Alba-neagra cu călătoriile gratuite acordate studenților

Deși se invocă faptul că nu se impun măsuri de austeritate, ministrul Finanțelor tot caută cu disperare soluții pentru a face economii la ploaia de cheltuieli bugetare și a putea ține în frâu deficitul bugetar.

Mai nou, acestuia i-a căzut cu tronc gratuitatea la călătoriile cu CFR pentru studenți, venind cu variante de limitare a acestui drept dat studenților de către PSD.

În percepția acestuia, ar trebui ca gratuitatea să se acorde pe bază de decontare, la prezentarea biletului în original și astfel nu și-ar mai face mii de rezervări studenții și s-ar putea găsi de plătitorii de bilete și de impozite, locuri în trenurile de călători. Ceea ce uită să spună Teodorovici, este tocmai faptul că mulți studenți „beneficiază* de această gratuitate, la călătoriile fără loc, adică în picioare, pe distanțe mari.

Dar aria de limitare a gratuității se va întinde și mai mult, ca și criterii de acordare a acestei facilități. Astfel, Teodorovici vrea ca studenții care au un venit salarial să nu mai beneficieze de gratuitate la călătoriile cu CFR

Oricum, și cei care vor mai avea această gratuitate, nu o vor mai putea folosi decât pe rute stricte, între localitatea de domiciliu și cea în care studiază.

O altă variantă luată în calcul de ministrul Teodorovici este și “corelarea situației la învățătură”, astfel încât studenții repetenți sau cei cu restanțe ar urma să nu mai beneficieze de această gratuitate. La fel și în cazul studenților cu vârsta de peste 26 de ani, indiferent de situația la școlară. Altfel spus, Teodorovici introduce și criteriul de vârstă, precum este stipulat la gratuitatea călătoriilor cu trenul, în cazul pensionarilor.

Jenant și umilitor mod de a justifica restricționarea acestei facilități oferite de la bugetul de stat, nu de vreun partid anume.
Un lucru, însă, este cert. Teodorovici recunoaște cu nonșalanță că nu a avut discuții cu asociațiile studenților, dar concretizarea acestor propuneri ticluite de ministru, s-ar putea face, potrivit acestuia, doar după ce va avea aceste întâlniri. Tardiv. La modul cum pune această problemă, dacă vor fi aceste întâlniri între cele două părți, ele vor avea, mai degrabă, caracter formal și informal, nicidecum consultativ, așa cum ne-a obișnuit acest guvern cu asemenea practici imorale, prin a pune părțile în fața faptului împlinit.

Alba-neagra decizională din guvernul incompetenților arată, de fapt, că măsurile populiste sunt nu doar iluzorii, ci și nesustenabile chiar și pe termen scurt.

Asemenea practici mincinoase și duplicitare trebuie să înceteze pentru că România nu este moșia lor, a acelora care o conduc după bunul plac, nicidecum în interesul românilor care merită să trăiască decent și demn în propria țară.

 

Senator PNL Teleorman, Eugen Pîrvulescu

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*