Suspiciuni de Pestă Porcină Africană la mistreți pe Fondul de vânătoare 3 Spineni, din Olt

Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Olt a fost convocat, ieri, de prefectul județului, Constantin Homorean, ca  urmare a suspiciunii de Pestă Porcină Africană (PPA) în cazul unui mistreţ recoltat din Fondul de vânătoare 3 Spineni.

În cadrul ședinței a fost propus aprobării un plan de măsuri pentru controlul PPA în Fondul de vânătoare 3 Spineni şi s-a dispus transmiterea de urgenţă a acestuia către gestionarul fondului de vânătoare, precum şi la unitatea locală de sprijin de la nivelul unităţii administrativ-teritoriale. Planul aprobat stabileşte măsurile specifice combaterii PPA la mistreţi, zonele de restricţie, protecţie şi supraveghere, precum şi măsurile de restricţie pentru mişcarea animalelor în acele zone. Măsurile restrictive  afectează localităţile Spineni, Făgeţelu, Bărăşti, Leleasca și s-a dispus vânarea, în termen de 60 zile, a efectivului de aproximativ 40 mistreţi din Fondul de vânătoare 3 Spineni.

Pentru a putea beneficia de despăgubiri în cazul apariției bolii, cetăţenii din judeţ trebuie să înregistreze porcii din exploataţiile pe care le deţin în baza națională de date, iar pentru prevenirea răspândirii acestei boli este foarte important ca suspiciunea de boală să fie anunţată imediat medicului veterinar din localitate, Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt sau autorităţilor administraţiei publice locale.

În comunicatul de presă transmis de Instituția prefectului județului Olt se precizează că ” de la declararea pentru prima dată a unui focar de PPA în judeţ (anul 2018), în Olt au fost înregistrate 135 de focare de PPA, din care 71 focare au fost stinse. Pentru combaterea bolii au fost ucise peste 4.000 capete suine în gospodăriile populației, la care se adaugă peste 3.700 capete suine dintr-o exploataţie comercială.”

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*