Se omoară porcii din gospodării, dar nimeni nu se atinge de mistreții care răspândesc pesta porcină africană

În județul Teleorman, virusul pestei porcine africane se extinde rapid și singura instituție pusă la zid este DSVSA care trebuie să ia măsuri drastice, în limitele sale de competență. Cu alte cuvinte, se elimină efectele PPA prin uciderea tuturor porcilor din gospodăriile populației, bolnavi și sănătoși, aflați în zona unde a fost confirmată prezența virusului. Mai grav este că măsurile luate de medicii veterinari nu elimină pericolul și sursa răspândirii virusului, adică mistreții din fondurile de vânătoare.

În ultimul an, la nivelul județului Teleorman au fost depistate mai multe focare de pestă porcină africana și s-au luat măsuri dure cu efecte devastatoare asupra populației, chiar dacă statul i-a despăgubit pe cei cărora le-au fost ucise animalele din ogradă. În timp ce medicii veterinari se transformă în ucigași de porci domestici, mistreții care răspândesc boala sunt protejați prin lege.

Directorul DSVSA Teleorman, doctorul Iulian Ianculescu este de părere că se impune modificarea legislației astfel încât mistreții să poată fi eliminați în ariile unde sunt depistate focare de pestă porcină africană pentru a împiedica răspândirea virusului în gospodăriile populației. In ultimele luni fenomenul a luat amploare, dar în Romania nu s-a făcut nimic pentru a elimina sursa virusului PPA. Putem spune că s-a ajuns în punctul în care această situație poate fi tratată ca fiind una de siguranță națională, datorită  impactului major la nivel economic și social.

Până acum, în județul Teleorman au fost omorâți 3760 de porci domestici, preventiv și la cazuri confirmate, iar mâine începe masacrul porcilor și la Zimnicea, în 12 exploatații. Târgurile săptămânale din localitățile Smârdioasa și Piatra au fost închise pe termen nelimitat. La cât de agresiv este virusul ne putem aștepta să apară focare noi, foarte curând.

Teodora Ciofalcă

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*