Cinematograful Modern intră în reabilitare. CNI a semnat contractul de execuție

Trei luni i-a luat Companiei Naționale de Investiții să facă evaluarea financiară a celor două oferte depuse pentru execuția lucrărilor de reabilitare și extindere a Cinematografului Modern din Roșiorii de Vede, în condițiile aplicării unei proceduri simplificate de achiziție, cu prețul cel mai scăzut ca și criteriu de atribuire. De fapt, totul a început în vara anului trecut când a fost declanșată procedura de achiziție, iar ofertele au fost depuse la începutul lunii septembrie. Cu evaluarea tehnica lucrurile s-au mișcat mai repede și etapa s-a finalizat în numai o lună, doar cu partea financiară a fost mai greu, ca să câștige cine trebuie, în acest caz, o cunoscută firmă din Nanov, asociat la multe  contracte cu statul al altei firme de prestigiu, Tel Drum.

Cele două oferte depuse pentru acest contract, în valoare totală de 8,5 milioane lei, aparțin  firmelor Spring Road Cargo, devenită între timp, Team Star Sud 2019 și Pol Orient, cu sediul în comuna Botoroaga , sat Târnava. Procedura de atribuire s-a încheiat pe 28 ianuarie și dacă nu vor exista contestații, lucrările pot începe în vara acestui an. Conform contractului, termenul de proiectare este de 3 luni, iar execuția 18 luni, cu o perioada de garanție de 36 luni.

Dacă roșiorenii au așteptat  10 ani pentru a avea un cinematograf și o sală de spectacol în orașul lor , mai pot avea răbdare câteva luni să-și vadă visul împlinit.

Clădirea Cinematografului Modern din centrul municipiului Roșiorii de Vede a trecut în proprietatea autorității locale în aprilie 2009, după ce ani la rând a fost lăsată în conservare de Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor România Film care nu a investit nimic, nu a asigurat nici igienizarea spațiilor pe care le deținea. Cinematograful devenise adăpost pentru oamenii străzii și era deschis doar la balurile bobocilor, când RADEF încasa bani frumoși de la elevi. Autoritățile locale s-au îngrozit când au preluat clădirea, desi se așteptau la ce e mai rău ce-au găsit în subsol a depășit orice imaginație. Printre mormane de gunoi si bulgari de var, reprezentanții primăriei au găsit sub scara de acces o varniță improvizata unde un individ își pregătea materialul pentru zugrăveli. Varul pietrificat descoperit în subsol dovedea că acolo s-a lucrat ani în sir fără ca cineva să-l deranjeze pe locatarul clandestin. Autoritățile locale au mai reparat pe ici pe colo câte ceva, au curățat mizeria și gunoaiele adunate de ani și au reușit să folosească de câteva ori sala de spectacol, dar era nevoie de mult mai mult pentru a se putea desfășura activități culturale în condiții civilizate și de siguranță.

Pentru a putea accesa fondurile necesare reabilitării clădirii,  cinematograful a fost transformat în Casă de cultură care a primit numele unui cunoscut artist roșiorean Alexandru Popescu Tair, poet, publicist, traducător și grafician. Abia după patru ani de la trecerea clădirii în patrimoniul public al municipalității s-au făcut primele demersuri serioase pentru reabilitare și modernizare. Atunci, primarul, Cristian Duică le promitea roșiorenilor că până la finalul mandatului său va realiza această investiție. Între timp, casa de cultură a devenit centru cultural multifuncțional pentru a în final să revină la denumirea inițială de cinematograf și să fie preluat de CNI care se ocupă de investiție.

Pe lista CNI cu cele 38 de proiecte din cadrul subprogramului săli de cinema se află și alte două cinematografe din județul Teleorman, cel din Turnu Măgurele, cu un buget aprobat de aproape 16 milioane lei și din Zimnicea pentru care nu au fost încă aprobată finanțarea. Singurul proiect aflat derulare este Cinematograful Modern din Roșiorii de Vede.

Teodora Ciofalcă

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*