Discuții între autorități și societatea civilă despre mutarea temporară a locatarilor blocurilor B10 și B11 din Alexandria,în containere

Edilul Alexandriei, Victor Drăgușin, a încercat din nou să clarifice situația locatarilor din blocurile B10 și B11 relocați temporar în containerele amplasate la marginea orașului. După valul de critici la adresa autorităților locale generat de decizia acestora de a amenaja un campus provizoriu cu containere pentru  familiile și persoanele care locuiesc în condiții mizere în cele două imobile ce nu prezintă siguranță, Instituția Prefectului județului Teleorman a organizat o întâlnire de lucru pe aceasta temă cu reprezentanții societății civile. La întâlnirea ce a avut loc la Primăria Alexandria au luat parte, alături de prefectul județului și primarul municipiului Alexandria, președintele Agenției Naționale pentru Romi, Daniel Rădulescu, Dana Varga,consilier de stat pentru problematica romă, Molnar Zsolt, adjunct al Avocatului Poporului, membrii consiliului consultativ al ANR și reprezentanți ai societății civile.

Victor Drăgușin a încercat să demonteze punct cu punct speculațiile apărute în spațiul public pe acest subiect și a explicat cum s-a ajuns la acestă solutie de relocare temporară în module cu una și două camere, tipul de contract încheiat pe durata ocupării lor, costul chiriei, cum se va asigura transportul copiilor la școală. Deși recunoaște că acest campus amenajat la marginea orașului nu este cea mai buna soluție, a fost singura pe care a găsit-o și pe care au acceptat-o toți locatarii, cu o singură excepție.

Cele 65 de locuințe modulare nu sunt prea încăpătoare, dar asigură un minim de confort care acum le lipsește cu desăvârșire celor 132 de persoane din blocurile B10 și B11. Compromise iremediabil, în opinia experților, imobilele B10 și B11 au toalete comune insalubre, iar în camerele denumite impropriu locuințe se doarme, se gătește,  se spală, se fac teme pentru școală. Spațiul locativ nu este singura problemă a acestor oameni, cei mai mulți dintre ei sunt beneficiari de ajutor social sau au venituri foarte mici. Pentru că majoritatea sunt de etnie romă, de aici și interesul intituțiilor și ONG-urilor profilate pe problematica romilor.

În timp ce reprezentanții societății civile susțin că se practică mutarea comunităților de romi la marginea orașelor și se arata îngrijorați ca acesta soluție temporara să nu devină permanentă, autoritățile, prin vocea primarului, dau asigurări că aici nu este vorba de marginalizare, iar principala preocupare a fost siguranța acestor oameni și mai ales a copiilor.

O altă informație vehiculată în spatiul public pe care Victor Drăgușin a ținut să o clarifice a fost destinația terenului pe care se află cele două blocuri după demolarea acestora. Edilul municipiului Alexandria spune că după demolare, în același loc vor fi construite locuințe sociale pentru cei mutați acum în containere.

Recepția finală a lucrărilor de amenajare a campusului provizoriu va avea loc săptămâna viitoare, iar modulele vor fi date în primire beneficiarilor pe baza de contract cu obligația ca aceștia să nu distrugă bunurile încredințate de municipalitate. Modulele cu o camera au o suprafață totală de 17 mp și dispun de un dormitor , un spațiu pentru gătit, grup sanitar propriu cu cabină de duș și o suprafață de teren împrejmuită care să le ofere un minim de intimitate. Modulele cu două camere au o suprafață de 27 mp. Toate modulele sunt dotate aparate de aer condiționat și boilere pentru apă caldă. Una dintre viitoarele locatare ale acestor module ne spunea cât este de mulțumită  ca acum vor  avea copiii unde să se spele, că are unde să gătească, chiar dacă spațiul este mic și nu poate să-și aducă toate piesele de mobilier pe care cu greu și le-a cumpărat de-a lungul timpului.

 

În ceea ce privește deplasarea la școala a copiilor, edilul municipiului Alexandria a data asigurări va acestora le va fi asigurat transportul și nu vor fi mutați la alte unități de învățământ. Cât despre educația copiilor, consilierul de stat, Dana Varga le-a explicat locatarilor, chiar în limba romani, cât de important este să -și ducă la școală copii, că ei au și obligatii, nu numai drepturi.

Teodora Ciofalcă

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*