Ică Florică Calotă, deputat PNL: “Avem nevoie de alimente, iar pentru a le produce avem nevoie de apă dulce curată.”

Agricultura afectează atât cantitatea, cât şi calitatea apei disponibile pentru alte utilizări.
Schimbările climatice cu care se confruntă omenirea reprezintă un element suplimentar de incertitudine în ceea ce priveşte disponibilitatea resurselor de apă. Confruntaţi cu schimbările climatice şi cu o cererea tot mai mare, mulţi utilizatori, inclusiv natura, vor întâmpina greutăţi în ceea ce priveşte acoperirea necesităţilor de apă.

“O treime din apa utilizată în Europa revine sectorului agricol. În situaţia unui deficit de apă, sectorul industrial şi gospodăriile pot dezvolta metode de reducere a cantităţilor de apă utilizate, însă ecosistemele sunt expuse riscului de a suferi distrugeri ireversibile.
Irigarea culturilor reprezintă un domeniu în care politicile şi practicile pot facilita în mod semnificativ consumul eficientizat al apei. În ţări europene sudice, precum Grecia, Italia, Portugalia, Cipru, Spania şi Franţa, aproximativ 80% din apa utilizată în agricultură este folosită pentru irigaţii, din cauza condiţiilor aride sau semiaride.
Până în prezent, politicile UE nu au contribuit suficient la reducerea impactului agriculturii asupra resurselor de apă.

Potrivit unui raport publicat de Curtea de Conturi Europeană la sfârşitul lunii septembrie, politicile UE nu reuşesc să garanteze că fermierii utilizează apa într-un mod sustenabil. Impactul agriculturii asupra resurselor de apă este unul major şi incontestabil, şi fermierii beneficiază de prea multe derogări, acestea împiedicând eforturile de a asigura o bună utilizare a apei.
În cadrul PAC, ajutorul pe care Uniunea Europeană îl acordă fermierilor nu este condiţionat de respectarea unor obligaţii care încurajează utilizarea eficientă a apei. Unele plăţi sprijină culturi care necesită cantităţi mari de apă.
Cu toate acestea, irigaţiile nu trebuie să fie atât de mari consumatoare de apă.

Consumul eficientizat al apei se realizează deja în unele ţări din Europa, atât prin eficienţa transportului apei, cât şi prin eficienţa aplicării irigaţiilor pe terenul agricol.
Prin utilizarea apelor uzate se pot pune la dispoziţie mai multe resurse de apă dulce pentru alte necesităţi, inclusiv pentru natură şi gospodării individuale. Apa uzată tratată poate reprezenta o alternativă eficientă pentru acoperirea cererii de apă a sectorului agricol.
Prin aplicarea politicilor şi practicilor agricole corecte putem obţine un consum eficientizat al apei în agricultură, ceea ce ar însemna resurse de apă mai mari, disponibile pentru alte utilizări şi în special pentru natură”,  declară deputatul PNL Teleorman, Ică Florică Calotă.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*