Ziua Mondială a Apei. Sloganul zilei -„Apă pentru toți”

Ziua Apei reprezintă ziua în care la nivel mondial, anual, se trage un semnal de alarmă privind necesitatea protejării resurselor cantitative și calitative a apelor, în condițiile creșterii accelerate a populației globului, a dezvoltării economice și a evoluției modurilor de consum.
Sloganul sub care a fost marcat evenimentul în acest an a fost ” Apă pentru toți”.
Accesul deficitar la apă potabilă de calitate și lipsa serviciilor de reciclare a apei uzate menajere, afectează grav populația, anual fiind înregistrate circa 780 000 de decese din cauza dizenteriei și a holerei. Sursele de poluare sunt pesticidele, nitrații din agricultură și substanțele poluante ,,emergente ,, precum rezidurile de medicamente.
În același timp,schimbările climatice riscă să complice accesul la apă potabilă, prin secete și inundații. Femeile sunt adesea dezavantajate, în mediul rural, ele fiind însărcinate să se ocupe de aprivizionarea cu apă, o muncă nerecunoscută și neplătită.
Pornind de la realitatea că un milliard de oameni trăiesc în condiții de subnutriție , în timp ce resursele de apă sunt în scădere, majoritatea statelor au drept obiective prioritare :
-raționalizarea consumului de apă în gospodării, agricultură și industria alimentară;
-reducerea risipei de alimente;
-promovarea unor obiceiuri alimentare sănătoase, cu accent pe alimente produse cu consum mic de apă.


Ambasadorii juniori și seniori de la Colegiul Național Pedagogic “Mircea Scarlat” din Alexandria, școală candidat EPAS, au dezbătut aceste probleme în cadrul liceului , după exepriența avută la Spatiul Public European, unde au participat la activitatea ,,Deputați in Parlamentul European pentru o zi”, în cadrul căreia au dezbătut directive privind solidaritatea în domeniul apei .
Activitatea a inclus dezbateri privind importanța apei și a aerului pentru existența vieții pe Terra, prezentări PowerPoint, clipuri video și o expoziție de desene pe tema dezbătută.
La activitate au participat si doamnele Luiza Teodorescu, reprezentantul Agenției pentru Protecția Mediului din Teleorman și Adriana Lale, coordonatorul cercului pentru protecția mediului de la Palatul Copiilor din Alexandria.
În încheiere a fost aplicat un test de evaluare Kahoot având ca tema “ Resusele de apă “ și fiecare elev a primit câte o sticlă cu apă respectând sloganul zilei “ Apă pentru toți”.

ECHIPA EPAS DE LA Colegiul Național Pedagogic “Mircea Scarlat” din Alexandria

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*