Consens în Consiliul județean Teleorman la împărțirea banilor pentru localități

Consiliul județean Teleorman a aprobat ieri, într-o ședință extraordinară, repartizarea sumelor de la bugetul de stat din impozitul pe venit către unitățile – administrativ teritoriale. Cât primește  fiecare primărie din județ în anul 2020 pentru funcționare și dezvoltare a decis conducerea CJ Teleorman, iar consilierii județeni nu au avut nimic de obiectat, ba chiar a fost un vot unanim pe acest subiect. Cât de mulțumiți vor fi primarii de ce au primit rămâne de văzut, mai ales că suma de 27.316 mii lei ce îi revine județului Teleorman, corespunzătoare cotei de 6% din impozitul pe venit ce se estimează a fi încasat la bugetul de stat nu satisface nici pe departe nevoile localităților din județ.

La repartizarea sumelor cei mai multi bani primesc orașele, Alexandria – 3.316.000 lei, Roșiorii de Vede – 1.900.000 lei, Turnu Măgurele- 1.900.000 lei, Videle- 1.000.000 lei și Zimnicea- 1.200.000 lei. La comune, sumele repartizate variază între 100.000 – 300.000 lei. Cel mai puțin, cate 100 mii lei, au primit localitățile Ciolănești, Drăcșănei, Drăgănești de Vede, Peretu și Sfințești, iar cel mai mult, adică 300 mii lei, localitățile  Bogdana, Botoroaga, Buzescu, Izvoarele, Stejaru, Suhaia, Țigănești și Vârtoape.

Tot în ședința extraordinară a CJ Teleorman din 20 ianuarie au fost aprobate și sumele repartizate pe unități administrativ -teritoriale a sumei ce reprezintă 20% din taxa pe valoare adăugată si din cota de 18,5% din impozitul  pe venit, pentru echilibrarea bugetelor locale pentru anii 2021-2023.

A treia hotărâre adoptată de CJ Teleorman se referă la sumele defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor pentru drumuri județene pe anul 2020 și estimări pentru anii 2021-2023. În acest an, pentru drumurile județene a fost alocată suma de 10.048.000 lei.

Sumele sunt destinate întreținerii și reparațiilor curente pe mai multe drumuri județene, continuarea unor lucrări de modernizare începute în 2019  dar și pentru modernizarea altora. Printre investițiile planificate să înceapă în acest an se numără DJ 612, Botoroaga – Frăsinet. Este vorba de modernizare a 12, 322 km de drum între cele două localități și este finanțată din bugetul propriu al județului. Un alt drum județean ce va fi modernizat între localitățile Călinești – Antonești, pe o porțiune de 7,5 km este finanțat prin PNDL II. Pentru aceste două drumuri au fost încheiate contractele de lucrări și s-au întocmit documentațiile pentru obținerea avizelor, acordurilor și autorizațiilor , s-au depus proiectele pentru obținerea autorizațiilor de construire, iar lucrările începe primăvară. Pentru modernizarea DJ 503, între km 38-87,  cu finanțare din fonduri europene este în desfășurare procedura de licitație pentru execuția lucrărilor.

Teodora Ciofalcă

1 comentariu

  1. Exista un algoritm, o formula obiectiva, echitabila de repartizare a acestor sume pe localitati ? Sunt convins ca stiti mai mult decat ne prezentati in acest articol. Daca se poate si sunteti draguta, stimata doamna Teodora Ciofalca ! Va multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*