Resping categoric abordările agresive, cu iz politicianist – Danuț Cristescu, presedinte CJ Teleorman

Comunicat de presă

Cu privire la dezinformările apărute în spațiul public referitor la situația spitalelor din județul Teleorman, facem următoarele precizări:

– Prioritatea „zero” și preocuparea principală a conducerii Consiliului județean Teleorman, în această perioadă este „Sănătatea”, susținerea medicilor și a cadrelor medicale care pot contribui decisiv la protejarea vieții cetățenilor din județ și limitarea efectelor cauzate de evoluția epidemiei cu noul coronavirus Covid-19.

– Spitalele din subordinea CJT, au bani. CJT a alocat spitalelor, încă de la începutul anului 8 milioane de lei, la care se mai pot aloca și alte sume, gradual, în funcție de evoluția situației. De asemenea, s-a aprobat prin hotărâre de consiliu, încă din luna februarie, utilizarea sumei de 2.395.419,34 de lei, de către Spitalul Județean de Urgență Alexandria,  reprezentând excedent bugetar, respectiv 1.000.000,00 de lei pentru secțiunea de dezvoltare și 1.395.419,34 de lei pentru secțiunea de funcționare.

– Situația epidemiologică îngrijorătoare determinată de răspândirea COVID-19, care a condus la declararea stării de urgență pe teritoriul României pentru 30 de zile, este gestionată la nivelul județului de Centrul județean de coordonare pentru situațiile speciale de urgență, în  care președintele CJT nu este membru. Cu toate acestea, conducerea CJT va sprijini toate măsurile care sunt stabilite de această structură să fie luate pentru a veni în sprijinul comunităților locale din județul Teleorman.

– S-au asigurat spitalelor din subordinea CJT toate echipamentele și materialele solicitate, încă de acum o lună, dar exista în situația actuală și alte comenzi ferme pentru a completa stocurile necesare.

– Consiliul județean Teleorman nu asistă pasiv ci, dimpotrivă, acționează folosind toate pârghiile legale. Astfel, în ședința ordinară de marți, 31 martie va fi supus aprobării consilierilor județeni un proiect de hotărâre pentru alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția CJT, bugetelor locale ale orașelor și municipiilor din județ, pentru finanțarea cheltuielilor urgente și neprevăzute ale spitalelor aflate în subordinea acestora, cauzate de pandemia provocată de infectarea cu noul coronavirus SARS-CoV-2. Consiliul județean Teleorman urmează să aprobe în proxima ședință alocarea sumei de 750.000 de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția CJT, din care suma de 300.000 de lei este propusă să fie repartizată Primăriei municipiului Roșiorii de Vede.

– Având în vedere faptul că Ministerul Sănătății nu a alocat alte fonduri spitalelor, până în acest moment,  CJT nu a stat asistat cu indiferență și acordă sprijin primăriilor, alocând bani din fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția CJT.

– Este foarte important ca cetățenii să stie că Direcția de Sănătate Publică trebuia să facă achizițiile pentru spitale cu bani de la Ministerul Sănătății,  în conformitate cu dispozițiile art. 28 alin(1) și (2) din Decretul nr. 195 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, emis de Președintele României și publicat în  Monitorul Oficial nr. 212 din 16 martie 2020. Pentru mai multă coerență, aici se precizează că  „(1)Asigurarea sumelor necesare în bugetul Ministerului Sănătății pentru achiziționarea de către direcțiile de sănătate publică de materiale necesare în perioada pandemiei se realizează prin transferuri de la Ministerul Sănătății, urmând ca achiziția să se realizeze de către direcțiile de sănătate publică prin procedură de achiziție directă.(2) Asigurarea sumelor necesare în bugetul Ministerului Sănătății pentru achiziționarea de către unitățile sanitare de materiale și medicamente necesare în perioada pandemiei se realizează prin transferuri de la Ministerul Sănătății, urmând ca achiziția să se realizeze de către unitățile sanitare prin procedură de achiziție directă.”

– Cu privire la necesarul de ventilatoare pentru terapie intensivă și alte echipamente, CJ Teleorman a făcut public faptul că sprijina achiziția lor într-un număr cât mai mare, dar este  cunoscut și faptul că  solicitările spitalelor trebuie să fie onorate de DSP cu bani de la Ministerul Sănătății. Este la fel de adevărat că se fac toate demersurile pentru a găsi furnizori de echipamente pentru terapie intensivă, dar este dificil în condițiile unei crizei mondiale reale.

