Probleme cu gunoiul. Schema de selectare a deșeurilor gândită de ADI bulversează populația

Niște minți luminate din birourile confortabile ale Guvernului au ticluit o ordonanță de modificare a legii privind regimul deșeurilor și alte minți luminate de la ADI Managementul Deșeurilot Teleorman au interpretat-o cum au vrut.

În contextul noilor reglementări legislative, ADI a creat o schemă de selectare a deșeurilor la sursă și un calendar de colectare pe care le-a așezat pe un  afiș frumos colorat, tipărit pe hârtie de calitate. Respectivele afișe destinate informării populației, pentru care s-au cheltuit cam 60.000 lei  au fost distribuite foarte târziu, iar la foarte multi nu au ajuns deloc. Mai mult de jumătate dintre familiile care locuiesc la case au rămas cu gunoiul neridicat în această săptămână, cand a devenit obligatorie selectarea deșeurilor la sursă.

Directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Managementul Deșeurilor Teleorman, Bogdan Ciobanu, ne-a asigurat că săptămâna viitoare va fi luat tot gunoiul care nu s-a ridicat acum din cauză că nu a fost selectat.

După ce au încropit un plan haotic și incomplet de selectare a deșeurilor, ADI se plânge că UAT-urile nu și-au făcut treaba să informeze populația la timp despre aceste măsuri. Este adevarat că nici primăriile nu sunt dispuse să dea piept cu cetățeanul pe o tema sensibilă cum este gunoiul, dar aceasta nu este o scuza pentru modul în care asociația a ales să aplice legea.

În viziunea celor de la ADI, în Teleorman selectarea deșeurilor este obligatorie doar pentru cetățenii care locuiesc la case, nu și pentru cei de la bloc unde gunoiul se ridica gunoiul în continuare amestecat. După noile reguli, oamenii sunt obligați să strângă într-un sac tampoanele, scutecele de unică folosință, hârtia igienică folosită și mucurile de tigară  pe care să-l păstreze două sau chiar mai multe  săptămâni pana îi vine rândul la colectare, conform graficului. La câte localități fără canalizare sunt în Teleorman, mediul înconjurător va fi “bine ” protejat cu aceste deșeuri “în așteptare”.

Dacă ADI zice că e musai să separi hârtia igienică folosita și mucurile de țigară de deșeurile menajere, în ceea ce privește sticla, cartonul, hârtia, plasticul și metalul, acestea merg si  amestecate in acelasi sac, galben.

Deocamdată, în Teleorman nu se asigură recipiente pentru selectarea deșeurilor și în afara sacului galben pe care îl ofera Polaris pentru reciclabile, fiecare trebuie să se descurce cum poate sau cum își permite. Cel puțin cu resturile vegetale s-a găsit o soluție fiind acceptate ca și deșeuri biodegradabile ce se colectează împreună cu resturile alimentare. În cazul becurilor, bateriilor, medicamentelor, seringilor, acelor, excrementelor de la animalele de casă sau molozului, autoritatile se mai gândesc ce fac cu ele. Până atunci, aceste tipuri de deșeuri se pun la păstrare pe unde poate fiecare, în ograda proprie.

Grăbiți  să aplice legea de la 1 iulie,  discriminatoriu pentru început și fără o corectă informare a populației, au pierdut din vedere că selectarea la sursă presupune micșorarea tarifelor. În acest sens, tot directorul ADI promite că se va trece și la reduceri de tarife, dar asta mai târziu. Până atunci, cetățenii  fac muncă voluntară.

Cu așa un sistem de colectare, în curând fiecare curte va deveni o mică groapă de gunoi de unde toți  respira aer curat și se gândesc la cât de protejat este mediul înconjurător.

Teodora Ciofalcă

 

 

Distribuie prietenilor tai...Share on Facebook
Facebook
0Share on Google+
Google+
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*