
Trăim într-o lume în continuă transformare, tehnologizată, în care copiii învață să fie multifuncționali, flexibili și să se adapteze rapid provocărilor științei și tehnologiei.
Viața noastră cotidiană, indiferent de vârstă și habitat, este profund legată de tehnologia avansată, prin telefon, calculator, televizor, mașină, etc. Tehnologia înseamnă progres, progresul este sinonim cu bunăstarea și drept urmare, modernizarea și perfecționarea învățământului și a tehnologiei didactice, trebuie să fie o necesitate obiectivă a oricărei țări, preocupată de viitorul său. Introducerea educației STEM în școală are drept scop formarea elevului european de mâine, competitiv în era digitală, dar și dezvolarea socio-economică viitoare a unei națiuni.
În perioada 22-28.05.2019, Colegiul National Pedagogic ”Mircea Scarlat” din Alexandria, reprezentat prin elevii Andra Păun, Denisa Lincă , Alexandru Dragomir Robert Răchită, doamnele Aurelia Nedelcuță și Suzana Petrache, a participat la activitatea de învățare/preare/formare, în cadrul proiectului Erasmus+, STEM FOR INNOVATION, proiect finanțat prin contract nr. 2018-1-TR01-KA201-059398, în Lituania.
STEM FOR INNOVATION este un proiect inovativ pentru că, prin activitățile și rezultatele așteptate oferă o nouă perspectivă de adaptare a înțelegerii procesului instructiv – educativ, cu referire la abordările inovatoare de învățare.
Proiectul este implementat pentru un consorțiu de unități școlare din care fac parte Yavuz Selim Secondary School din Adana, Turcia, școala coordonatoare a proiectului, Colegiul Național Pedagogic ”Mircea Scarlat”, Alexandria, Saulkrasti Secondary School din Letonia, Kaunas Vocational School of Household Services and Business din Lituania si Infol Innovazione Formazione Orientamento e Lavoro din Roma, Italia.
În primele două zile de mobilitate, elevii au lucrat în echipe mixte, în workshop-urile „Ups-Direction-STEM”,” Let’s Construct Our Bridge”,”I need a Helmet”,”Air-Powered Car” ” A new Kaunas Tower”, workshop-uri prin intermediul cărora, elevilor le-a fost prezentată o nouă perspectivă asupra procesului de învățare,ei punându-și în practică cunoștințele, aptitudinile, dar și creativitatea.
În week-end, toți participanții au vizitat orașul Kaunas, viitoarea capitală culturală din anul 2022, au făcut cunoștință cu bucătăria tradițională lituaniană, apoi s-au deplasat la Vilnius, la Institutul de robotică , unde au participat la workshop-urile”Engineering Desingn”, “ Electronics and Arduino”. În cadrul acestora, elevilor le-a fost prezentat modul în care se folosesc aplicațiile pentru design, dar și cum să fie puse în funcțiune componentele de bază ale viitorilor roboți.
Proiectul a apărut ca urmare a faptului că, în ultimii ani, s-a observat la nivel mondial o scădere îngrijorătoare a interesului elevilor pentru domeniul științei. Astfel, au fost concepute programe care încurajează elevii să descopere lumea fascinantă a științelor exacte prin aplicații și exemple practice, care să le pună în valoare potențialul, creativitatea și pasiunea pentru STEM, iar profesorii trebuie să fie permanent instruiți în funcție de nevoile reale ale viitorului, pentru că se știe, nu este suficient să știi ceva, mai important este să faci ceva cu acea cunoaștere.
Coordonator proiect,
Eliza SOTIRESCU
Lasă un răspuns