Connect with us

Actualitate

Ce ascunde bugetul local al municipiului Roșiorii de Vede și de ce nu a fost publicat pentru consultarea cetățenilor

Published

on

Când vine vorba despre bugetul local al municipiului Roșiorii de Vede, transparența este doar o noțiune abstractă aplicată însă, în fiecare an, cu succes de administrația locală, chiar dacă asta înseamnă încălcarea legii. În mod normal și legal, proiectul de buget trebuie publicat și supus dezbaterii publice, iar termenele sunt definite clar în legea finanțelor publice. Primăria Roșiorii de Vede a ales să respecte doar parțial prevederile legale și să ignore cetățeanul care participă, în calitate de contribuabil, la construcția acestui buget și are dreptul să știe cum este cheltuit banul public.

Mimând transparența și spiritul legii, pe site-ul Primăriei Roșiorii de Vede a fost publicat, pe data de 20 ianuarie, un anunț privind modalitățile în care poate fi consultat proiectul de buget pe anul 2020. Cei interesati aveau la dispozitie două variante, fie să rasfoiasca sute de pagini în holul primăriei, fie să-l consulte la avizier, adică un avizier cu câteva panouri, amplasat pe spațiul public și unde nu au loc atâtea pagini câte conține un buget local. Anunțul are atașat un document în format pdf care conform titlului trebuie să fie proiectul de buget 2020, doar că acesta nu conține decât același anunț privind perioada și modalitățile de consultare a bugetului. Pentru transmiterea opiniilor și sugestiilor, roșiorenii aveau ca termen final data de 4 februarie, adica fix în limita celor 15 zile de consultare publică cât prevede legea.

Nici consilierii locali nu au avut parte de prea multe informații despre buget, singurul privilegiu pe care îl au potrivit funcției, comparativ cu cetățeanul de rând,  este acela că ei au primit o variantă de 6 pagini a bugetului local în mapa cu materialele aflate pe ordinea de zi a ședinței ordinare din această lună. Dacă pentru unii nu conteaza ce scrie în buget, că oricum îl votează, alții au vrut să știe, chiar dacă votul lor nu prea contează când ai majoritate confortabilă.

Atitudinea sfidătoare cu care sunt tratați consilierii din opoziție a atins apogeul în timpul dezbaterilor pe buget din ședința consiliului local când un funcționar al primăriei, chiar purtător de cuvânt al instituției  și-a permis să mintă cu nonșalanță că proiectul de buget a fost publicat pe site-ul primăriei, precizand foarte clar unde este postat, chiar dacă acesta nu se află acolo.

Dacă opoziția a înghițit gălușca servită de funcționarul public este treaba ei, însa, noi nu putem să trecem cu vederea o asemenea insultă la adresa cetățeanului. Bugetul municipiului Roșiorii de Vede nu a fost postat pe site-ul Primăriei Roșiorii de Vede nici o clipă, iar în secțiunea proiecte de hotărare, unde pretinde serviciul Cancelarie că este publicat, există doar referatul, raportul de aprobare și textul hotărârii privind aprobarea bugetului, toate având data de 13.02.2020, adică mult după încheierea perioadei de dezbatere publică.

Mai mult, hotărârea de consiliu supusă aprobării face referire la o mulțime de “anexe care fac parte integrantă din această hotărâre”, dar pe care consilierii nu le-au primit la mapă, cu excepția a două anexe, 1 și 2, pentru celelalte, trebuie crezuți pe cuvânt.

În cadrul dezbaterilor, liberalii au cerut să li se explice de ce în acest an pentru salubritate este prevăzută în buget suma de 5,2 milioane lei, înregistrând o creștere substanțiala față de sumele prevazute anul trecut și dacă serviciile prestate de Urbis Serv Construct justifică aceste sume. Nu numai că au primit un răspuns evaziv, dar au fost și certați ca și-au permis să pună la îndoială serviciile Urbis-ului, în loc să fie recunoscători față de societatea care strâge mizeria din oraș.

Nici amendamentul propus de un consilier liberal privind o investiție minimă ce poate să rezolve o problemă majoră care trenează de mai mulți ani într-un bloc ANL nu a avut câștig de cauză. Chiar dacă majoritatea consilierilor a admis că este oportună soluția propusă, când a fost vorba de vot s-au abținut iar amendamentul a fost respins. Despre cei 500.000 lei alocați pentru studii de fezabilitate nu s-au dat prea multe explicații deși în fiecare an sume importante se duc pe studii de fezabilitate și nu se știe dacă banii aceștia au fost cheltuiți în beneficiul comunității.

Liberalii au votat impotrivă, nu că asta ar conta, pentru că bugetul a fost aprobat și fără votul lor.

T.C.

Actualitate

𝐂𝐚𝐫𝐚𝐯𝐚𝐧𝐚 ,,𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐚 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐓𝐢𝐧𝐞𝐫𝐢’’ 𝐚 𝐚𝐣𝐮𝐧𝐬 𝐥𝐚 Teleorman

Published

on

Marți, 9 aprilie 2024, municipiul Alexandria a fost gazda Caravanei ,,Europa pentru Tineri’’. (mai mult…)

Continue Reading

accident

Accident în Roșiorii de Vede, la ieșire spre Caracal

Published

on

Au fost implicate 3 autoturisme și opt persoane. (mai mult…)

Continue Reading

Actualitate

Comunicat de presă -Concurs ,,Gogoși și turte,, la Alexandria

Published

on

Primăria Municipiului Alexandria organizează concursul anual de ”GOGOȘI ȘI TURTE”, în data de 26.03.2024, ora 11.30, la Clubul Pensionarilor (mai mult…)

Continue Reading

Cele mai citite