Zvon de primăvară la Biblioteca “Marin Preda”

,,…Dacă văzu baba Dochia că fata nu se mai întoarce, a doua zi în zori porni din ghețarul muntelui ei învălită în toate cojoacele, ca s-o caute. Și când ajunse la florile liliacului-de-munte, își lepădă cel dintâi cojoc, căci simțea boarea primăverii; și când ajunse la pajiștea de viorele și toporași, lepădă alt cojoc înflorit cu omăt și țurțuri. Și când văzu zăporul Bistriței, lăsă pe colțul de iarbă alt cojoc…Ș-acolo, fără dragostea aceasta din urmă a anilor ei târzii, spun bătrânii că s-a stâns, ș-au prefăcut-o în sloi și stâncă nopțile reci de Mărțișor.” (Mihail Sadoveanu, Mărțișor).
Legenda Mărțișorului este foarte veche și are numeroase variante: Voinicul care a eliberat Soarele, Fratele și sora Hanului, Legenda fiului Babei Dochia, Dragobetele, și a soției acestuia, Lupta Primăverii cu Iarna, Mărțișorul Babei Dochia, Legenda lui Marte, zeul roman al războiului (alb-pace, roșu-război), cert este că acesta simbolizează bucuria trezirii la viață a naturii, sărbătorit în prima zi a primăverii.
Mărțișorul este purtat întreaga lună Martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede că acesta va aduce belșug în casele oamenilor. Se spune că, dacă cineva își pune o dorință în timp ce atârnă mărțișorul de pom, aceasta se va împlini numaidecât. În unele zone ale țării, mărțișoarele sunt atârnate de uși, ferestre, de coarnele animalelor domestice, întrucât se consideră că astfel se pot speria duhurile rele.
Biblioteca Județeană ,,Marin Preda” Teleorman duce și în acest an tradiția mai departe prin realizarea unei expoziții de mărțișoare și felicitări confecționate de preșcolari și elevi sub îndrumarea cadrelor didactice, la grădinițele și școlile unde învață. În cadrul expoziției sunt prezentate lucrări realizate de copii de la: Grădinițele nr. 6 și 7 sub îndrumarea doamnelor Ene Ionela, Boangher Alina și Socol Violeta; Palatul Copiilor, îndrumați de prof. Soare Tatiana; Școala Gimnazială ,,Mihai Viteazul” – profesor învățământ primar Apostol Ionela; Centrul Școlar de Educație Incluzivă, coordonatori prof. Florea Daniela, Lăpădatu Cristina și Pîrvan Cătălina și Grădinița ,,Ion Creangă”, cadre didactice coordonatoare – Gurlui Mihaela și Nătărău Mădălin.
Expoziția se află la parterul instituției și va putea fi vizitată în perioada 1 – 8 martie 2019, între orele 830 – 1700.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*