Gălăteni, comuna din Evul Mediu

În 2008, la cârma comunei  Gălăteni, era ales George Cernea. Un tânăr care promitea să aducă prosperitatea și confortul pentru concetățenii săi. Iată că după 12 ani, în care a ocupat funcția de edil, a reușit să aducă locul pe care l-a păstorit, in Evul Mediu.

Adică, oamenii care trăiesc în această comună se pot mândri cu proiectul de alimentare cu apă. La marginea satului, pe o suprafață împrejmuită, se află două bazine de apă, nou nouțe, care sclipesc în soare. Numai că, din acestea, apa pleacă doar la câteva cișmele de pe marginea drumului. Nicio casă nu este racordată la apă. Și mai nou, destoinicul primar a semnat și un proiect de canalizare la care a început implementarea, dar numai pe o bucată de stradă, mai precis pe strada lui. Și ca să demonstreze că nu este părtinitor, în toți acești 12 ani de când semnează ca primar, George Cernea nu a asfaltat NICIUN METRU de drum comunal.

În afară de drumul județean care străbate comuna și care este asfaltat de către Consiliul Județean, nicidecum de el, așa cum le spune oamenilor, oriunde te-ai duce pe raza comunei, mergi prin colb și iarbă. De altminteri, de cum intri în comună iți dai seama imediat că Georgică primarul este mare iubitor de natură, pentru că nu se îndură să taie niciun fir de iarbă sau ciuline. Imaginea acestei localități este dezolantă, mai cu seamă că sunt foarte multe case părăsite sau în care locuiesc bătrâni bolnavi și neputiincioși.

Această imagine de loc părăsit, nu ocolește nici școlile și grădinițele. Degeaba a zugravit proaspăt școala, dacă pentru a ajunge la ea trebuie să mergi prin iarbă. Calea de acces a copiilor este o potecă prin iarbă. În curțile acestor unități de învățământ nu există UN METRU DE ALEE. De fapt, acestea sunt un fel de islaz unde animalele pasc liniștite. Numai pământ crăpat de secetă și iarbă. Poate că Cernea vrea să le insufle și copiilor dragostea pentru natură, pentru că și toaletele, aflate în curte, nu au uși și nici nu au avut vreodată. Am căutat locul unde ar trebui să fie ținuți cocenii, pentru că, nu-i așa, la țară nu se folosește hârtia igienică, ci cocenii. Primarul George Cernea, MAI VREA UN MANDAT. Iar deviza lui este SIGURANȚA UNUI TRAI MAI BUN. Vorbe goale, alese pentru el de către oamenii cu carte din PSD.

Amenințări pe fond de alegeri

La alegerile din 27 septembrie, Cernea are contracandidat o femeie, Iuliana Ivana, o femeie de afaceri, de 35 de ani, mamă, soție, cetățean al comunei Gălăteni. O doamnă, care prin tinerețea ei și forța de care dispune, candidează pentru funcția de primar.

Totul a început  atunci când s-au adunat prea multe lucruri nefăcute, parte din proiectele primarului. A venit simplu, firesc, din dorința de a dezvolta locul în care trăiește. Iuliana Ivana are o afacere, familie, are doi copii frumoși și sănătoși, un soț care o susține, are tot ceea ce și-ar dori o femeie la vărsta ei. Numai că nu vede ce viitor ar avea copiii ei în locul acesta, pustiit voit sau din indolență. Știe că e greu, că lupta va fi dură pentru că primarul amenință oamenii,în stânga și în dreapta, dacă nu îl vor vota. Amenință cu tăiatul ajutorului social, cu pierderea locurilor de muncă. Amenință, iar ca să fie convingător, MINTE.

Minte că el a asfaltat drumul județean. Minte că a implementat proiectul de alimentare cu apă, dar nimeni nu beneficiaza de acest lucru. Minte cu canalizarea, minte cu terenul de sport pentru rromi. Pentru ca la Gălăteni există un proiect de amenajare a unui teren de sport pentru rromi, pe care primarul afirmă că l-a terminat, iar el e la stadiul de împrejmuire.

Edilul este deranjat că Iuliana vine din urmă cu idei, vine cu un suflu nou de dezvoltare a comunei, vine cu dorința de a schimba traiul în Gălăteni. Nu contează că își lasă copiii de 5 și 2 ani acasă și bate comuna în lung și în lat să vorbească cu oamenii și să găsească soluții pentru jalea care este în localitate. Nu contează că oamenii sunt amenințați să nu o voteze. Știe că până la urmă rațiunea va învinge și dorința de schimbare va face ca fiecare dintre cei amenințați să știe că Georgică, primarul, nu intră cu ei în cabina de vot. Iuliana Ivana vrea să schimbe imaginea Gălăteni-ului și crede în ea, crede în oamenii din comuna ei. Iar dacă crezi, 50% lupta e câștigată. Pe 27 septembrie, comuna Gălăteni va avea un primar destoinic. Iuliana va arăta că se poate. Trebuie numai să vrei.

Amalia Preda

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*