Situație extrem de gravă în spitalele din Teleorman, în plină pandemie de coronavirus

Peste 1000 de cadre medicale în pericol. Stați acasă și pentru siguranța lor!

Spitalul județean Alexandria poate ajunge oricand în situația celui de la Suceava datorită lipsei acute a echipamentelor de minimă protecție. Asistentele primesc o pereche de mănuși la intrarea în tură și doar dacă se rup sau se murdăresc primesc altele, deși în mod normal acestea sunt de unică folosință.

Chiar și în condiții de raționalizare a consumului de măști și mănuși chirurgicale, Spitalul județean Alexandria mai rezistă și așa cam două săptămâni. La dezinfectanți stau ceva mai bine pentru că mai au  pentru o lună. Disperarea este atât de mare, încât au ajuns să fure mănuși din cutiile repartizate cu porția asitentelor șefe pentru fiecare secție. Președintele consiliului județean Teleorman, Dănut Cristescu a confirmat informațiile noastre despre situația în care se află cel mai mare spital din județ, dar și faptul că în celelalte spitale este și mai rău.

Unifarm face speculă cu mănuși și măști în plină criză sanitară

La Alexandria s-au achiziționat în urmă cu trei săptămâni 40.000 de mănuși, dar se consumă foarte mult și nu găsesc de unde să se aprovizioneze. Cu măștile este la fel de complicat. Unifarm, distribuitorul de stat nu mai are prea multe echipamente de protecție și a început să facă speculă, a mai spus Dănuț Cristescu. Deși Consiliul județean a alocat sumele necesare achiziției nu au de unde să cumpere echipamentul de protectie care acum poate face diferența dintre viață și moarte. Cea mai bună ofertă de măști este de 300 lei +TVA/ cutie, care are doar 50 de bucăți și acestea aduse din Turcia. Prefectul județului Teleorman spune că  există un contract cu Unifarm, dar cât și când vor ajunge la medici și asistente nu se știe precis.

Întreg personalul medical din spitale, ambulanță, centrul de transfuzii și DSP, aflat în prima linie,  numără doar 284 de medici și 1111 asistenți. Ei sunt în situație de risc, ca să nu mai vorbim de doctorița Luminița Dumitrașcu, singurul medic epidemiolog de la DSP Teleorman, cea care gestioneaza toată această criză, se ocupă de fiecare caz suspect sau confirmat,  de cei aflați în carantină, de decontaminare, de aproape tot ce ține de fenomenul COVID-19. Cine are grijă de acești oameni ca ei să reziste, mai ales acum, când lucrurile se complică de la o oră la alta?

În timp ce unii speră să se îmbogățească din speculă, cadrele medicale sunt nevoite să lucreze ore în șir cu o mască și o pereche de mănuși?

Un transport cu echipamente medicale de protecție este așteptat în aceste zile din China

Consiliul județean a făcut demersuri și în alte țări pentru achiziția de echipamente de protecție, a cerut sprijin celor două provincii din China cu care se află in relații de prietenie, de unde se așteaptă ca un transport să intre în țară până joi. spune Dănut Cristescu.

Spitalul județean Alexandria dispune de 12 ventilatoare, iar sansele să poata fi achiziționate mai multe astfel de aparate sunt foarte mici. Președintele CJ Teleorman recunoaște că sunt bani, dar nu au de unde să cumpere cele necesare siguranței medicilor și tratării pacientilor în caz că situația se complică și în județul nostru. În zilele următoare, consiliul județean va aloca bani și pentru celorlalte spitale orășenești și municipale. Pentru început, se alocă fiecărei unități spitalicesti  150.000 lei pentru achiziția de echipamente medicale de protecție și dezinfectanți.

Centrul de testare pentru COVID-19 va deveni funcțional în trei săptămâni

În mai puțin de o lună se vor face teste pentru COVID-19 și în Teleorman. Autoritățile județene au demarat procedura de achiziție a echipamentului Real Time PCR. În același timp se lucrează la amenajarea fostului laborator al secției boli infecțioase din Alexandria unde vor fi efectuate testele.

Amenajările din cladirea vechiului laborator sunt realizate pe bază de sponsorizări și voluntariat urmând să fie finalizate în trei săptămâni, după cum ne-a declarat președintele CJ Teleorman, Dănuț Cristescu.

T.C.

Distribuie prietenilor tai...Share on Facebook
Facebook
0Share on Google+
Google+
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*