Cine stabilește data alegerilor, Guvernul sau Parlamentul? Ce a decis CCR?

Incertitudinea privind data la care vor avea loc alegerile locale ia sfârșit astăzi, odata cu decizia CCR privind constituționalitatea unor articole din legea 206/2020 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.44/2020 privind prelungirea mandatelor autorităților administrației publice locale cuprinse în perioada 2016-2020, unele măsuri pentru organizarea alegerilor locale din anul 2020, precum și modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ.

Cum s-a ajuns în această situație după 30 de ani în care Guvernul a fost cel care a stabilit data la care se desfășoară alegerile? Epidemia de coronavirus a dat peste cap toate calculele inițiale privind alegerile la termen din acest an, iar amânarea lor poate fi un avantaj sau dezavantaj pentru principalele partide de pe scena politică, PNL și PSD. Profitând de majoritatea confortabila din Parlament, PSD a modificat radical ordonanța guvernului 44/2020 transferând decizia de stabilire a datei alegerilor locale către Parlament, unde social-democrații pot face ce vor cu sprijinul ALDE, Pro România și UDMR.

Cum liberalii au avansat varianta septembrie- octombrie pentru alegerile locale și data de 6 decembrie pentru parlamentare, PSD încearcă să amâne cât mai mult alegerile pentru a mai recupera din încrederea electoratului mizând pe erodarea PNL cât timp este la guvernare.

Curtea Constituțională este cea care trebuie sa ia o decizie în acest sens și sa stabilească cine are dreptate, PSD sau PNL. După ce a amânat cu o saptămâna dezbaterea pe sesizarea PNL privind stabilirea datei alegerilor de către Parlament, cum vrea PSD, astăzi, judecătorii CCR au decis că este atributul Guvernului să stabilească data alegerilor locale.

În urma deciziei de astăzi ne putem aștepta să avem alegeri locale la sfârșitul lunii septembrie, cum își doreste PNL, doar că între timp trebuie ca mandatele aleșilor locali să fie prelungite prin lege și nu prin ordonanță de urgență, aceasta fiind declarată neconstituționala.

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*