Protecție sporită pentru victime, pedepse mai aspre pentru agresori- Mara Calista, deputat PNL

La fiecare 25 de minute, în România are loc un caz de violență domestică, iar această situație trebuie să ne îngrijoreze pe toți, indiferent de poziția pe care o ocupăm în societate. Am militat întotdeauna pentru drepturile femeilor, precum și împotriva fenomenului violenței domestice, iar cînd un agresor ajunge după gratii și nu mai poate face rău familiei, înseamnă că legea funcționează.
Zilele trecute, în Teleorman, un agresor a fost arestat pentu încălcarea ordinului de protecție. Aceasta este o normalitate și este un semnal clar pentru victime că pot fi protejate. Suferința și umilința în tăcere a acestor victime sunt sentimente care vor dispărea încet-încet cu astfel de acțiuni normale ale autorităților statului, dându-le curaj victimelor să ia viața de la capăt și să se reintegreze în societate.
Acum, victimele au la dispoziție o măsură de urgență în caz de violență în familie, respectiv ordinul de protecție provizoriu emis de autoritățile competente, dar numărul celor care îl solicită este încă foarte mic. Nici în instanță nu sunt prea multe cereri pentru ordin de protecție, deși acest fapt nu este datorat inexistenței cazurilor de violență domestică. Atât în județul Teleorman, cât și în toată țara, cazurile declarate sunt puține pentru că victimele se tem să își înfrunte agresorii și nu au încredere (încă) în autorități.
De la începutul anului 2019 s-au înregistrat doar 32 de cereri pentru emiterea ordinului de protecție la cele 5 judecătorii din județul Teleorman, asta deși nu există localitate fără cazuri de violență domestică, majoritatea fiind trecute sub tăcere. Din această cauză datele oficiale despre violență domestică nu sunt relevante și încă nu se știe care este dimensiunea reală a acestui fenomen.
Pedepsele mici aplicate agresorilor, inexistența unei baze de date centralizate a ordinelor de protecție, precum și lipsa unor brățări electronice aplicate agresorilor mult mai ușor de urmărit de autoritățile competente sunt problemele stringente ale societății noastre cu efecte directe asupra victimelor.
Din păcate, fenomenul violenței domestice nu poate fi stopat peste noapte, dar poate fi redus semnificativ dacă înăsprim pedepsele pentru agresori și sporim măsurile de siguranță pentru victime. Legislația în vigoare prevede pedepse cu închisoarea de la o lună la un an pentru cei care încalcă ordinul de protecție, chiar dacă 40% dintre agresori încalcă cu bună știință și fără frică aceste ordine.
În anul 2018 au fost aproape 33.000 de infracțiuni sub incidența legii împotriva violenței în familie, dintre care 64 de omoruri, însă aceste date reprezintă doar o mică parte din ceea ce se întâmplă în mod real.
Înăsprirea pedepselelor pentru agresori, finanțarea unui program pentru emiterea de brățări electronice agresorilor, alături de creionarea unei baze de date naționale a ordinelor de protecție sunt măsuri urgente care trebuie puse în aplicare, iar eu voi susține aceste demersuri legislative, menite să atenueze efectele nimicitoare ale violenței domestice, un fenomen de amploare, cu care România se confruntă de prea multă vreme.

Mara Calista,
Deputat PNL

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*