cristescu președintele CJ Teleorman au fost prezenți.
Evenimentul a început cu un moment de reculegere în memoria ostașilor cazuți pe front pentru România în Primul Razboi Mondial, ținut de întreaga adunare prezentă. A urmat slujba oficiată de preotul paroh, Safta Gheorghe și depunerea de coroane și flori.
Întraga adunare s-a mutat în biserica, unde primarul orașului a ținut un discurs despre ostașii neamului cazuți pe front ” Pentru ca noi, astăzi, să trăim într-o țara demnă, într-o țară independentă, unde putem să luăm deciziile noi, asa cum dorim, la noi acasă !”.Momentul solemn al intonării imnului național a fost oferit de Sara, elevă la Liceul Teoretic Zimnicea.

Prezent la eveniment, Dănuț Cristescu, președintele CJ Teleorman a avut o intervenție legata de ziua de 3 noiembrie.” În urma cu 100 de ani, când la Zimnicea și pe întreaga linie a Dunării inamicii au debarcat, iar regimentul 20 în frunte cu generalul Cristescu au reușit să țină piept inamicilor, 3000 de soldați au luptat pentru ca noi să fim astăzi aici, în pace!”.
Unul dintre inițiatorii și organizatorii proiectului ”Memoria trecutului. File de istorie locală-Județul Teleorman în vâltoarea Primului Război Mondial – Centenarul Marii Uniri”, prof. Elena Ichim, însoțită de elevii Școlii Gimnaziale Nr. 2 au prezentat mulțimii atente ”Documente istorice, fotografii istorice și medalii ale ostașilor Primului Război Mondial”.
La evenimentul organizat de Primaria orașului Zimnicea , au fost participat:
Prof.dr. Bogdan Teodorescu – secretar general al Societății de Științe Istorice din România
Cătălin Borțun , muzeograf la Muzeului Județean Teleorman.
Evenimentul a costat 44.000 lei iar nota de plată a fost achitată de Guvernul României.
La finalul manifestărilor, elevii Școlii Generale Nr. 2, au prezentat un scurt moment artistic, urmat de festivitatea de premiere a urmașilor cu diplome onorifice și un bufet copios la care toți cei invitați au fost poftiți.

Țânțaru Marcela

Actualitate

𝐂𝐚𝐫𝐚𝐯𝐚𝐧𝐚 ,,𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐚 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐓𝐢𝐧𝐞𝐫𝐢’’ 𝐚 𝐚𝐣𝐮𝐧𝐬 𝐥𝐚 Teleorman

Published

on

Marți, 9 aprilie 2024, municipiul Alexandria a fost gazda Caravanei ,,Europa pentru Tineri’’. (mai mult…)

Continue Reading

accident

Accident în Roșiorii de Vede, la ieșire spre Caracal

Published

on

Au fost implicate 3 autoturisme și opt persoane. (mai mult…)

Continue Reading

Actualitate

Comunicat de presă -Concurs ,,Gogoși și turte,, la Alexandria

Published

on

Primăria Municipiului Alexandria organizează concursul anual de ”GOGOȘI ȘI TURTE”, în data de 26.03.2024, ora 11.30, la Clubul Pensionarilor (mai mult…)

Continue Reading

Cele mai citite