Sprijinirea familiilor active și creșterea natalității, proiectele deputatei Mara Calista pentru anul 2020

Este cunoscut faptul că România se află într-un declin demografic ce nu poate fi stopat decât prin masuri adecvate care să asigure stabilitate financiară familiilor tinere, servicii medicale de calitate, structuri adecvate pentru creșterea și educația copiilor. Printre inițiativele legislative ale deputatei Mara Calista se află și câteva proiecte ce vizează creșterea natalității și sprijinul acordat familiilor active.

“În România se nasc din ce în ce mai puţini copii, familiile tinere se lovesc de reale probleme în creşterea celor mici, iar țara noastră pierde pe termen lung. Cred cu tărie că datoria unui parlamentar este să lucreze în beneficiul societăţii, în beneficiul oamenilor. Şi mai cred că dacă am pune fiecare dintre noi umărul la reconstrucţia şi reclădirea societăţii, foarte multe dintre problemele curente s-au rezolva cu mult mai puţin efort. De aceea, obiectivul meu pentru anului 2020 este ca prin proiectele pe care le-am depus, dar şi cele pe care le voi depune să creştem natalitatea şi să sprijinim familiile active din România”, spunea deputata Mara Calista, la începutul acestei sesiuni parlamentara.

Numărul mare de mame adolescente sau chiar copile cu vârste sub 15 ani, provenite din zone sărace, lipsa educație pentru sanătate în școli și a educației sexuale au fost principalele motive care au stat la baza modificărilor din Legea sănatății nr.95/2006, propuse de Mara Calista. Scopul acestui proiect este încadrarea creşterii natalităţii în programele naţionale de sănătate, asigurarea gratuităţii unui pachet minimal medical care să conducă la urmărirea optimă a unei sarcini.

“Mortalitatea infantilă, fenomenul mamelor adolescente, lipsa unei informări corecte cu privire la modalităţile contraceptive, dar şi cu privire la accesul medical pe parcursul evoluţiei unei sarcini trebuie să fie probleme ale secolului trecut, nu ale anului 2020” declară deputata liberala, în susținerea propunerilor sale.

Și la capitolul protejarea familiei societatea are multe carențe, spune Mara Calista, iar una dintre acestea este numărul insuficient al creșelor de stat, comparativ cu cererea foarte mare, mai ales în marile centre urban. În ceea ce privește creșele private, acestea sunt foarte puține și scumpe, depășind de cele mai multe ori posibilitățile financiare ale părinților.

O măsură benefică este înființarea unor servicii pentru îngrijirea şi educarea timpurie a copiilor propriilor angajaţi în instituţiile publice din România, finanţate parţial sau integral de la bugetul de stat, dar  şi în unitățile cu capital majoritar sau integral de stat. Prin aceste soluții  statul român răspunde problemei scăderii natalităţii din România.

“Astfel, vorbim despre susţinerea întoarcerii mai rapide a angajaţilor în activitate, despre siguranţa locului de muncă şi a unui venit clar, mai ales în rândul femeilor care nu vor mai avea temerea reintegrării în câmpul muncii dacă optează pentru acest lucru. Un alt element important este siguranţa şi apropierea copiilor faţă de părinţi. Creşele şi grădiniţele aflate la îndemâna părinţilor şi siguranţa financiară nu îi vor mai pune pe aceştia să aleagă între conturarea unei cariere şi obţinerea unui venit sigur, amânând astfel venirea pe lume a unui copil. Problemele demografice generate de fenomene precum scăderea natalităţii, emigrarea, îmbătrânirea populaţiei, nesiguranţa financiară şi a unui loc de muncă trebuie să fie tratate ca prioritate în următorii ani” mai spune Mara Calista, deputat PNL de Teleorman.

Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătătii și pentru completarea Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003 a fost adoptata în septembrie 2019 și promulgată de președintele României în octombrie 2019.

O altă inițiativă legislativă promovată de Mara Calista este Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, adoptata de Senat și care acum se află la Camera Deputaților pentru avizare în comisii, cu termen de prezentare a raportului pe data de 12.03.2020. Mara Calista se află printre inițiatorii propunerii legislative pentru modificarea şi completarea art.58 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 care prevede finanțarea de către stat a programului ” Școală după școală” pentru preșcolarii și elevii de până în clasa a IV-a. Legea a fost adoptată de Camera Deputaților la sfârșitul lunii noiembrie 2019 și a fost trimisă la Senat.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*