A început uciderea porcilor din gospodăriile comunei Suhaia

DSV Teleorman a dispus uciderea porcilor din toate exploatațiile aflate pe raza comunei Suhaia, începand de astăzi, 08.07.2019. Uciderea preventivă a suinelor a început și în comuna Năsturelu încă de vineri, 05.07.2019 și au fost închise târgurile săptămânale de la Smârdioasa și Piatra.

Decizia de sacrificare în masă a porcilor din gospodăriile celor două localități a fost luată după ce  Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București – Laboratorul Național de referință pentru Pesta Porcină Africană (PPA) a confirmat prezenta virusului acestei boli în probele prelevate de la cadavre de porc domestic din o exploatație nonprofesională situată în localitatea Suhaia și din 4 exploatații nonprofesionale situate în localitatea Năsturelu.

Localitatea Suhaia se află la granița de sud a țării, în Lunca Dunării în proximitatea Fondului de vânătoare 60 Suhaia și a Fondului de vânătoare Făţana, fonduri în care evoluează PPA, iar Năsturelu se află în proximitatea Fondului de vânătoare Fățana

Centrul Local de Combatere a Bolilor Teleorman  a stabilit Planul de măsuri privind controlul, combaterea și eradicarea PPA, precum și stabilirea zonelor de restricții. Ancheta epidemiologică este în desfășurare. DSVSA Teleorman solicită sprijinul și întelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor impuse de autorități, având în vedere consecințele economice grave generate de apariția acestei boli. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, DSVSA Teleorman sau autorităților locale. Proprietarii animalelor afectate de PPA vor fi despăgubiți de stat în condițiile prevăzute în legislație.

Facem precizarea că Pesta Porcina Africană  nu afectează oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de îmbolnăvire la aceștia, virusul PPA având, însa, impact major la nivel economic și social, se arată în comunicatul de presă al DSVSA Teleorman privind situația din cele două localități unde a  început acțiunea de ucidere a porcilor.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*