Connect with us

Actualitate

Ajutorul social, principala sursă de venit în zona Zimnicea

Published

on

Aproximativ 10% din populația din mediul rural, din localitațile de pe malul Dunării, au ca principală sursă de venit – ajutorul social.
Într-un dialog cu primarii comunelor: Năsturelu, Bujoru, Bragadiru și Conțești despre ajutorul social si beneficiarii acestuia reiese că un număr foarte mare de cetățeni, solicită acest drept, cauza principală fiind lipsa locurilor de muncă si a zonei defavorizate, puterea economică scăzută și lipsa de interes a multora de a-și căuta un loc de muncă, deși sunt apți pentru acest lucru.
Comuna Năsturelu are 180 de beneficiari ai ajutorului social
Olteanu Valerica, referend social în cadrul Primăriei comunei Năsturelu ne-a spus – ”la nivel de comună, în luna octombrie 2018 avem înregistrați 180 de beneficiari pe L/416 avându-se în vedere că populația localității este de 2569 de persoane înregistrate la ultimul recensământ din 2018. Suma achitată pentru plata acestora a fost de 35.200 lei ”
Despre activitațile prestate de acestia, în numar foarte mare, raportat la numărul de locuitori, am aflat că acestia sunt folosiți pentru diverse servicii de salubrizare,decolmatarea sanțurilor si canalelor, dezăpezire și pentru ajutorul bătrânilor singuri.
Lipsa locurilor de muncă își pune amprenta și în comuna Bujoru
Primarul Gheorghe Sârbu, a afirmat că – ”am în plată 125 de beneficiari ai ajutorului social și populația localității este de 1950 de locuitori. Este o realitate tristă, dar lipsa locurilor de muncă în județul nostru este o problemă reală. Ajutorul social este principala sursă de venit, poate chiar singura sursă pentru multe familii.Încerc să folosesc acești oameni pentru activitațile prevăzute de lege în folosul comunității. Ca primar ,mă străduiesc să cresc nivelul de trai încercând să atrag fonduri europene si guvernamentale pentru investiții în localitate”.
43 de ajutoare sociale la Bragadiru
”În comuna Bragadiru, în 2002 erau 4624 de locuitori, iar in anul 2012 numărul a scăzut la 3969” spune Evelina Manea, secretar la primăria comunei. Întrebată despre asistații sociali a spus că ”43 de dosare se află în plată iar suma pentru acestea este de 9.548 lei. Beneficiarii acestei legi vin în sprijinul primăriei prestând diverse munci, cum ar fi: decolmatare șanțuri scurgere, întreținere bază sportivă, curațenie la scoală și ajutând batrânii singuri.”

Tinerii de la Conțești au luat drumul străinătății
În comuna Conțești, edilul localității Peța Viorel ne-a vorbit de mai multe proiecte aflate în derulare, despre activitațile culturale, despre poblemele comunitații și despre bugetul local foarte mic, insuficient pentru cofinanțarea unor proiecte, plata salariilor si utilităților. Despre ajutorul social, ne-a spus că sunt în plată, 150 de dosare.” Au fost mai multe dar, mulți dintre ei ș-au gasit de lucru. Acestia erau tineri care au plecat în alte localitați sau în afara țării, aproximativ 100 de persoane.
.Unii se complăceau cu acest venit, alții nu aveau altă sursă. Foarte mult mă doare că pierd oamenii din localitate, dar lipsa locurilor de muncă este principala cauză. La momentul acesta comuna are 3250 de locuitori, dupa ultimul recensământ din 2018, iar rata natalității este foarte mică în comparație cu rata mortalitații. Cei 150 de oameni, beneficiari ai legii 416 mă ajută să desfașor la nivel de comunitate anumite activitați de curățenie, dezăpezire și ajutor pentru bătrânii singuri” – a spus primarul comunei Conțești.

