Cum se pregătește Spitalul Caritas să trateze pacienții cu COVID-19

Ieri, la Spitalul Caritas Roșiorii de Vede au început lucrările de extindere a instalației de oxigen în secția ATI urmând să se finalizeze în câteva zile. După ce propunerea ca acest spital să devina unitate suport pentru COVID-19 a devenit decizie oficială prin  ordin al ministrului Sănătății au fost stabilite toate circuitele, s-a transmis către minister  lista cu necesarul de materiale, echipamente de protecție, aparatură medicală, medicamente și au început amenajarile în interiorul și exteriorul unității medicale.

În acest moment, stocul de materiale de protecție și dezinfectanți se prezintă astfel

 • Bonete UF                                              – 5000 buc.
 • Botoși UF                                               – 20.000 buc.
 • Combinezon alb COVID                     – 400 buc.
 • Combinezon UF                                   – 150 buc.
 • Halate UF                                              – 500 buc.
 • Semimască FFP2                                 – 300 buc.
 • Mască cu elastic                                   – 23.500 buc.
 • Halat steril chirurgical                       – 50 buc.
 • Mănuși consultație                             – 50.000 buc
 • Vizete                                                     – 180 buc.
 • Biocid Tio 1 Dermanios Scrub          – 11 flacoane
 • Hexid (dezinfectant mâini)               – 25 flacoane
 • Soft Care Med ( dezinf. mâini)         – 88 flacoane
 • Biocid Tip 2 – Degragerm                  – 12 flacoane
 • Dezinfectant suprafețe –                    -108  flacoane
 • Soluție TP29 anatomie patologică) – 13 flacoane
 • Cloramina praf                                     – 60 kg.

Pentru a trata exclusiv pacienții cu coronavirus, la Spitalul Caritas mai este nevoie de foarte multe, echipamente, aparatură medicală, medicamente și mai ales medici. Printre solicitările transmise Ministerului Sănătății se află și cea de medici specialiști de care are nevoie spitalul, 4-ATI, 2- urgență, 3 pediatri, 2 infecționiști, 2 interniști, 2 radiologi, 2 chirurgi, 1 cardiolog. Pentru secția ATI, managerul spitalului spune că vor fi transferați la Roșiorii de Vede 4 rezidenți în ultimul an care vor lucra sub îndrumarea doctorului Codruț Gâtiță, șeful secției care a revenit asupra deciziei de a demisiona după ce a primit asigurări  că va avea tot ce are nevoie pentru a trata pacienții cu coronavirus.

În ceea ce privește aparatura medicală, pe lista de necesar trimisă ministerului se afla 12 ventilatoare  respirație asistată, câte unul pentru fiecare pat din cele existente în secția ATI, 2 aparate Roentgen portabile, 2 ecocardiografe mobile, monitoare funcții vitale, aparat anestezie generală, analizor gaze- 12 bucați, lampă ultraviolete-15 buc, 2 defibrilatoare,10 pulsiometre, 15 aspiratoare secreții,12 EKG-uri portabile, 1 incubator transport copii, 20 infuzoare, 20 paravane de protecție. S-au mai cerut 25.000 de halate chirurgicale,30.000 buc. mănuși examinare, 30.000 buc. mănuși groase, 40.000 măști simple, 30.000 măști FFP2, 15.000 combinezoane.40.000 ochelari, 40.000 viziere, 50.000 buc. botoși, 25.000 bonete, 10.000 buc. cizme, 20.000 halate verzi, 300 flacoane dezinfectanți suprafețe, 1000 flacoane dezinfectanți pentru mâini, 500 flacoane dezinfectanți aeromicrofloră, 500 flacoane dezinfectanți pe bază de alcool. medicamente pentru diverse afecțiuni și cele din schema de tratament pentru COVID-19

În aceste zile s-au facut și donații pentru spitalul din Roșiorii de Vede. O mulțime de oameni sunt interesați de soarta acestui spital ce va trata pacienți cu coronavirus și comorbidități, iar unii chiar doneaza, bani, materiale, echipamente sau alte produse și obiecte necesare. De la Târgu Jiu au ajuns în aceste zile 180 de vizete din totalul donației de 500 bucăți, iar 236 din vizetele donate se pot dezinfecta și refolosi. Tot din donații sunt 14.000 de măști și 200 combinezoane. O doctoriță din Roșiorii de Vede, medic în București, a obținut pentru spitalul din orașul său natal o donație substanțială de la IKEA care va dona din ce are în stoc tot ce are nevoie spitalul  si a trecut în lista de necesități.

RAR a donat spitalului 50.000 lei, iar Asociația tinerilor teleormaneni a donat 6000 lei. Omul de afaceri Ion Glăvan va trimite săptămâna viitoare, la Roșiorii de Vede, două tunele de dezinfectare complexă acces uman ce vor fi montate în spital. Alte trei tunele de acest tip dar de mai mari dimensiuni vor fi achiziționate de unitatea medicală din fonduri proprii. Asociația Kiwanis Roșiorii de Vede face viziere de o săptămână, iar multe dintre acestea au ajuns și la Spitalul Caritas. O secție de confecții textile din oraș a făcut câteva sute de măști pe care le-a donat spitalului. Conducrea și personalul  angajat de la Spitalul Caritas le multumește tuturor donatorilor pentru sprijinul acordat în aceste momente dificile când este nevoie mai mult ca niciodată  de implicare și solidaritate.

Pana la dotarea corespunzatoare pentru a primi pacienti cu coronavirus, spitalul este functional la 20% din capacitatea sa, doar pentru urgente de gradele 1 si 2.

Conducerea spitalului asigura populatia municipiului Rosiorii de Vede ca nu sunt motive de ingrijorare pentru ca nu va intra in spital nici un pacient cu coronavirus pana cand unitatea medicala nu va fi pregatita cu tot ce este necesar pentru a functiona ca spital suport COVID-19. Se vor lua masuri de siguranta maxima atat pentru personalul medical si auxiliar al spitalului cat si pentru cetatenii orasului. În spital vor fi montate bariere de biosecuritate, iar pacientii vor fi aduși în izoletă.

Teodora Ciofalcă

 

1 Comment

 1. Un material care reflecta realitatea. Ar fi bine și chiar adresez rugămintea pe aceasta cale, ca instituțiile publice sa se implice cu tot materialul necesar, astfel încât unitatea spitalicească sa poată face fata acestei pandemii. De asemenea, asteptam sa se alăture și alte persoane cu potențial material și suflet! Dumnezeu lucrează prin oameni!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*