Actualitate
Ce ascunde bugetul local al municipiului Roșiorii de Vede și de ce nu a fost publicat pentru consultarea cetățenilor

Când vine vorba despre bugetul local al municipiului Roșiorii de Vede, transparența este doar o noțiune abstractă aplicată însă, în fiecare an, cu succes de administrația locală, chiar dacă asta înseamnă încălcarea legii. În mod normal și legal, proiectul de buget trebuie publicat și supus dezbaterii publice, iar termenele sunt definite clar în legea finanțelor publice. Primăria Roșiorii de Vede a ales să respecte doar parțial prevederile legale și să ignore cetățeanul care participă, în calitate de contribuabil, la construcția acestui buget și are dreptul să știe cum este cheltuit banul public.
Mimând transparența și spiritul legii, pe site-ul Primăriei Roșiorii de Vede a fost publicat, pe data de 20 ianuarie, un anunț privind modalitățile în care poate fi consultat proiectul de buget pe anul 2020. Cei interesati aveau la dispozitie două variante, fie să rasfoiasca sute de pagini în holul primăriei, fie să-l consulte la avizier, adică un avizier cu câteva panouri, amplasat pe spațiul public și unde nu au loc atâtea pagini câte conține un buget local. Anunțul are atașat un document în format pdf care conform titlului trebuie să fie proiectul de buget 2020, doar că acesta nu conține decât același anunț privind perioada și modalitățile de consultare a bugetului. Pentru transmiterea opiniilor și sugestiilor, roșiorenii aveau ca termen final data de 4 februarie, adica fix în limita celor 15 zile de consultare publică cât prevede legea.
Nici consilierii locali nu au avut parte de prea multe informații despre buget, singurul privilegiu pe care îl au potrivit funcției, comparativ cu cetățeanul de rând, este acela că ei au primit o variantă de 6 pagini a bugetului local în mapa cu materialele aflate pe ordinea de zi a ședinței ordinare din această lună. Dacă pentru unii nu conteaza ce scrie în buget, că oricum îl votează, alții au vrut să știe, chiar dacă votul lor nu prea contează când ai majoritate confortabilă.
Atitudinea sfidătoare cu care sunt tratați consilierii din opoziție a atins apogeul în timpul dezbaterilor pe buget din ședința consiliului local când un funcționar al primăriei, chiar purtător de cuvânt al instituției și-a permis să mintă cu nonșalanță că proiectul de buget a fost publicat pe site-ul primăriei, precizand foarte clar unde este postat, chiar dacă acesta nu se află acolo.
Dacă opoziția a înghițit gălușca servită de funcționarul public este treaba ei, însa, noi nu putem să trecem cu vederea o asemenea insultă la adresa cetățeanului. Bugetul municipiului Roșiorii de Vede nu a fost postat pe site-ul Primăriei Roșiorii de Vede nici o clipă, iar în secțiunea proiecte de hotărare, unde pretinde serviciul Cancelarie că este publicat, există doar referatul, raportul de aprobare și textul hotărârii privind aprobarea bugetului, toate având data de 13.02.2020, adică mult după încheierea perioadei de dezbatere publică.
Mai mult, hotărârea de consiliu supusă aprobării face referire la o mulțime de „anexe care fac parte integrantă din această hotărâre”, dar pe care consilierii nu le-au primit la mapă, cu excepția a două anexe, 1 și 2, pentru celelalte, trebuie crezuți pe cuvânt.
În cadrul dezbaterilor, liberalii au cerut să li se explice de ce în acest an pentru salubritate este prevăzută în buget suma de 5,2 milioane lei, înregistrând o creștere substanțiala față de sumele prevazute anul trecut și dacă serviciile prestate de Urbis Serv Construct justifică aceste sume. Nu numai că au primit un răspuns evaziv, dar au fost și certați ca și-au permis să pună la îndoială serviciile Urbis-ului, în loc să fie recunoscători față de societatea care strâge mizeria din oraș.
Nici amendamentul propus de un consilier liberal privind o investiție minimă ce poate să rezolve o problemă majoră care trenează de mai mulți ani într-un bloc ANL nu a avut câștig de cauză. Chiar dacă majoritatea consilierilor a admis că este oportună soluția propusă, când a fost vorba de vot s-au abținut iar amendamentul a fost respins. Despre cei 500.000 lei alocați pentru studii de fezabilitate nu s-au dat prea multe explicații deși în fiecare an sume importante se duc pe studii de fezabilitate și nu se știe dacă banii aceștia au fost cheltuiți în beneficiul comunității.
Liberalii au votat impotrivă, nu că asta ar conta, pentru că bugetul a fost aprobat și fără votul lor.
T.C.
Actualitate
„TOMATA,, se extinde si anul acesta! Subvenție pentru ARDEI, CASTRAVEȚI , VINETE, VARZĂ , FASOLE PĂSTĂI , SALATĂ , SPANAC si CEAPĂ VERDE