Ajutorul social este un drept stabilit prin Legea 416, dar la care foarte mulți cetățeni apelează, deși sunt apți de muncă. În Teleorman însă, sărăcia a ajuns la cote alarmante iar în mediul rural singura șansă de supraviețuire este acest ajutor financiar.
Marcela Țânțaru

Actualitate

„TOMATA,, se extinde si anul acesta! Subvenție pentru ARDEI, CASTRAVEȚI , VINETE, VARZĂ , FASOLE PĂSTĂI , SALATĂ , SPANAC si CEAPĂ VERDE

Published

on

By

Programul de succes „Tomata,, se extinde și în 2025. Anul acesta, Guvernul, la inițiativa PSD vine cu și mai mult sprijin pentru fermieri.

Începând cu 2025, nu doar tomatele sunt subvenționate, ci și ardeii, castraveții, vinetele, varza, fasolea păstăi, salata, spanacul si ceapa verde.

Președintele Consiliului Județean Teleorman, Adrian Gâdea, face acest anunț pe o rețea de socializare, menționând: „Pentru fiecare 1.000 mp cultivați în solarii, legumicultorii primesc 1.500 euro, iar sprijinul poate ajunge până la 50.000 euro/fermier!

Bugetul alocat in 2025: 342,4 milioane lei. Cererile se pot depune pâna pe 30 mai la Directia Agricolă Judeteană. ”Mizăm pe produsele românesti, sustinem fermierii locali si reducem dependenta de importuri.Legume proaspete, sanătoase, cultivate aici, acasă – pentru români!,,.

Continue Reading

Actualitate

,,TOMATA,, se extinde și anul acesta Subvenție pentru ARDEI, CASTRAVEȚI, VINETE, VARZĂ, FASOLE PĂSTĂI, SALATĂ, SPANAC și CEAPĂ VERDE

Published

on

By

Programul de succes ,,Tomata,, se extinde și în 2025. Anul acesta, Guvernul, la inițiativa PSD vine cu și mai mult sprijin pentru fermieri.
Începând cu 2025, nu doar tomatele sunt subvenționate. Ci și ardeii, castraveții, vinetele, varza, fasolea păstăi, salata, spanacul și ceapa verde.
Președintele Consiliului Județean Teleorman, Adrian Gâdea, face acest anunț pe o rețea de socializare, menționând: ,,Pentru fiecare 1.000 mp cultivați în solarii, legumicultorii primesc 1.500 euro, iar sprijinul poate ajunge până la 50.000 euro/fermier!
Bugetul alocat în 2025: 342,4 milioane lei.
Cererile se pot depune până pe 30 mai la Direcția Agricolă Județeană.
Mizăm pe produsele românești, susținem fermierii locali și reducem dependența de importuri.
Legume proaspete, sănătoase, cultivate aici, acasă – pentru români!,,.

 

Continue Reading

Actualitate

Pensii mai mici pentru judecatori și procurori

Published

on

By

Parlamentul pregătește o reformă majoră în domeniul pensiilor de serviciu, care îi va afecta pe cei din sistemul de justiție. Până în prezent, magistrații și personalul auxiliar beneficiau de pensii calculate la 80% din veniturile brute, însă noul proiect le va reduce rata la 65% pentru toți.   

Începând cu 1 ianuarie 2026, judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți și personalul juridic se vor pensiona cu o rată de înlocuire de 65% din veniturile brute din ultimele 48 de luni. Grefierii, tehnicienii criminaliști și alți membri ai personalului auxiliar vor avea de asemenea pensii de 65%.

Pentru pensionare, este necesar un stagiu de 25 de ani de activitate exclusiv în aceste funcții și o vârstă minimă care, momentan, începe de la 48 de ani și crește treptat până la 65 de ani (conform unui calendar prevăzut de lege). De asemenea, pensia nu va depăși 100% din venitul net din ultima lună de activitate.

sursa: Știri pe Surse

 

Continue Reading

Cele mai citite