Eugen Pîrvulescu, senator PNL- Rectificarea bugetară, oglinda recesiunii

Când executia bugetară pe primele șase luni ale acestui an se încheie cu un deficit de 19,96 miliarde lei, respectiv 1,94% din PIB, iar veniturile bugetului general reprezintă 14,4% din PIB, în vreme ce cheltuielile bugetului general consolidat cresc în pondere de 14,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, rectificarea bugetară nu poate fi decât praf în ochi pentru administraţiile locale ale căror cheltuieli au secătuit visteriile primăriilor.
Nu întâmplător proiectul de rectificare bugetară a fost criticat din mai toate părţile. Inclusiv şeful Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a avut obiecţii pertinente, criticând dur proiectul de rectificare bugetară, atrăgând atenția că, în lipsa unor măsuri „compensatorii suplimentare credibile”, deficitul ar putea ajunge la finalul anului până la 3,4-3,7% din PIB.
Doar Viorica Dăncilă trăieşte într-o lume paralelă cu realitatea economică a ţării, susţinând sus şi tare că prima rectificare bugetară din acest an este una pozitivă prin care se poate asigura plata majorată a salariilor şi a pensiilor, inclusiv noua creştere a punctului de pensie de la 1 septembrie, dar uită să spună că banii nu vin din invocata creştere economică, ci din ciuntirea bugetelor pentru Educaţie şi Transporturi, care şi aşa sunt deficitare.
Tot Dăncilă ascunde sub preş o altă realitate cruntă, şi-anume aceea că după o atare împărţeală a banilor publici, baronii locali vor avea de tocat mai mulţi bani prin Programul PNDL, a cărui eficienţă se simte din plin doar în conturile bancare ale acestora.
Cele mai multe dintre administraţiile locale teleormănene s-au văzut umilite cu alocarea de firimituri bugetare. Spre exemplu, doar 4,4 milioane lei sunt alocaţi primăriilor de municipii, orașe şi comune din Teleorman, şi aceasta din sumele defalcate din TVA, pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate. Dar bătaia de joc a fost şi mai cruntă pentru 12 primării teleormănene, care au primit câte 2.000 de lei, adică mai puţin chiar şi decât salariul minim brut pe economie. Dar bătaia de joc a fost resimţită din plin de primările comunelor Beciu şi Frumoasa cărora li s-au alocat câte 1.000 de lei, din care îşi pot cumpăra doar materiale consumabile necesare activităţii funcţionăreşti.
Aceasta este, de fapt, grija neţărmurită a premierului teleormănean pentru creşterea nivelului de trai în Teleorman. O figuraţie care merge până la nesimţire şi nepăsare, pentru care primarii, indiferent de culoare lor politică, ar trebui să spună, poate, bogdaproste.
Drept pentru care, în calitate de senator de Teleorman, sunt dispus să merg împreună cu primarii teleormăneni, indiferent de culoarea lor politică, la ministrul Finanţelor, Orlando Teodorovici, pentru a le explica acestora cum s-a ajuns la această bătaie de joc neîntâlnită nici măcar sub guvernarea Boc, care a fost nevoită să ia măsuri extreme pentru a putea combate efectele recesiunii economice din Europa.
Asemenea practici păguboase trebuie să înceteze dacă vrem o dezvoltare sănătoasă, în toate sferele economice şi sociale ale judeţului şi, implicit, ale acestei ţări, altfel ne vom complace acestei administraţii stângace, incapabilă să mai guverneze.

Preşedinte PNL Teleorman, senator Eugen Pîrvulescu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*