Deputatul Ică Calotă atrage atenția asupra pericolului creșterii inflației din cauza exploziei prețurilor la cereale

Deputatul PNL Ică Florică Calotă aduce în atenția colegilor săi din Camera Deputaților o temă importantă cu impact major pentru România, explozia prețurilor la cereale.

“Pe măsură ce se va consolida, tendinţa de creştere a preţurilor cerealelor ar urma să amplifice pericolul creşterii inflaţiei, iar România nu va fi ferită de pericolul scumpirilor, chiar dacă are şanse mari să beneficieze, în continuare, de cel mai mic preţ din Uniune, aflat, potrivit Eurostat, cu 47% sub media europeană, spune deputatul liberal.

România a ocupat constant, din anul 2015, primul loc în Uniunea Europeană la producţia de floarea-soarelui, dar şi la suprafaţa cultivată.

Preţul grâului a crescut cu aproape 50% pe pieţele internaţionale de la începutul anului, în vreme ce preţul porumbului este mai mult decât dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Printre cauze se află cererea mai mare, mai ales din partea Chinei şi perspectiva reducerii producţiei.

Pentru România, vestea ar putea fi una bună pentru sectorul agricol, care a avut anul trecut un an foarte slab, doar 3,8% din Produsul Intern Brut, din cauza valului de secetă pedologică cu care s-a confruntat întreaga Europă şi a avut efect net de scădere economică.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, România a exportat anul trecut în spaţiul intra şi extra comunitar o cantitate de 1.544 milioane de tone de seminţe de floarea-soarelui, încasând aproape 606 milioane de euro.
În luna mai a acestui an, porumbul românesc s-a vândut chiar şi cu 243 de euro pe tonă, potrivit datelor publicate de Comisia Europeană. Este cel mai mare preţ din ultimii 8 ani, în trend cu tarifele de pe pieţele internaţionale. Însă se aşteaptă ca aceste creşteri să ducă şi la scumpirea alimentelor. La nivel mondial, o apreciere similară s-a înregistrat în cazul grâului, unde contractul de referinţă a fost cel mai mare preţ din ultimii şapte ani”.

Totodata, deputatul PNL subliniază faptul că deși vremea a fost nefavorabilă până acum, culturile arată bine, ajutând astfel pe agricultori să diminueze din pierderile suferite anul trecut.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*