Programul de succes „Tomata,, se extinde și în 2025. Anul acesta, Guvernul, la inițiativa PSD vine cu și mai mult sprijin pentru fermieri.
Începând cu 2025, nu doar tomatele sunt subvenționate, ci și ardeii, castraveții, vinetele, varza, fasolea păstăi, salata, spanacul si ceapa verde.
Președintele Consiliului Județean Teleorman, Adrian Gâdea, face acest anunț pe o rețea de socializare, menționând: „Pentru fiecare 1.000 mp cultivați în solarii, legumicultorii primesc 1.500 euro, iar sprijinul poate ajunge până la 50.000 euro/fermier!
Bugetul alocat in 2025: 342,4 milioane lei. Cererile se pot depune pâna pe 30 mai la Directia Agricolă Judeteană. ”Mizăm pe produsele românesti, sustinem fermierii locali si reducem dependenta de importuri.Legume proaspete, sanătoase, cultivate aici, acasă – pentru români!,,.
Actualitate
,,TOMATA,, se extinde și anul acesta Subvenție pentru ARDEI, CASTRAVEȚI, VINETE, VARZĂ, FASOLE PĂSTĂI, SALATĂ, SPANAC și CEAPĂ VERDE

Programul de succes ,,Tomata,, se extinde și în 2025. Anul acesta, Guvernul, la inițiativa PSD vine cu și mai mult sprijin pentru fermieri.
Începând cu 2025, nu doar tomatele sunt subvenționate. Ci și ardeii, castraveții, vinetele, varza, fasolea păstăi, salata, spanacul și ceapa verde.
Președintele Consiliului Județean Teleorman, Adrian Gâdea, face acest anunț pe o rețea de socializare, menționând: ,,Pentru fiecare 1.000 mp cultivați în solarii, legumicultorii primesc 1.500 euro, iar sprijinul poate ajunge până la 50.000 euro/fermier!
Bugetul alocat în 2025: 342,4 milioane lei.
Cererile se pot depune până pe 30 mai la Direcția Agricolă Județeană.
Mizăm pe produsele românești, susținem fermierii locali și reducem dependența de importuri.
Legume proaspete, sănătoase, cultivate aici, acasă – pentru români!,,.
Actualitate
Pensii mai mici pentru judecatori și procurori

Parlamentul pregătește o reformă majoră în domeniul pensiilor de serviciu, care îi va afecta pe cei din sistemul de justiție. Până în prezent, magistrații și personalul auxiliar beneficiau de pensii calculate la 80% din veniturile brute, însă noul proiect le va reduce rata la 65% pentru toți.
Începând cu 1 ianuarie 2026, judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți și personalul juridic se vor pensiona cu o rată de înlocuire de 65% din veniturile brute din ultimele 48 de luni. Grefierii, tehnicienii criminaliști și alți membri ai personalului auxiliar vor avea de asemenea pensii de 65%.
Pentru pensionare, este necesar un stagiu de 25 de ani de activitate exclusiv în aceste funcții și o vârstă minimă care, momentan, începe de la 48 de ani și crește treptat până la 65 de ani (conform unui calendar prevăzut de lege). De asemenea, pensia nu va depăși 100% din venitul net din ultima lună de activitate.
sursa: Știri pe Surse
-
Actualitate3 săptămâni ago
Un medic caută colegi la SJU Alexandria – 7 posturi de asistente medicale vor fi scoase la concurs
-
Administratie2 zile ago
Primarul din Videle promovează tinerii interpreți de ziua orașului Pe scenă vor evolua doar tineri cântăreți teleormăneni
-
accident3 săptămâni ago
Dubă răsturnată la Prunaru: 7 persoane implicate
-
Actualitate4 săptămâni ago
Descoperire macabră – Un bărbat de 42 de ani omorât în propria mașină și găsit într-o parcare în Voluntari
-
accident4 săptămâni ago
Accident rutier cu victime la Roșiori
-
Actualitate3 săptămâni ago
Acțiunea „SPEED” în județul Teleorman Viteza excesivă – un pericol real pe drumurile publice
-
accident3 săptămâni ago
Accident dramatic în Prunaru: 6 persoane implicate
-
Administratie3 săptămâni ago
Guvernul dă liber primăriilor de orașe și comune la împrumuturi cu plafoane nelimitate Peste 7000 de proiecte cu probleme la cofinanțare sau cheltuieli neeligibile