Deputat Florică Ică Calotă: Explozia preţurilor la îngrăşăminte, cauze și efecte

O serie de culturi agricole importante din întreaga lume sunt în pericol, după ce livrările limitate şi preţurile crescute la îngrăşăminte i-au făcut pe fermieri să limiteze cantităţile folosite, iar acest lucru majorează riscurile la adresa securităţii alimentare mondiale.

Motivul principal pentru această situaţie are legătură cu o creştere continuă a preţurilor cărbunelui şi a gazelor naturale. China şi Rusia, cei mai mari producători ai lumii, şi-au restricţionat exporturile pentru a se asigura că fermierii locali sunt suficient aprovizionaţi.

Problemele legate de lanţurile de aprovizionare şi costurile ridicate de transport reprezintă un factor pentru creşterea preţurilor. Pieţele de materii prime agricole au de câştigat de pe urma acestor explozii a preţurilor la îngrăşăminte, în condiţiile în care traderii se pregătesc de potenţiale penurii, în timp ce costurile în creştere legate de inputuri ameninţă să reducă randamentele recoltelor.

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a calculat că indicele mondial al preţurilor la alimente este la cel mai ridicat nivel de după anul 2011.

Conform datelor unor analişti în domeniu, oferta limitată de îngrăşăminte se va agrava la începutul anului următor. Fermierii din Europa, America de Nord şi Nordul Asiei ar trebui să îşi majoreze achiziţiile de îngrăşăminte înaintea campaniei de primăvară. Problema este că producători importanţi de îngrăşăminte, precum China, Rusia şi Egipt, deja au limitat exporturile pentru a-şi asigura aprovizionarea pieţei interne.

În Europa, creşterea dramatică a preţurilor gazelor ameninţă să dea amploare crizei îngrăşămintelor.

Situaţia la nivel naţional este şi mai îngrijorătoare, având în vedere că principalul producător de îngrăşăminte, Azomureş, a anunţat la începutul săptămânii trecute că îşi va înceta temporar activitatea din cauza preţurilor ridicate la gaze şi energie electrică.

Azomureş este unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale din România, aproximativ 10% din consumul naţional. Compania furnizează 50% din îngrăşămintele utilizate în fermele româneşti şi asigură aprovizionarea constantă a unui număr mare de companii din alte industrii.

Comisia Europeană a recunoscut rolul industriei fertilizanţilor în asigurarea securităţii alimentare la nivel continental, dar a lăsat la latitudinea fiecărui stat membru să ia măsurile necesare.

Este imperios necesar să se găsească o soluţie la criza actuală. Dacă preţurile cărbunelui şi gazelor naturale se vor menţine la nivelurile actuale, atunci, cu siguranţă, vom asista la creşteri şi mai mari ale preţurilor la alimente.

Florică Ică Calotă, deputat PNL Teleorman

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*