Connect with us

Actualitate

Ajutorului lunar pentru soțul supraviețuitor va reprezenta 25% din cuantumului pensiei susținătorului decedat

Published

on

Ajutorul lunar pentru soțul supraviețuitor, pensionar pentru limită de vârstă, se acordă începând cu data de 1 septembrie 2021, data intrării în vigoare a Legii nr 127 / 09 iulie 2019 privind sistemul public de pensii, în următoarele condiții:
– solicitantul să nu aibă pensie de urmaș stabilită din pensia decedatului;
– a realizat stagiul complet de cotizare și a împlinit vârsta standard de pensionare, prevăzută de anexa nr. 5 din lege;
– solicitantul nu s-a recăsătorit iar durata căsătoriei să fie de minimum 10 ani.
Ajutorul lunar pentru soțul supraviețuitor se calculează prin aplicarea procentului de 25% asupra cuantumului pensiei susținătorului decedat.
În situaţia persoanelor care beneficiază, prin cumul, de una sau mai multe dintre categoriile de pensie prevăzute în sistemul public de pensii, de pensie din sisteme neintegrate sistemului public de pensii ori de pensie din alte state, precum şi de drepturi stabilite şi plătite de casele teritoriale de pensii în baza unor legi speciale, la acordarea ajutorului lunar se are în vedere nivelul cumulat al tuturor acestor venituri, cu precizarea că suma drepturilor acordate să nu depășească 80% din salariul minim brut pe țară.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Încep înscrierile pentru „Femeia Antreprenor” 2024

Published

on

Înscrierile pentru ediția din acest an a programului „Femeia Antreprenor” vor începe pe data de 30 iulie, la ora 10, şi vor fi deschise timp de 45 de zile. (mai mult…)

Continue Reading

Actualitate

Noua lege. Chelnerii și vânzătorii obligați să verifice buletinul consumatorilor pentru achiziționarea de tutun, alcool și energizante

Published

on

Klaus Iohannis a promulgat vineri o lege care impune chelnerilor și vânzătorilor să verifice actele de identitate ale clienților înainte de a vinde băuturi energizante, produse din tutun sau alcool. (mai mult…)

Continue Reading

Actualitate

Veniturile din surse neidentificabile, impozitate din iulie cu 70%

Published

on

Din iulie 2024, organele fiscale pot emite decizii de impunere prin care să impoziteze cu 70%, față de doar 16% acum, veniturile din surse neidentificabile. (mai mult…)

Continue Reading

Cele mai citite