Braconajul piscicol sancționat de jandarmii olteni

În ziua 12 mai, efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Olt au executat o serie de acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii faptelor de încălcare a normelor legale privind regimul piscicol pe râul Olt. Pentru a verifica modul de respectare a măsurilor de prohibiţie, au fost folosite două ambarcaţiuni  pe luciul de apă al barajelor Slatina şi Moşteni, dar nu au fost descoperite  plase sau alte unelte de pescuit

În jurul orelor 06.00, pe malul stâng al râului Olt, în zona localităţii Drăgănești – Olt, a fost depistată o persoană de sex masculin de 50 de ani, care desfășura activități de pescuit  cu ajutorul unei bărci pneumatice, folosindu-se de două unelte de  pescuit comercial trifilament și monofilament, confecționate din relon, cu lungimea totală de 430 m.

S-au întocmit acte de constatare pentru săvârşirea faptelor: “Pescuitul comercial sau sportiv fără licență sau autorizație de pescuit”, art. 64, lit. a,  “producerea, importul, comercializarea, deţinerea sau folosirea la pescuit de către persoanele neautorizate a năvoadelor, voloacelor, prostovoalelor, vârşelor, vintirelor, precum şi a altor tipuri de unelte de pescuit comercial” art. 64, lit. i. și  ,,pescuitul comercial în habitatele piscicole naturale, prin orice metode şi mijloace, al peştilor şi al altor vieţuitoare acvatice, în perioada de prohibiţie”, art. 64, lit. e,din Ordonanţa de Urgenţă nr. 23/2008, privind pescuitul şi acvacultura.

Uneltele de pescuit şi ambarcaţiunea au fost predate organelor de urmărire penală, pentru continuarea cercetărilor.

Conform  Ordinului Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr.54 din 15 ianuarie 2019 şi Ordinului Ministerului Mediului nr. 76 din 31 ianuarie 2019 privind stabilirea perioadelor și a zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2019, în perioada 11 aprilie – 9 iunie inclusiv, se instituie măsuri de prohibiţie pentru pescuitul în cop comercial, recreativ şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale.

La nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Olt,  vor fi continuate acţiunile de prevenire şi combatere a braconajului piscicol.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*