– Este în derulare achiziționarea unui echipament de depistare rapidă a virusului SARS-CoV-2 la persoanele pentru care se recomandă aceste teste, prin Spitalul Județean de Urgență Alexandria. În acest sens, președintele Consiliului județean Teleorman a luat toate măsurile corespunzătoare pentru urgentarea aducerii primului aparat medical (PCR Real Time) care depistează noul coronavirus. În prezent, sunt amenajate spațiile cu circuitele corespunzătoare, iar personalul medical care va lucra cu aceste echipamente speciale este instruit corespunzător pentru a face față cu bine situației nou create.

– Important în această situație este ca toți decidenții și toate persoanele responsabile să acționeze ÎMPREUNĂ în sensul dorit de CETĂȚENI.

Președintele CJT face un APEL PUBLIC în acest sens, să nu se mai piardă timp prețios cu acuzații nefondate și să nu se mai escaladeze tensiunile acumulate în societate. Nu este vreme de pierdut cu speculații și discuții sterile pentru aparente câștiguri electorale, practicate pentru hărțuirea autorităților locale, a primarilor etc.

În acest scop, președintele CJT „pledează pentru transparență”, afirmând : „doresc să informez cetățenii despre inițiativele și deciziile pe care urmează să le luăm în CJT,  sunt atent și deschis la propunerile constructive, la criticile făcute cu bună-credință, cu prezentarea argumentelor. Dar nu sunt dispus să aloc din timpul și din energia mea unor dispute iscate din partizanat politic, în loc să îl folosesc căutând să rezolv problemele apărute în această perioadă grea. Din ACEST MOMENT, mă detașez de toate aceste abordări ale unora dintre cunoscuții actori politici care își dispută spațiul public, avizi să-și promoveze electoral imaginea.

Resping categoric abordările agresive, cu iz politicianist ale unor așa-zise „apariții noi” în peisajul public autohton.

Vă rog să acționăm cu mai multă responsabilitate și să punem pe primul loc doar CETĂȚENII. De aceea, fac apel la fiecare cetățean din județul Teleorman, să înțeleagă că știu cât le este de greu să accepte existența unui spital de suport în localitatea lor. Dar, așa cum am mai precizat, fiecare dintre noi putem fi, la un moment dat, infectați cu COVID-19”.

Decizia finală o va lua, pentru Teleorman, ca pentru fiecare județ, Guvernul, după anumite criterii, pe baza analizei Direcției de Sănătate Publică, care a înaintat propunerea Ministerului Sănătății. Ordinul de Ministru nu a fost încă publicat.

Alte decizii, precum și alte date de interes, le vom aduce la cunoștința cetățenilor în cel mai scurt timp” declară Dănuț Cristescu, presedintele CJ Teleorman.

 

 

 

 

Distribuie prietenilor tai...Share on Facebook
Facebook
0Share on Google+
Google+
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

2 Comments

  1. Nu sînt de acord cu spitalul Caritas pregătit pt Covid 19 Erau alte variantei Rosiori dacă vrei neaparat ca noi sa fim cei sacrificați Veți plati electoral pt asta

    • Fără nici o abordare politicianistă, vă aduc aminte domnule președinte că aveți în subordine Spitalul Județean de Urgenta Alexandria, Spitalul PNF Rosiori și Spitalul de Psihiatrie Poroschia. Cu toate astea, Spitalul Municipal Caritas Roșiorii de vede a fost desemnat spital suport COVID-19. Vă multumim pentru banii pe care i-ați alocat acestui spital, cu toate că cele trei miliarde alocate de Dvs. se vor termina la fel de repede cum i-ați alocat. Dați-mi voie să vă intreb direct, ați vizitat vreodată acest spital? Cum vă Imaginați circuitele de BIO-securitate? Holurile sunt atât de înguste, încât orice modificare adusă nu va mai permite accesul tărgilor! Cu ce ne încălzește că ați demarat achiziția echipamentului PCR-RealTime pentru depistarea rapidă a SARS-COV2 dedicat secției de Boli Infecțioase a spitalului județean? Aici v-ați depășit competentele, era datoria DSP-ului să se implice, acel DSP care refuză testarea suspecților ce se prezintă in serviciile de urgență. Ce e politicianist în a vă întreba cu ce putem trata bolnavii diagnosticați cu COVID-19, cu ce echipamente ne putem proteja, și ce medici vor fi aduși în sprijinul nostru? Cu ce am greșit când l-am întrebat pe domnul primar Cârciumaru unde vor fi izolate cadrele medicale ce vor îngriji bolnavii de COVID-19? Dacă astea sunt pentru Dvs. abordări politicianiste, atunci dați-mi voie să vă întreb direct: Ce ați făcut domnilor politicieni cu banii din sistemul de sănătate timp de mai bine de 30 de ani? Cu ce veti proteja personaulul medical si auxiliar in afara de promisiuni? Ați distrus sănătatea și educația prin angajări pe pile și șpăgi, prin contracte oneroase, prin subfinanțare, și acum aveți tupeul să ne prostiți în față?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*