Connect with us

Actualitate

Alba-neagra cu călătoriile gratuite acordate studenților

Published

on

Deși se invocă faptul că nu se impun măsuri de austeritate, ministrul Finanțelor tot caută cu disperare soluții pentru a face economii la ploaia de cheltuieli bugetare și a putea ține în frâu deficitul bugetar.

Mai nou, acestuia i-a căzut cu tronc gratuitatea la călătoriile cu CFR pentru studenți, venind cu variante de limitare a acestui drept dat studenților de către PSD.

În percepția acestuia, ar trebui ca gratuitatea să se acorde pe bază de decontare, la prezentarea biletului în original și astfel nu și-ar mai face mii de rezervări studenții și s-ar putea găsi de plătitorii de bilete și de impozite, locuri în trenurile de călători. Ceea ce uită să spună Teodorovici, este tocmai faptul că mulți studenți „beneficiază* de această gratuitate, la călătoriile fără loc, adică în picioare, pe distanțe mari.

Dar aria de limitare a gratuității se va întinde și mai mult, ca și criterii de acordare a acestei facilități. Astfel, Teodorovici vrea ca studenții care au un venit salarial să nu mai beneficieze de gratuitate la călătoriile cu CFR

Oricum, și cei care vor mai avea această gratuitate, nu o vor mai putea folosi decât pe rute stricte, între localitatea de domiciliu și cea în care studiază.

O altă variantă luată în calcul de ministrul Teodorovici este și “corelarea situației la învățătură”, astfel încât studenții repetenți sau cei cu restanțe ar urma să nu mai beneficieze de această gratuitate. La fel și în cazul studenților cu vârsta de peste 26 de ani, indiferent de situația la școlară. Altfel spus, Teodorovici introduce și criteriul de vârstă, precum este stipulat la gratuitatea călătoriilor cu trenul, în cazul pensionarilor.

Jenant și umilitor mod de a justifica restricționarea acestei facilități oferite de la bugetul de stat, nu de vreun partid anume.
Un lucru, însă, este cert. Teodorovici recunoaște cu nonșalanță că nu a avut discuții cu asociațiile studenților, dar concretizarea acestor propuneri ticluite de ministru, s-ar putea face, potrivit acestuia, doar după ce va avea aceste întâlniri. Tardiv. La modul cum pune această problemă, dacă vor fi aceste întâlniri între cele două părți, ele vor avea, mai degrabă, caracter formal și informal, nicidecum consultativ, așa cum ne-a obișnuit acest guvern cu asemenea practici imorale, prin a pune părțile în fața faptului împlinit.

Alba-neagra decizională din guvernul incompetenților arată, de fapt, că măsurile populiste sunt nu doar iluzorii, ci și nesustenabile chiar și pe termen scurt.

Asemenea practici mincinoase și duplicitare trebuie să înceteze pentru că România nu este moșia lor, a acelora care o conduc după bunul plac, nicidecum în interesul românilor care merită să trăiască decent și demn în propria țară.

 

Senator PNL Teleorman, Eugen Pîrvulescu

Actualitate

Încep înscrierile pentru „Femeia Antreprenor” 2024

Published

on

Înscrierile pentru ediția din acest an a programului „Femeia Antreprenor” vor începe pe data de 30 iulie, la ora 10, şi vor fi deschise timp de 45 de zile. (mai mult…)

Continue Reading

Actualitate

Noua lege. Chelnerii și vânzătorii obligați să verifice buletinul consumatorilor pentru achiziționarea de tutun, alcool și energizante

Published

on

Klaus Iohannis a promulgat vineri o lege care impune chelnerilor și vânzătorilor să verifice actele de identitate ale clienților înainte de a vinde băuturi energizante, produse din tutun sau alcool. (mai mult…)

Continue Reading

Actualitate

Veniturile din surse neidentificabile, impozitate din iulie cu 70%

Published

on

Din iulie 2024, organele fiscale pot emite decizii de impunere prin care să impoziteze cu 70%, față de doar 16% acum, veniturile din surse neidentificabile. (mai mult…)

Continue Reading

Cele mai citite